ΘΕΜΑ: Καρύδα και οι ευεργετικές της ιδιότητες

Η καρύδα (Cocos nucifera) ανήκει στην οικογένεια των Φοινικοειδών. Ο όρος προέρχεται από την πορτογαλική και ισπανική λέξη cocos που σημαίνει «χαμογελαστό πρόσωπο» αφού οι τρύπες επάνω στο φρούτο θυμίζουν χαρακτηριστικά προσώπου. Σχεδόν όλα τα τμήματα της καρύδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, το νερό, το γάλα, η ψίχα, η ζάχαρη και το λάδι. Έχει ταξινομηθεί ως ‘superfood’ λόγων τον πολυάριθμων ευεργετικών ιδιοτήτων στην υγεία. Θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτική δράση, περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αποτοξινώνει τον οργανισμό και έχει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση. Το γάλα, το λάδι καθώς και το νερό της χρησιμοποιούνται εκτός από την μαγειρική/ροφήματα και στην κοσμετολογία.

 

Πιο συγκεκριμένα το νερό καρύδας είναι εξαιρετικά θρεπτικό και δροσιστικό με ελαφρώς γλυκιά γεύση. Είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο,  μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Το νερό καρύδας είναι μια από τις καλύτερες πηγές ηλεκτρολυτών. Ένα  φυσικό ισοτονικό ποτό όπου εμπεριέχει τον ίδιο αριθμό ηλεκτρολυτών όπως αυτούς που βρίσκονται στο αίμα μας. Το νερό καρύδας έχει την ιδιότητα να ενυδατώνει το σώμα σε βαθύ κυτταρικό επίπεδο καθιστώντας το ένα σημαντικό ποτό για αθλητές άλλα και για ανθρώπους που βρίσκονται πολλές ώρες στον ήλιο. Είναι εξαιρετική επιλογή για όλους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού!

Έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει τόσο στην ισορροπία του Ph του αίματος, όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Στηρίζει την λειτουργία των νεφρών και απομακρύνει τις τοξίνες. Έχει αποδειχτεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και αντιγηραντική δράση λόγο της περιεκτικότητας του σε κυτοκίνη. Επίσης είναι σημαντική η βοήθεια του  στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην καλή κυκλοφορία. Τα δε βιονεργά του ένζυμα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού. Θεωρείτε επίσης εξαιρετικό για δερματικές παθήσεις και μπορεί να εφαρμοστεί και τοπικά για να επουλώσει, να καταπραΰνει και να ενυδατώσει το δέρμα.

Όσο για το λάδι της καρύδας περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων παρέχοντας θετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Περιέχει μια ασυνήθιστη ποσότητα λιπαρών οξέων μέσης αλύσου ή τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (ΜCTs), τα οποία όταν τα τρώμε κατευθύνονται απευθείας στο συκώτι και μεταβολίζονται προκειμένου να παραχθεί ενέργεια . Επίσης  το σώμα μας δεν αποθηκεύει τα MCTs στις λιποαποθήκες (μηρούς, γλουτούς, κοιλιά, μπράτσα) όπως συμβαίνει συνήθως με τα άλλα λιπαρά οξέα. Έτσι μπορεί να είναι σύμμαχος στη προσπάθεια μας για να  αδυνατίσουμε. Μια καλή λύση είναι να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με το λάδι καρύδας.

Τα  οφέλη του είναι πολλαπλά όπως  μας προσφέρει  ενέργεια, βοηθάει στη προσπάθεια μας για αδυνάτισμα, μειώνει το αίσθημα της πίνας, αυξάνει την ανοχή στην γλυκόζη και βελτιώνει  την ευαισθησία στην ινσουλίνη, σκοτώνει τα παθογόνα μικρόβια (βακτήρια, ιούς, ζυμομύκητες, κάντιντα, σταφυλόκοκκο) γιατί περιέχει λαυρικό οξύ.  Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι η αγωγή με έλαιο καρύδας προστατεύει τους νευρώνες  του εγκεφαλικού φλοιού. Καθώς επίσης άλλη έρευνα έδειξε ότι βελτίωσε τις λειτουργίες του εγκεφάλου σε ασθενείς που έπασχαν από Αλτσχάιμερ.

Είναι επίσης εντυπωσιακό να αναφέρουμε ότι  σε πληθυσμούς που ζουν στον Νότιο Ειρηνικό και διατροφική τους πρόσληψη σε θερμίδες  αποτελείται κατά το 56% από λίπη, εκ των οποίων το 90% προέρχεται από λάδι καρύδας, γεγονός που τους κατατάσσει  πρώτους στην κατανάλωση λίπους στον κόσμο, τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους είναι μέτρια και πολύ σπάνια πάσχουν από καρδιακές νόσους.

Το λάδι καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καλλυντικό μιας και είναι εξαιρετικό για το πρόσωπο, τα μαλλιά, ακόμη και στα δόντια χάρη στην αντιβακτηριδιακή του δράση. Θεωρείται επίσης και εξαιρετικό αντηλιακό μιας και μπλοκάρει την υπεριώδη ακτινοβολία και ενυδατώνει σε βάθος το σώμα.

Όσο για το γάλα που μας προσφέρει η καρύδα είναι ένα τέλειο υποκατάστατο του αγελαδινού γάλατος. Το γάλα καρύδας σε αντίθεση με το αγελαδινό γάλα, δεν περιέχει λακτόζη, έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Θεωρείται ότι βελτιώνει την πέψη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, βοηθάει επίσης στη ρυθμίσει του σακχάρου του αίματος, και στη μείωση των φλεγμονών στο σώμα.  Είναι δημοφιλής για χορτοφάγους άλλα και  για άτομα που νηστεύουν ή αναζητούν μια πιο υγιεινή επιλογή, είναι εξαιρετικό σε smoothies και milkshakes, στο καφέ, στα δημητριακά αλλά και στη μαγειρική/ζαχαροπλαστική.