10 βιβλία για το καλοκαίρι! (ξένη λογοτεχνία)

Προσφιλής συνήθεια όλων μας του καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι άλλη από την ανάγνωση δίπλα στο κύμα. Το yellowday ξεχώρισε μερικές από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες που εγγυημένα θα σας κρατήσουν καλή συντροφιά στις διακοπές σας!

 

Η Τριλογία της Νέας Υόρκης
του Paul Auster

Ένα λάθος τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα θα σταθεί η αφορμή ο συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου Ντάνιελ Κουίν να υιοθετήσει μια άλλη ταυτότητα και να εμπλακεί σε μια ιστορία που τον υπερβαίνει.

Η “Τριλογία της Νέας Υόρκης” είναι ένα κλασικό (πλέον) όσο και πρωτότυπο έργο, που αποτελείται από τρεις ιστορίες οι οποίες διαπλέκονται αριστοτεχνικά μεταξύ τους. Σε καθεμιά από αυτές η αναζήτηση στοιχείων από έναν ντετέκτιβ οδηγεί σε εξαιρετικές συμπτώσεις, που ανάγουν τελικά την απλή παρακολούθηση ενός «υπόπτου» σε μια σπουδή της ανθρώπινης συνθήκης.

Ένα απαραίτητο must-read που συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα 100 καλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Άνθρωπος στον Άρη
του Andy Weir

Κάπου στο κοντινό μέλλον, ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνεη, μέλος της τρίτης διαστημικής αποστολής στον πλανήτη 'Aρη στην ιστορία, σκέφτεται πως ο ίδιος θα πάρει μια πρωτιά:  θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πεθάνει εκεί. Επιβιβαζόμενοι πανικόβλητοι στο διαστημόπλοιο τους για να γλυτώσουν από μια αρειανή θύελλα που δεν είχε προβλεφθεί, οι συνάδελφοι του τον εγκαταλείπουν μόνο του, θεωρώντας τον νεκρό. Μπορεί άραγε κανείς να επιβιώσει για ενάμιση χρόνο μόνος του στον 'Aρη;

Με χιούμορ κι αυτοσαρκασμό που σε κερδίζουν, συνδυάζοντας μοναδική ευρηματικότητα και ρεαλιστική επιστημονική γνώση αντί για "επιστημονική φαντασία", ο Μαρκ μας αφήνει άφωνους επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του είδους μας να επιβιώνει.

Ο “Ανθρωπος στον Άρη” έφτασε στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων στη λίστα του Amazon, και μεταφέρεται σύντομα στον κινηματογράφο από τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Ρίντλευ Σκοτ με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέημον.

Κραδασμοί
του Jonathan Franzen

Η οικογένεια του Λούις Χόλαντ είναι μια τυπική αμερικανική οικογένεια. Ο πατέρας του, αριστεριστής ιστορικός μαγεμένος με το αντικείμενό του. Η μάνα του, μια αιωνίως αγχωμένη γυναίκα που ονειρεύεται την κοινωνική καταξίωση. Η αδελφή του, Αϊλίν, χαμένη σε έναν ιδιαίτερο εγωκεντρισμό, πάει στη Βοστόνη για οικονομικές σπουδές. Ο ίδιος, νωθρός, κυνικός και με πρόωρη φαλάκρα, δουλεύει στο ραδιόφωνο. Μια σειρά από απρόσμενα γεγονότα θα προκαλέσει αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις που θα συνταράξουν τις ζωές του.

Ένα ιδιόμορφο μυθιστόρημα διά χειρός ενός ιδιοφυούς συγγραφέα, οι “Κραδασμοί” αποτελούν το δεύτερο δείγμα γραφής από τον Jonathan Franzen και τον φέρνουν ακόμα πιο κοντά στο θέμα που τον καθιέρωσε, δηλαδή την οικογένεια, τις σχέσεις των μελών της αλλά και τη σχέση της ίδιας της οικογένειας με την κοινωνία και τον κόσμο.

Φύλλο Μηδέν
του Umberto Eco

Το νέο μυθιστόρημα του Eco για τη διαφθορά στον χώρο της δημοσιογραφίας και για το πόσο ανησυχητικά κοντά είναι η πραγματικότητα στη μυθοπλασία. Ένα πολιτικό, σατυρικό, ευρυματικό μυθιστόρημα με απρόσμενη τροπή, και ίσως πιο επίκαιρο από ό,τι έχει γράψει ποτέ.

Ένα τέλειο εγχειρίδιο κακής δημοσιογραφίας, όπου ο αναγνώστης αρχίζει να αναρωτιέται αν πρόκειται για μυθοπλασία ή πιστή αποτύπωση της πραγματικότητας.

Μια ιστορία που εκτυλίσσεται το 1992 -χρονιά που προοιωνίστηκε πολλά μυστήρια και απερισκεψίες των επόμενων είκοσι ετών- ακριβώς τη στιγμή που οι δύο πρωταγωνιστές νόμιζαν ότι ο εφιάλτης είχε τελειώσει.

Ένα πικρό και γκροτέσκο επεισόδιο που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη κατά την περίοδο μετά τη λήξη του πολέμου και φτάνει μέχρι το σήμερα - ένα επεισόδιο που θα κάνει τον αναγνώστη να αισθανθεί τόσο χαμένος όσο και οι δύο πρωταγωνιστές.

Έξω από τα Δόντια
του George Lois

Ο κορυφαίος διαφημιστής στον κόσμο είναι Έλληνας και το όνομα του είναι George Lois. Ο γιος ανθοπώλη που κατέκτησε τη Νέα Υόρκη, ο άνθρωπος που πυροδότησε τη «∆ημιουργική Επανάσταση» στη ∆ιαφήμιση, o αυθεντικός Mad Man, παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο στα ελληνικά με τίτλο “Έξω από τα Δόντια”, εμπλουτίζοντας αυτή τη διεθνή έκδοση με συμβουλές που απευθύνονται αποκλειστικά στους Έλληνες.

Στο βιβλίο μοιράζεται όσα έμαθε στα 60 χρόνια της καριέρας του δημιουργώντας έναν απαραίτητο οδηγό για όσους θέλουν να απογειώσουν τη δημιουργικότητά τους, προσφέροντας συμβουλές, μυστικά και μεθόδους, δοσμένα με τολμηρή γραφή και χωρίς ντροπές.

Οι Κατσαρίδες
του Jo Nesbo

Οι "Κατσαρίδες" είναι το δεύτερο -χρονολογικά- βιβλίο της σειράς του Harry Hole. Ένα χρόνο μετά τα όσα έγιναν στο Σίδνεϊ (στο προηγηθέν “Οι Νυχτερίδες”) κι ενώ μάχεται καθημερινά με τα δικά του φαντάσματα, ο Harry καλείται να ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη και να βοηθήσει την τοπική αστυνομία στην εξιχνίαση της δολοφονίας του Νορβηγού πρέσβη. Η υπόθεση περιπλέκεται από την αρχή καθώς στο αυτοκίνητο του εκλιπόντος ανακαλύπτεται σκανδαλοθηρικό φωτογραφικό υλικό ενώ κανένας δε μοιάζει να λέει την αλήθεια και ο Harry καλείται να λύσει μια υπόθεση που κανείς δεν τη θέλει, ούτε καν ο ίδιος, που για άλλη μια φορά θα έρθει αντιμέτωπος με τους δαίμονες του.

1Q84
του Haruki Murakami

H τριλογία του Haruki Murakami απασχόλησε έντονα κριτικούς και αναγνώστες, κι αυτό γιατί αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα παραμύθια για μεγάλα παιδιά, όπου δυο «ιδανικοί» εραστές ψάχνουν ο ένας τον άλλο χωρίς ούτε οι ίδιοι να το συνειδητοποιούν, σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε ένα χρόνο ρευστό και απροσδιόριστο.

Η Αομάμε και ο Τένγκο θα διασχίσουν τον τόπο και το χρόνο, θα βαδίσουν ανάποδα σε ημερολόγια και χάρτες, θα περιπλανηθούν και θα ρισκάρουν τα πάντα μέσα στο άκρως ποιητικό και επικίνδυνο σύμπαν του Μουρακάμι. Μυστικές αδελφότητες, σέκτες, φαύλοι εξουσιαστές, αδίστακτοι δολοφόνοι, εκδικητές, μαύρες μαγικές ιστορίες, περάσματα στοές ρωγμές, μια χρυσαλλίδα στα σύννεφα, ψυχεδέλεια και παράδοση, στοιχειωμένες μουσικές, νοσταλγία, μια ματιά στο φεγγάρι - ή στα φεγγάρια.

Το πολυσυζητημένο magnum opus του Μουρακάμι συνιστά ένα πρωτοφανές αφηγηματικό ξεφάντωμα, ένα πανηγύρι λέξεων, εικόνων, αισθήσεων και, όταν τελειώνει η φαντασμαγορία, αυτό που μένει δεν είναι παρά μια απλούστατη –και γι’ αυτό ασύλληπτα συναρπαστική– ιστορία αγάπης, ένα ερωτικό παραμύθι που συνοψίζεται στο αφοπλιστικό, παράφορο, λυτρωτικό κράτημα των χεριών…

Κυνηγός Οστών
της Patricia Cornwell

Η δόκτωρ Κέι Σκαρπέτα διευθύνει το Ιατροδικαστικό Κέντρο του Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Ξανθιά, καλοντυμένη, πάντα επαγγελματίας, τελειομανής και σκληρά εργαζόμενη, προσπαθεί να ισορροπήσει τις απαιτήσεις της καριέρας της με την προσωπική της ζωή. Τα πράγματα ωστόσο είναι αρκετά δύσκολα καθώς την ίδια μέρα λαμβάνει στο e-mail της ένα μυστηριώδες βίντεο για την εξαφάνιση μιας παλαιοντολόγου στον Καναδά∙ ανασύρει το πτώμα μιας γυναίκας από τον Κόλπο της Μασαχουσέτης και καταθέτει στη δίκη ενός δισεκατομμυριούχου βιομηχάνου, ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο της γυναίκας του.

Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο μοτίβο που συνδέει τις φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις, ωστόσο η δόκτωρ Σκαρπέτα μοιάζει χαμένη: τόσο ο στενότερος συνεργάτης της όσο και ο σύζυγός της, ψυχολόγος του FBI, της κρατούν μυστικά και η ανιψιά της η Λούσι της μιλά με γρίφους. Νιώθοντας μόνη και προδομένη από τους δικούς της ανθρώπους, θα βρεθεί να ακολουθεί τα ίχνη ενός πανούργου δολοφόνου που την οδηγούν κατευθείαν στο στόχαστρό του.

Ο “Κυνηγός Οστών” είναι το best seller που έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία από τη σύμφωνα με τους Times: συναρπαστικότερη αμερικανίδα συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας!

Ο Κύκλος
του Dave Eggers

Η Μέι Χόλαντ προσλαμβάνεται στον Κύκλο, την ισχυρότερη διαδικτυακή εταιρία παγκοσμίως. Φιλόδοξη μα και ιδεαλίστρια, νιώθει έτοιμη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της ζωής της. Ο Κύκλος, με τις απέραντες εγκαταστάσεις του στην Καλιφόρνια, έχει κατορθώσει να ενοποιήσει τα προσωπικά mail των χρηστών του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές σε ένα δικό του παγκόσμιο σύστημα που παρέχει μόνο μία διαδικτυακή ταυτότητα.

Η Μέι κατενθουσιάζεται με την υπερσύγχρονη εικόνα και τη ζωντάνια της εταιρίας και βουτά στον κόσμο της. Η ζωή της πριν από τον Κύκλο αρχίζει να μοιάζει με μια μακρινή ανάμνηση. Όμως η γνωριμία της με έναν παράξενο συνάδελφο την αναστατώνει και σύντομα αρχίζει να αναρωτιέται αν είναι μέρος μιας εικονικής πραγματικότητας.

Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα αγωνίας, το παγκόσμιο best-seller του Dave Eggers εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μνήμη, την ιδιωτικότητα, τις αλλαγές που επιφέρει η βιοτεχνολογική επανάσταση, την ποιότητα της σύγχρονης δημοκρατίας και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης.
Θιβετιανή Ροδακινόπιτα
του Tom Robbins

Το καλύτερο μυθιστόρημα του Tom Robbins είναι εδώ και είναι η ίδια του η ζωή. Ο συγγραφέας, μας υποδέχεται στα ιδιαίτερά του, φιλεύοντάς μας μ' ένα κομμάτι… θιβετιανής ροδακινόπιτας. Μόνο αφού τη φάμε, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι μια κοινή ροδακινόπιτα.

Ο 83χρονος πλέον συγγραφέας αποφάσισε να γράψει μια αυτοβιογραφία, ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξαρχής πως δεν πρόκειται για αυτοβιογραφία, μα για «μια παρατεταγμένη διήγηση, αποτελούμενη από τις απόλυτα αληθινές ιστορίες που διηγείται εδώ και πολλά χρόνια στις γυναίκες της ζωής του».

Το ευφάνταστο χιούμορ του, η αστείρευτη λογοθήκη του, η ασταμάτητη «τρελή σοφία» του ξεχύνονται μέσα απ' την αφήγησή του και μας κατακλύζουν, μας εντυπωσιάζουν, μας διασκεδάζουν και μας κάνουν να πιστέψουμε, εν τέλει, πως ναι, πίσω από τα μυθιστορήματα που λατρέψαμε δεν θα μπορούσε να βρίσκεται παρά μόνος κάποιος με μια τέτοια ζωή, τη ζωή του Tom Robbins.

ΠΗΓΗ: http://blog.yellowday.gr/