ΘΕΜΑ: ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

 

Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα «αρθριτικά» και τα «ρευματικά», δηλ. οι ρευματικές παθήσεις, προσβάλλουν τις μεγάλες ηλικίες και ότι, επομένως, είναι πρόβλημα κατ’ εξοχήν των ηλικιωμένων.

Στην πραγματικότητα, όμως, καμία ηλικία δεν είναι απρόσβλητη. Οι σοβαρότερες μάλιστα ρευματικές παθήσεις, όπως είναι οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις και οι οροαρνητικές σπονδυλαρθρίτιδες, όχι μόνο προσβάλλον πιο συχνά τα νεαρά και τα μέσης ηλικίας άτομα, αλλά παρουσιάζονται ακόμη και στα παιδιά.

Σε πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας στο γενικό πληθυσμό, αποδείχθηκε ότι πράγματι η συχνότητα των ρευματικών παθήσεων αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας. Ωστόσο, από το σύνολο των πασχόντων από ρευματικές παθήσεις το 67% είναι άτομα του εργατικού δυναμικού, δηλ. ηλικίας 19-65 ετών. Όταν ο κόσμος λέει «έχω αρθριτικά» εννοεί τη συχνότερη μορφή αρθρίτιδας που είναι η οστεοαρθρίτιδα, ενώ με τον όρο «ρευματικά» εννοεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που είναι ο κύριος εκπρόσωπος των φλεγμονωδών αρθροπαθειών. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικές μορφές αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, ουρική, ψωριασική, μικροβιακή κ.ά.).

Η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

$1·         120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από αρθρίτιδα

$1·         2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν αρθρίτιδα

$1·         2 εκατομμύρια έχουν οστεοαρθρίτιδα

$1·         70.000-100.000 έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα

$1·         25.000 έχουν αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Οι δύο κύριες μορφές αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα πλήττει τους χόνδρους των αρθρώσεων (το ελαστικό μέρος που καλύπτει το οστό στο σημείο της άρθρωσης) μαζί με το οστό που στηρίζει το χόνδρο. Φαίνεται να οφείλεται σε φθορά και συσσωρευμένες κακώσεις των αρθρώσεων. Κύριο χαρακτηριστικό της οστεοαρθρίτιδας είναι η φθορά των χόνδρων και η εναπόθεση ασβεστίου στις αρθρώσεις.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο το σώμα επιτίθεται στις ίδιες τις αρθρώσεις του και τις καταστρέφει σταδιακά. Οι αρθρώσεις σε αυτή την περίπτωση πλήττονται συμμετρικά και μακροπρόθεσμα παραμορφώνονται. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα επηρεάζονται όμως και άλλα όργανα, όπως η καρδιά και πρόκειται για μία νόσο που επηρεάζει την υγεία του ατόμου σε πολλαπλά επίπεδα.

Και οι δύο μορφές χαρακτηρίζονται από σταθερή και σταδιακή επιδείνωση της νόσου, ενώ όλες οι θεραπείες έχουν στόχο την καθυστέρηση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΟΥΛΩΣΗ

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι με τον τρόπο που προσεγγιζόταν το πρόβλημα μέχρι σήμερα το μόνο που μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς είναι ανακουφιστικές θεραπείες. Η προσέγγιση πολλών θεραπειών για τις αρθρίτιδες βασίζεται σε ένα ανατομικό τρόπο σκέψης. Εξετάζουμε το ανθρώπινο σώμα ως μια μηχανή όπου τα όργανα που το απαρτίζουν είναι τα «ανταλλακτικά» της τα οποία σταδιακά και αναπόφευκτα φθείρονται. Στην περίπτωση ενός τραυματισμού στο γόνατο, το γόνατό μας πρήζεται και πονάει. Το χτύπημα προκάλεσε την καταστροφή ιστών και το σώμα στη συνέχεια ξεκίνησε διαδικασίες επιδιόρθωσης. Ξεκινάει στο συγκεκριμένο σημείο η παραγωγή ουσιών που προκάλεσαν αύξηση της αιμάτωσης και πόνο. Σκοπός των παραπάνω ενεργειών είναι η παροχή θρεπτικών συστατικών στην περιοχή (αιμάτωση) και η ακινητοποίησή της (πόνος) μέχρι να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία της. Το σύνολο των διαδικασιών που περιγράψαμε ονομάζεται φλεγμονή. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η φλεγμονή είναι η διαδικασία που ενεργοποιεί το σώμα μας για να λύσει ένα πρόβλημα.

Όσο πιο μεγάλη η κάκωση τόσο πιο έντονη και η διαδικασία επούλωσης. Στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τον πόνο που συνοδεύει τη φλεγμονή χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά και άλλα μέσα που είτε στοχεύουν τον πόνο (παυσίπονα, ακινητοποίηση) είτε τη φλεγμονή (αντιφλεγμονώδη, πάγος).

Η ανακουφιστική αγωγή μας βοηθάει να νοιώθουμε καλύτερα, καθώς το σώμα επαναφέρει και αναδομεί τους ιστούς που υπέστησαν βλάβη. Δεν βοηθάει στην επούλωση, τουναντίον την καθυστερεί καθώς μειώνει την έντασή της.

Η ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Για να επουλώσει το σώμα μας μια οποιαδήποτε βλάβη χρειάζεται δομικά συστατικά και ενέργεια ώστε να φτιάξει νέους ιστούς. Η θρεπτική κατάσταση του οργανισμού και τα αποθέματά του σε αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα καθορίζουν τη διάρκεια και το βαθμό επούλωσης μιας βλάβης. Αν γνωρίζουμε τι λείπει από το σώμα ώστε να το χορηγήσουμε μπορούμε να δράσουμε αιτιολογικά και όχι μόνο ανακουφιστικά. Στόχος μας σήμερα δεν είναι μόνο η συμπτωματική ανακούφιση αλλά η επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας (λειτουργική ιατρική). Η χορήγηση βιταμινών και θρεπτικών συστατικών έπειτα από μέτρηση και καταγραφή των ελλείψεων μπορεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα. Φυσικά συστατικά σε θεραπευτικές δόσεις όπου εκλείπουν, όπως: Βιταμίνη D3, Βιταμίνη Κ2, Μαγνήσιο, Γλουκοζαμίνη, Ω-3 λιπαρά οξέα, Λυσίνη, Προλίνη, Βιταμίνη C, όταν συνοδεύονται με αντιφλεγμονώδη διατροφή επιταχύνουν τις διαδικασίες επούλωσης και μειώνουν την ένταση της φλεγμονής.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ    

Είναι σημαντικό να αναλάβετε ενεργό ρόλο στην κατανόηση και αντιμετώπιση της πάθησής σας. Ο ακόλουθος κατάλογος σημείων ελέγχου θα σας βοηθήσει να αρχίσετε τα πρώτα βήματα για να καταφέρετε να ζείτε καλά με την αρθρίτιδά σας.

$11.    Αναλάβετε τον έλεγχο γνωρίζοντας την ασθένειά σας. Μάθετε ποιον τύπο έχετε και ανακαλύψτε έπειτα τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσετε την κατάστασή σας.

$12.    Βρείτε νέους τρόπους να παραμείνετε δραστήριοι. Η τακτική άσκηση βοηθά στην ανάπτυξη και διατήρηση υγιών οστών, μυών και αρθρώσεων.

$13.    Μάθετε τεχνικές για να σας βοηθούν να διαχειρίζεστε τον πόνο. Μιλήστε στο γιατρό σας, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άλλους τομείς εκτός από φάρμακα, όπως φυσιοθεραπεία και υδροθεραπεία.

$14.    Κάνετε σωστές επιλογές τροφών. Ακολουθήστε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή για να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με το ύψος σας.

$15.    Ισορροπήστε τη ζωή σας. Χρειάζεται να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της εργασίας, της δραστηριότητας και της ανάπαυσης. Να είστε ευέλικτοι – αν έχετε μια άσχημη μέρα, αλλάξτε τα σχέδιά σας. Βρείτε νέες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με την αρθρίτιδά σας, π.χ. χορός και ελαφριά άσκηση.

$16.    Διαχείριση άγχους και χαλάρωση. Αναγνωρίστε το πότε σας πιάνει άγχος και βρείτε δραστηριότητες που σας ανακουφίζουν. Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός.   

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή:  Naturanrg, Οκτώβριος 2015

Σ.Α.Σ  Ε.Η.Ε