ΘΕΜΑ : Μεσογειακή Διατροφή

      Μεσογειακή διατροφή είναι ο όρος που καθιερώθηκε για να περιγράψει τον τρόπο διατροφής, τον οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών. Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάβαρντ δημιούργισε την <<Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής>>, η οποία προβάλλει ένα διαιτητικό μοντέλο με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, όπως η προφύλαξη από καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου, η τόνωση του οργανισμού η καλή λειτουργία του εντέρου κ.α.

     Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι των Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικάνους και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους η καρδιακές παθήσεις.

     Το μενού στηρίζεται στη λιτή διατροφή : άφθονα προϊόντα μη επεξεργασμένων δημητριακών (σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι) όπως π.χ. ψωμί (κατά προτίμηση ολικής αλέσης), χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο κρασί, ψάρια και χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών. Αυτά τα βασικά χαρακτιριστικά της Μεσογειακής διατροφής ( κυρίως η υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου, φρούτων και λαχανικών), ενδεχομένος και σε συνδυασμό και με τον τρόπο ζωής (life style), προστατεύουν, εκτός των άλλων και τα σημάδια του χρόνου. Σε συνδιασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, χορό, κ.λπ.) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία και υγεία.

''Η τροφή σου είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου είνια η τροφή σου""

Ιπποκράτης.