Πεθανε η βασιλισσα της sool ΑΡΙΘΑ ΦΡΑΝΚΛΙΝ

Tην τελευταία της πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε η «βασίλισσα της σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν. Συγκεκριμένα, η Αρίθα Φράνκλιν πέθανε στις 9:50 το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της και άλλα αγαπημένα της πρόσωπα.

Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της τραγουδίστριας, που έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση της οικογένειάς της.

«Χάσαμε τη μητριάρχη και τον βράχο της οικογένειάς μας. Η αγάπη που είχε για τα παιδιά της, τα εγγόνια της, τις ανιψιές, τους ανιψιούς και ξαδέλφια της δεν γνώριζε όρια».

 
 
 

H θρυλική τραγουδίστρια διεγνώσθη με καρκίνο το 2010 και μόλις πέρσι ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τη μουσική σκηνή.

Η γυναίκα με τη φωνή της να έχει ανακηρυχθεί «εθνικό αγαθό»

Η γυναίκα με τη φωνή της να έχει ανακηρυχθεί το 1985 ως «εθνικό αγαθό», μεγάλωσε ορφανή από μητέρα από τα δέκα της χρόνια. Με τη χαρισματική φωνή της και τις ικανότητές της στο πιάνο να της έχουν χαρίσει τον τίτλο παιδί - θαύμα από νεαρή ηλικία, η Αρίθα Φράνκλιν ανδρώθηκε κοντά στον πατέρα της, Βαπτιστή ιερέα C. L. Franklin και το ... γκόσπελ να τρέχει στο αίμα της. Διόλου τυχαίο που στην ηλικία των δεκατεσσάρων υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την Checker Records, και το 1956 κυκλοφόρησε το "Songs of Faith". Ισχυρότερες επιρροές της, οι μεγαλύτερες φωνές των γκόσπελ, Μαχάλια Τζάκσον και Κλάρα Γουόρντ, που περνούσαν αρκετές ώρες στο σπίτι της.

Δύο ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε ηλικία 14 και 16 ετών, όταν η Αρίθα γέννησε τους δύο από τους τέσσερις γιους της, καθυστέρησαν προσωρινά την εξέλιξη της καριέρας της. Με την επιστροφή της στο τραγούδι, επέλεξε να συνεχίσει σε πιο ασφαλή ποπ μονοπάτια. Το 1960 υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia Records, απορρίπτοντας τη Motown και την RCA. Οι ηχογραφήσεις της από αυτή την περίοδο είναι περισσότερο επηρεασμένες από τη τζαζ και όχι από τις γκόσπελ ρίζες της. Τραγούδια που γίνονται επιτυχίες ήταν το "Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)", "Today I Sing The Blues", "Won't Be Long" και "Operation Heartbreak". Στο τέλος του 1966 όμως, και αφού στα έξι χρόνια που έμεινε με την Columbia είχε μικρή εμπορική επιτυχία, υπέγραψε με την Atlantic Records. Όπως είπε και η ίδια αργότερα, "με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο, και οι επιτυχίες ήρθαν".

Είναι η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι. Έχει κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία "Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία" πήρε το παρατσούκλι "Το βραβείο της Αρίθα".

Είναι η καλλιτέχνης που:

  • Στις 3 Ιανουαρίου του 1987 έγινε η πρώτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Game.
  • Τον Σεπτέμβριο του 1999 της αποδόθηκε το Εθνικό Μετάλιο των Τεχνών από τον πρόεδρο Κλίντον.
  • Το 2004 το περιοδικό Rolling Stone την τοποθέτησε στην 9η θέση στον κατάλογο των 100 Greatest Artists of All Time με τους Beatles. Μπομπ Ντίλαν, Ελβις Πρίσλεϊ, Rolling Stones, μεταξύ άλλων, να προηγούνται.
  • Το 2005 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

 

pethane i aritha franklin 3.w l