ΘΕΜΑ: ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΥΩΠΙΑΣ, ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ LASER

Για να είστε υποψήφιος για διόρθωση με Laser θα πρέπει να:

·         Να είστε τουλάχιστον 18 ετών (μέχρι την ηλικία αυτή συνεχίζεται η ανάπτυξη των ματιών).

·         Να μην πάσχετε από κάποια άλλη οφθαλμολογική ή συστηματική πάθηση που να καθιστά απαγορευτική την επέμβαση.

·         Οι βαθμοί της διαθλαστικής σας ανωμαλίας να είναι μέσα στο ενδεικνυόμενο εύρος θεραπείας.

·         Να μην είστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας.

·         Να μην παίρνετε φάρμακα όπως η αμιοδαρόνη και η ισοτρετινοίνη.

Σχετικά με το ποια διαδικασία σας ταιριάζει περισσότερο, πρέπει να συζητηθεί από εσάς και τον οφθαλμίατρό σας, όμως η τελική απόφαση βασίζεται στις εξετάσεις των ματιών σας.

Η διαθλαστική χειρουργική με ακτίνες Laser σκοπό έχει τη διόρθωση κοινών παθήσεων της όρασης που είναι γνωστές ως διαθλαστικές ανωμαλίες και περιλαμβάνουν την μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό.

Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν εφαρμοστεί διάφορες χειρουργικές τεχνικές για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών η χρήση των ακτινών Laserέχει επικρατήσει λόγω της τεχνολογικής υπεροχής, της ακρίβειας και της προβλεψιμότητας των αποτελεσμάτων.

Η εφαρμογή του excimerLaserγίνεται στον κερατοειδή χιτώνα, ο οποίος είναι ο εξωτερικός διαφανής χιτώνας του οφθαλμού. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση αναισθητικών σταγόνων τοπικά και δεν απαιτείται η παραμονή στο νοσοκομείο.

Υπάρχουνδύοτύποιεπεμβάσεων:

1)      Τransepithelial PRK (Photorefractive Keratectomy)

Στην αρχή αυτής της επέμβασης, χρησιμοποιούνται σταγόνες για να μουδιάσει η εξωτερική επιφάνεια του ματιού. Στην ΤransepithelialPRK δε χρειάζεται να γίνει αφαίρεση του επιθηλίου μηχανικά (no-touchtechnique). Η εφαρμογή του Laserστον κερατοειδή χιτώνα είναι ανώδυνη. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ένας θεραπευτικός φακός επαφής ο οποίος καλύπτει τον κερατοειδή χιτώνα. Μέσα σε 3-5 μέρες αναπτύσσονται νέα επιθηλιακά κύτταρα και επουλώνεται πλήρως η επιφάνεια του ματιού οπότε αφαιρείται ο φακός επαφής.

Χαρακτηριστικά επέμβασης PRK:

   ·         Η τεχνική είναι απλή.

   ·         Δεν γίνεται κάποια τομή στον κερατοειδή.

   ·         Η PRK μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια σε κερατοειδείς που μπορεί να είναι πολύ λεπτοί για LASIK.

   ·         Δεν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών από τη δημιουργία του κρημνού κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μετά από αυτή, επειδή δε δημιουργείται κρημνός στον κερατοειδή, γενικά είναι ασφαλέστερη σαν μέθοδος.

  ·         Η διαδικασία επούλωσης θα διαρκέσει από 3 έως 4 μήνες, το ίδιο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να επιτευχθεί η βέλτιστη όραση.

    ·         Μπορεί να υπάρχει ελαφρώς μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης ματιών.

  ·         Άλλες σοβαρές επιπλοκές μετά από PRK είναι σπάνιες και γενικά μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή επανεπέμβαση.

2)      LASIK με Femptosecond Laser

ToFemptoZ4 κατασκευάζεται στην Ελβετία από την εταιρία ZiemerOpthalmicSystems. Με το FemptosecondLaser χρησιμοποιούνται μικροσκοπικοί, αστραπιαίοι παλμοί Laserοι οποίοι διαχωρίζουν τον κερατοειδή. Κάθε παλμός περνά μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς και διαμορφώνει μια μικρή κοιλότητα σε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο από το γιατρό βάθος. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα επίπεδο διαχωρισμού στο εσωτερικό του κερατοειδούς, που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του flap. Όλη η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί μόλις 15 δευτερόλεπτα. Κατόπιν ο γιατρός ανασηκώνει το flap που προχωρά στο δεύτερο στάδιο της επέμβασης, που είναι η σμίλευση του κερατοειδούς με το excimerLaser.

Χαρακτηριστικά του FemptoZ4:

   ·         Διαθέτει παλμό διαχωρισμού (2μm) έως και δέκα φορές μικρότερο από κάθε άλλο εμπορικά διαθέσιμο σύστημα.

   ·         Λειτουργεί με χαμηλή ενέργεια παλμού κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο κερατοειδής δεν εμφανίζει οίδημα μετεγχειρητικά.

 ·         Διαθέτει μικρό εύρος παλμού χάρη στην ομαλή επιφάνεια διατομής του flap το οποίο γίνεται με ακρίβεια και προβλεψιμότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης κάποιας επιπλοκής, πράγμα που κάνει την επέμβαση ασφαλέστερη.

   ·         Εξασφαλίζει τέλεια εστίαση και άριστη ακρίβεια σε βάθος με ελάχιστη μηχανική καταπόνιση.

Laser Schwind Amaris 750S  

Laserγερμανικής τεχνολογίας 8ης γενιάς για επεμβάσεις, μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας. Είναι το πιο γρήγορο excimerLaser που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά με 750 μικροσκοπικούς παλμούς Laserτο δευτερόλεπτο. Διαθέτει τον πιο σύγχρονο ιχνηλάτη (eyetracker) με 1050 μετρήσεις το δευτερόλεπτο και είναι το μοναδικό Laserμε δυνατότητα να «κλειδώνει» σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις του ματιού σε 6 επίπεδα/διαστήματα αντισταθμίζοντας κάθε παρέκκλιση του σε χρόνο τριών χιλιοστών του δευτερόλεπτου (0,003 sec). Είναι το μοναδικό οφθαλμιατρικό Laserπαγκοσμίως με 2 επίπεδα ενέργειας (dualfluence) και λογισμικό για έξυπνη κατανομή των παλμών του Laser (intelligentthermalcontrol). Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά εξασφαλίζουν απόλυτη ακρίβεια στην τοποθέτηση των παλμών Laser, εξαιρετική ασφάλεια και καταπληκτικά αποτελέσματα.

Απολαύστε τη ζωή…

Απαλλαγείτε από διορθωτικά γυαλιά και φακούς επαφής.

Ζήστε μια ξέγνοιαστη ζωή χωρίς περιορισμούς.

Ιωάννης Α. Μάλλιας

ΔιδάκτωρΙατρικήςΣχολήςΑθηνών

Clinical Fellow Columbia University, New York, USA

Σ.Α.Σ  Ε.Η.Ε