ΘΕΜΑ: Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Πληθώρα μελετών φανερώνει πως πλέον οκτώ στα δέκα παιδιά νηπιαγωγείου στην πατρίδα μας έχουν τουλάχιστον ένα τερηδονισμένο δόντι και πως η τερηδόνα μετατρέπεται – μετά την παιδική παχυσαρκία – στη νέα λιλιπούτεια επιδημία εντός των συνόρων, πλήττοντας φυσικά και τους ενήλικες.
Κι αν αναρωτιέστε τι φταίει, η απάντηση δεν είναι μόνο αυτό που υποψιάζεστε, πως δηλαδή, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οικογένειες σταμάτησαν να πηγαίνουν στον οδοντίατρο, καθώς τον πλήρωναν από την τσέπη τους.
Ναι, είναι αλήθεια πως η οδοντιατρική δαπάνη δεν καλύπτεται – στην πράξη – μέχρι σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια να μην είναι αντιμετωπίσιμη από την πλειονότητα των νοικοκυριών.
Ωστόσο, υπάρχει άλλος ένας ένοχος για την ταχύτατη εξάπλωση της τερηδόνας στην ελληνική επικράτεια, σαν τη γρίπη το καταχείμωνο: Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα, κάθε Ελληνόπουλο χρησιμοποιεί μόλις δύο σωληνάρια οδοντόπαστα ετησίως, γεγονός που σημαίνει πως δεν πλένουμε συχνά τα δόντια μας.
«Η κακή στοματική υγιεινή δεν επηρεάζει μόνο το χαμόγελο και την αυτοπεποίθησή μας, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα ευρήματα έχει δυσμενή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και ειδικότερα στο καρδιαγγειακό, καθώς τριπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου», επισημαίνει ο φαρμακοποιός κ. Χρυσούλα Γκούσκου.
Στην πατρίδα μας, η τερηδόνα είναι η δεύτερη σε συχνότητα ασθένεια μετά τη γρίπη και παραμένει υποτιμημένη, παρότι επηρεάζει τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος σε ποσοστό 85%. Στη ζωή μας αν φροντίζαμε όπως θα έπρεπε τα δόντια μας, θα τα πλέναμε περίπου 50.000 φορές και για να τα βοηθήσουμε να διατηρήσουν το σμάλτο τους, πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντόπαστες χωρίς παραμπένια, δηλαδή εκείνα τα συστατικά που δημιουργούν αφρό στα καθαριστικά προϊόντα.
Μια σοβαρή στοματική διαταραχή που επέρχεται με τα χρόνια είναι η περιοδοντική νόσος, η οποία δεν θεραπεύεται. Η περιοδοντίτιδα αποτελεί συχνή επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη και ο κίνδυνος για την εμφάνισή της 20πλασιάζεται στους καπνιστές, ενώ ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν και οι ασθενείς με οστεοπόρωση.
Προσφάτως, η οδοντιατρική φαρέτρα εξοπλίστηκε με φαρμακευτικές οδοντόπαστες εμπλουτισμένες από το θαυματουργό οπλοστάσιο της φύσης, με οδοντόκρεμες που είναι εμπλουτισμένες με φυσικά, μη ερεθιστικά συστατικά. Για παράδειγμα, το κλασσικό χημικό αντιβακτηριακό συστατικό τρικλοζάν έχει αντικατασταθεί από το εκχύλισμα θυμαριού.
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ:
· Βουρτσίζουμε τα δόντια μας κάθε πρωί και βράδυ, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο βραδινό βούρτσισμα, καθώς τη νύχτα τα δόντια δεν καθαρίζονται από το σάλιο, όπως την ημέρα. Συνεπώς, τη νύχτα τα βακτηρίδια αναπτύσσονται πιο εύκολα από τα υπολείμματα των τροφών.
· Τα βουρτσίζουμε σωστά και με απαλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα. Δε γδέρνουμε τα ούλα.
· Είναι λάθος να τα βουρτσίζουμε μετά το πρωινό, ειδικά αν έχουμε φάει όξινα φρούτα ή γιαούρτι, γιατί τα οξέα μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών, με συνέπεια να φθείρεται με το βούρτσισμα.
· Στα μωρά και τα νήπια είναι λάθος να βουτάμε την πιπίλα σε ζαχαρούχο ρόφημα (γάλα, χαμομήλι κ.λ.π.) για να κοιμηθούν πιο ήρεμα.
· Φροντίζουμε τα προσωρινά (νεογιλά) δόντια των παιδιών όπως και τα μόνιμα. Αν τερηδονιστούν, το πιθανότερο είναι να συμβεί και στα μόνιμα δόντια.
· Δεν χρησιμοποιούμε τα δόντια μας σαν ανοιχτήρι, ούτε για να σπάμε κελύφη ξηρών καρπών.
· Η σωστή ποσότητα οδοντόπαστας για το βούρτσισμα των παιδιών είναι όση ένα στραγάλι.
· Κάθε εξάμηνο επιβάλλεται να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο για τσεκάπ και καθαρισμό.
· Τσίχλες και καραμέλες με ζάχαρη, ισοτονικά ποτά και αναψυκτικά με ζάχαρη προκαλούν τερηδόνα. Αποφύγετέ τα.
· Αν τα παιδιά κάνουν σπορ στα οποία υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και σπασίματος δοντιών, καλό είναι να φορούν προστατευτικούς αθλητικούς νάρθηκες.