images/saseheskitsa/tmimapaidikis.jpg

ΘΕΜΑ: Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Πληθώρα μελετών φανερώνει πως πλέον οκτώ στα δέκα παιδιά νηπιαγωγείου στην πατρίδα μας έχουν τουλάχιστον ένα τερηδονισμένο δόντι και πως η τερηδόνα μετατρέπεται – μετά την παιδική παχυσαρκία – στη νέα λιλιπούτεια επιδημία εντός των συνόρων, πλήττοντας φυσικά και τους ενήλικες.

ΘΕΜΑ: ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Τι είναι ουρολοίμωξη;

Με τον όρο «ουρολοίμωξη» χαρακτηρίζουμε κάθε φλεγμονώδη απάντηση του ουροποιητικού συστήματος στην είσοδο ενός μικροοργανισμού, με συνέπεια την ανάπτυξη πυουρίας δηλαδή την εμφάνιση πυοσφαιρίων στα ούρα. Αν προσβληθεί η ουρήθρα και η ουροδόχος κύστη πρόκειται για κυστίτιδα, ενώ εάν συμμετέχει και ο νεφρός η λοίμωξη χαρακτηρίζεται ως πυελονεφρίτιδα. Η ουρολοίμωξη είναι μια συχνή λοίμωξη σε βρέφη και μικρά παιδιά και εμφανίζεται συχνότερα σε κορίτσια (3%) από ότι στα αγόρια (1%). Ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται στις ουρολοιμώξεις σε ηλικίες κάτω των 2 ετών γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρής νεφρικής βλάβης, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Θέμα: Παιδική παχυσαρκία – Τα σνακς, οι λιχουδιές και οι άλλοι πειρασμοί στο σχολείο.

Η έναρξη της σχολικής περιόδου είναι ίσως η πιο κατάλληλη περίοδος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του αυξημένου βάρους ενός παιδιού.  Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, απαιτείται η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών που ευθύνονται για την αύξηση του βάρους. Συχνά, αρκετά παιδιά αντιδρούν στις αλλαγές αυτές, με αποτέλεσμα τις συνεχείς συγκρούσεις με τους γονείς και την αδυναμία μείωσης του βάρους. Κατά την έναρξη, όμως, της σχολικής περιόδου, το ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού αλλάζει, όπως και εκείνο της διατροφής. Είναι η κατάλληλη στιγμή να προβείτε σε όσες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν, κάνοντας παράλληλα συζητήσεις σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τις σωστές επιλογές τροφίμων.

ΘΕΜΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ!

Ήταν ένα κοριτσάκι 6 χρονών και λέει στην μητέρα του: «Μαμά κοίτα, έγραψα με το κραγιόν στο σεντόνι!». Πάνω στον θυμό της η μητέρα αρχίζει και χτυπάει το κοριτσάκι τόσο βίαια που λιποθύμησε και έμεινε αναίσθητο!