Ενημερωτικό δελτίο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ 19/11/2014

 

 

ΘΕΜΑ: Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ εγγύηση για την οικονομική ανάπτυξη

 

 

Σχετικά με άρθρο του Προέδρου και Δ. Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ.Γιαρέντη σε εβδομαδιαία εφημερίδα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει να επισημάνει τα εξής:

 

Συμφωνούμε απόλυτα μαζί του για «τον πολλαπλό ρόλο που επιτελεί ο ΑΔΜΗΕ» και στο ότι γίνεται «οδηγός στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

 

 

Εκείνο όμως που ξεχνά να αναφέρει ο κ.Γ.Γιαρέντης είναι πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ (που λειτουργεί με διαφάνεια και ανεξαρτησία) και της προσήλωσης της θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΗ στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και ειδικότερα στην αξιόπιστη λειτουργία ενός εκτεταμένου δικτύου υπερυψηλής τάσης που εγγυάται την ασφαλή μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας και την τροφοδοσία των καταναλωτών.

 

Επίσης, αυτό που δεν μπορεί να αγνοεί ο κ.Γ.Γιαρέντης είναι πως το 10ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο, συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ , όπως και η χρηματοδότηση νέων υποδομών αλλά και των ενεργειακών διασυνδέσεων , τόσο στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα όσο και σε διακρατικό επίπεδο , θα υλοποιηθεί στη βάση της εμπειρίας , της ικανότητας και του κρατικού ελέγχου στον ΑΔΜΗΕ.

 

Το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (έννοια ταυτόσημη με τον ΑΔΜΗΕ) δημιουργήθηκε στη διάρκεια των τελευταίων έξι δεκαετιών χάρη στις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα και οι οποίες εν μέρει χρηματοδοτήθηκαν από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων της ΔΕΗ.

 

Συνεπώς, το μέγεθος και οι δυνατότητες του ΑΔΜΗΕ δεν προέκυψαν ξαφνικά. Οικοδομήθηκαν σε βάθος χρόνου και σ΄αυτό συνέβαλε αποφασιστικά ητεχνογνωσία των εργαζομένων της ΔΕΗ αλλά και η αφοσίωσή τους στην παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας