ΘΕΜΑ: OI ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

ΘΕΜΑ:OI ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ*

ΜΠΑΝΑΝΕΣ

Είναι αποτελεσματικά προβιοτικά, ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσουν ασβέστιο, αυξάνουν την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, χημικά του εγκεφάλου που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη.

ΣΜΕΟΥΡΑ

Πλούσια σε φλαβονοειδή, που έχει αποδειχτεί ότι ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και εμποδίζουν την παχυσαρκία και τις επιπτώσεις της γήρανσης.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Προστατεύουν τα κύτταρα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

Έχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Έχει φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, που βοηθά την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

ΡΟΔΙ

Έχει περισσότερη βιταμίνη C και λιγότερες θερμίδες από άλλα φρούτα. Μία μερίδα (μια κούπα σπόρους) προσφέρει το 50% της βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός.

ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ

Προστατεύουν την όραση, ρίχνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, ενισχύουν τη μνήμη.

ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ

Έχει λίγες θερμίδες και είναι γεμάτο θρεπτικά στοιχεία που ενισχύουν την απώλεια βάρους, βελτιώνουν την όψη του δέρματος, δίνουν ενέργεια.

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ

Έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πορτοκάλι. Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο για προβλήματα στα μάτια, όπως ο καταρράκτης.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Έχει είκοσι βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, πολλά από τα οποία απορροφώνται εύκολα από το σώμα.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

Ισχυρό όπλο κατά των καρδιακών ασθενειών.

ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΣΕΣΚΛΟ

Έχει βιταμίνες A,C,E,K, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και ασβέστιο μεταξύ άλλων.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το καρκίνο. Η μεγαλύτερη φυτική πηγή βιταμίνης D.

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Δέρμα, πνεύμονες, συκώτι και νεφρά ενισχύονται από αυτό.

ΣΚΟΡΔΟ

Περιέχει φλαβονοειδή, θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Γνωστό για τα οφέλη του για την καρδιά.

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ

Μία μεγάλη περιλαμβάνει περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητας σε βιταμίνη Α, βασική για την όραση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το μεταβολισμό.

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ

Καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη.

ΣΠΑΝΑΚΙ

Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, σιδήρου, καλίου, ψευδαργύρου και ασβεστίου, που στηρίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου και αντιοξειδωτικών.

ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Μία από τις πλουσιότερες πηγές βήτα-καροτίνης, που βοηθά την υγεία της όρασης και την ανάπτυξη των κυττάρων.

ΤΟΝΟΣ

Ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

ΣΑΡΔΕΛΕΣ

Πλούσιες σε ωμέγα-3 που ενισχύουν τον εγκέφαλο. Καλή πηγή ασβεστίου.

ΑΝΤΣΟΥΓΙΕΣ

Γεμάτο πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο και ωμέγα-3.

ΣΟΛΩΜΟΣ

Περιέχει ωμέγα-3 που βελτιώνουν την όψη κα την υγεία του δέρματος κα μειώνουν τον κίνδυνο του αντίστοιχου καρκίνου.

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Πλούσια πηγή πρωτεϊνών. 

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ

Οι φυτικές ίνες που έχει προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 40%.

ΚΙΝΟΑ

Πλούσιο σε αμινοξέα, καλή πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους.

ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Έχουν και τα εννιά βασικά αμινοξέα, εύπεπτη πρωτείνη και βιταμίνη Ε. Μερίδα: 3 κουταλιές

ΝΙΦΑΔΕΣ ΒΡΩΜΗΣ

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και ρίχνουν τη χοληστερίνη. Προστατεύουν την καρδιά και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

ΚΑΜΟΥΤ

Έχει 40% περισσότερες πρωτεΐνες από το σκληρό σιτάρι, έχει πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε.

ΦΑΚΕΣ

Μια κούπα έχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 16 γραμμάρια φυτικών ινών και λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους. Έχουν κατά 30% περισσότερο φυλικό οξύ από το σπανάκι, προστατεύουν από καρδιακά νοσήματα.

ΔΙΚΟΚΚΟ ΣΙΤΑΡΙ

Έχει λιγότερες θερμίδες, περισσότερες πρωτεΐνες και πιο πολλές φυτικές ίνες από άλλα είδη ολικού σίτου.

ΚΑΡΥΔΙΑ

Έχουν περισσότερες πολυφαινόλες από το κόκκινο κρασί. Προστατεύουν την καρδιά και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.

ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερίνης σε καλά επίπεδα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Καλή πηγή βιταμίνης Ε.

ΣΠΟΡΟΙ CHIA

Μόλις δύο κουταλιές περιέχουν 11 γραμμάρια φυτικών ινών, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια ωμέγα-3, όπως και το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου.

ΣΠΟΡΟΙ ΛΙΝΑΡΙΟΥ

Καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β, ασβεστίου και σιδήρου. Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρκίνου.

ΚΕΦΙΡ

Έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την ανοχή στη λακτόζη, ενισχύει την πυκνότητα των οστών και μειώνει τα βακτήρια στο στόμα. 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Έχει προβιοτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, λιγότερες θερμίδες.

ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ

Είναι καλό για την καρδιά και το επίπεδο του βάρους.

ΚΥΜΙΝΟ

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς, καταπολεμά τις φλεγμονές, μισή κουταλιά έχει διπλάσια αντιοξειδωτικά από ένα καρότο.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, προστατεύει από τον καρκίνο και το Αλτσχάιμερ.

ΚΑΝΕΛΛΑ

Έχει αντιμικροβιακή δράση, ενώ μειώνει και τις φλεγμονές.

ΤΣΑΙ ΡΟΙΜΠΟΣ

Έχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από εκφυλιστικές ασθένειες, ασβέστιο και σίδηρο.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Έχει πολυφαινόλες, που σύμφωνα με έρευνες διαθέτουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, ενώ μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.

ΛΑΧΑΝΟ

Αποτελεσματικό στη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία από τον καρκίνο.

ΑΒΓΑ

Έχουν λίγες θερμίδες και εξαιρετικά εύπεπτη πρωτεΐνη με χαμηλά λιπαρά.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα κα παχυσαρκία.

ΚΑΛΕ

Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ενισχύει την υγεία των οστών.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Πλούσιες σε λυκοπαίνιο, ένα όπλο κατά του καρκίνου.

ΜΑΡΑΘΟΣ

Είναι ένα κοκτέιλ βιταμινών.  

* Oι παραπάνω τροφές σύμφωνα με έρευνες, θωρακίζουν τον οργανισμό, ενισχύουν το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από καρδιακά νοσήματα, εκφυλιστικές ασθένειες ή άλλα προβλήματα υγείας.

                                                                                                                                

                                                                                                         Σ.Α.Σ  Ε.Η.Ε