Οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ απαιτούν την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.

Στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και στις Τομές στα Γεγονότα βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελεύθερης Παγκύπριας Οργάνωσης Προσωπικού Αρχής Ηλεκτρισμού, Πέτρος Πετρίδη.

Στον απόηχο της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ που αφορά τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τα τρία συνολικά αιτήματα των οργανώσεων ήταν τα εξής:

 

• Η παύση των αποκοπών που προβλέπονται από το Νόμο 192(Ι)/2011
• Η προσμέτρηση των χρόνων υπηρεσίας ώστε ο κάθε εργαζόμενος να τοποθετηθεί στην κλίμακα και βαθμίδα που θα απολάμβανε αν δεν εφαρμοζόταν ο πιο πάνω Νόμος
• Η διατήρηση του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης στο οποίο η ΑΗΚ ως εργοδότης συνεισφέρει 5.9% επί των μισθών των εργαζομένων παράλληλα με την συνεισφορά του εργοδότη, σε πρώτη φάση, ύψους 1.85% για το ΓΕΣΥ,
τοποθετείται ομόφωνα ως εξής:

Ο Πέτρος Πετρίδης, επεσήμανε αρχικά ότι ο «τρόπος που επέλεξε το Δ.Σ σε θέματα είναι απαράδεκτος γιατί όφειλε αφού είχε δικαίωμα να λάβει αποφάσεις, όπως γίνεται πάντα να ενημερώσει πρώτα τους ενδιαφερόμενους και όχι να ενημερώσει μέσω email και ταυτόχρονα στα Μέσα».Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ συμπλήρωσε ότι «θα έπρεπε να μας καλέσει το Δ.Σ για να μας πει τις αποφάσεις και μετά αν ήθελε να τις δημοσιοποιήσει.

Στο καυτό ερώτημα γιατί δεν ικανοποιούνται από τις αποφάσεις του Δ.Σ ο κ.Πετρίδης είπε ότι τα θέματα που είχαν ενώπιόν τους αφορούσαν «αποφάσεις Διοικητικού, είναι θέματα συνταγματικότητας».

«Ίσως να παρανομεί εις διπλούν το Δ.Σ. Αναφορικά με την εγκύκλιο ΥΠΟΙΚ, είναι απαράδεκτη. Καλεί τα Δ.Σ να παρανομήσουν κατόπιν προτροπής του ΓΕ. Που ζούμε;», διερωτήθηκε ο κ.Πετρίδης.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το ότι η κίνηση αυτή ουσιαστικά δημιουργεί υπαλλήλους δυο και τριών ταχυτήτων, ο κ.Πετρίδης είπε ότι « δεν ζητούμε επιστροφές». «Το 2012 όταν ο τόπος μας αντιμετώπιζε κρίση, η Βουλή προσπάθησε να επιβάλει μέτρα. Εμείς αγόγγυστα, υπομείναμε τις αποκοπές να βοηθήσουμε. Δεν γνωρίζω το θέμα του ιδιωτικού τομέα. Αυτό το έχουμε υπόψη μας, αλλά πρέπει να βρεθούν αλλού τα αίτια της δυστυχίας του ιδιωτικού τομέα», είπε.

«Να πάνε σε άλλο κράτος;», ερωτήθηκε από τον Χρύσανθο Τσουρούλλη, για να απαντήσει ότι «Δεν είπα έτσι, έχουμε απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου. Εάν προβλέπεται η επαναφορά στις κλίμακες στις αποφάσεις του Διοικητικού, τότε το απαιτούμε».

«Ο ΥΠΟΙΚ, εδώ και αρκετό καιρό διαλαλεί ότι τα οικονομικά του κράτους αντέχουν τις πιέσεις. Δεν ζητούμε τίποτα άλλο από τις αποφάσεις του Διοικητικού. Πρέπει να παρανομεί ένα Δ.Σ μέχρι να τελεσιδικίσει η απόφαση μετά την Έφεση;

Σε μια Δημοκρατία υπάρχουν εξουσίες. Η μια πρέπει να σέβεται την άλλη για καλή λειτουργία. Γιατί δεν φέραμε ένσταση εμείς το 2012; Σήμερα η Κύπρος παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης. Γιατί προσπαθούμε να κάνουμε το άσπρο μαύρο. Απαιτούμε να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις Δικαστηρίου», τόνισε.
Σε τοποθέτθηση ότι ενδεχομένως αυτό που ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, «τινάξει στον αέρα» τον οργανισμό και τα οικονομικά του Κράτους γενικότερα, ο κ.Πετρίδης είπε πως, «η βιωσιμότητα της ΑΗΚ δεν κινδυνεύει από την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου.  Αλλά κινδυνεύει από άλλα θέματα. Η Αρχή επωμίζεται ακριβό κόστος στην παραγωγή ηλεκτρισμού λόγω της μη έλευσης φυσικού αερίου».

Είναι πολύ απλό το θέμα είπε κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέλθουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ερχόμενη Πέμπτη.

Κληθείς να απαντήσει για το αν με το ενδεχόμενο απεργιών θα πάνε στην αντίπερα όχθη, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.