ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ
Θανατηφόρα Δυστυχήματα στη ΔΕΗ/ Περιοχή Δυτικής Μακεδονίας και σε εταιρείες έργων για λογαριασμό της ΔΕΗ από το 1970
Βασιλαγιώργος Ευάγγελος: (18 Νοέμβρη 1971) Φράγμα Πολυφύτου. Πνίγηκε στα νερά του Αλιάκμονα γιατί οι υπεύθυνοι της Εταιρείας “Γεωέρευνα” είχαν φτιάξει μια πρόχειρη ιδιοκατασκευή με βαγονέτο που το έσερναν δυο συρματόσχοινα δεμένα σε πλατάνια για να μην καθυστερούν οι εργαζόμενοι πηγαίνοντας από την μια όχθη του ποταμού στην άλλη.
Μύρος Γεώργιος του Νικολάου: (29 Ιουλίου 1971) Φράγμα Πολυφύτου. Σκοτώθηκε όταν έπεσε η οροφή της σήραγγας στην οποία δεν είχαν τοποθετεί υποστυλώματα και γενικώς δεν πάρθηκαν μέτρα προστασίας από τους βράχους που ήταν προφανές ότι θα έπεφταν.
Κατακαλίδης Αβραάμ: (1 Σεπτέμβρη 1971) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 18 Ετών κάτοικος Πτολεμαΐδας έπαθε ηλεκτροπληξία στην μονάδα 4 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας όπου εργαζόταν σαν μαθητευόμενος Ηλεκτρολόγος.
Βόμβας Παντελής: (19 Σεπτέμβρη 1972) Ορυχείο Καρδιάς 45 Ετών σκοτώθηκε στο Ορυχείο όταν παρασύρθηκε από χωματουργικό μηχάνημα.
Καλοκώστας Ιωάννης: (21 Οκτώβρη 1972) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 26 ετών άγαμος. Σκοτώθηκε στην Κατασκευή της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 'οταν έπεσε από ύψος 28 μέτρων γιατί έσπασε η κεραμοσκεπή όπου δούλευε σαν μπογιατζής βάφοντας σιδηροκατασκευέςΤύπου Νικόλαος: (7 Ιουλίου 1973) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας Ετών 30 Αρχιτεχνίτης από το Προάστιο Πτολεμαΐδας σκοτώθηκε στην 1η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πέφτοντας από ύψος 30 μέτρων όπου εργαζόταν στον νεοανεγειρόμενο πύργο ψύξεως.
Χρυσαφόπουλος Ιωάννης: (8 Νοέμβρη 1973) Φράγμα Πολυφύτου Ετών 24 εκ Μαράθου Ευρυτανίας βοηθός τεχνίτου. Το δυστύχημα έγινε στο Φράγμα όπου το Θύμα εργαζόταν στο Συνεργείο Αυτοκινήτων και σε εργασία επισκευής ελαστικού εκσφενδονίστηκε η μεταλλική ασφάλεια και τον Χτύπησε στο κεφάλι. Μαζί του τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και ο Βακρατσάς Κων/νος από τη Λευκοπηγή Κοζάνης
Λαζάρου Βασίλειος (22 Απρίλη 74) ΛΙΠΤΟΛ Ετών 37 από την Πτολεμαΐδα. Σκοτώθηκε στο εργοτάξιο της ΛΙΠΤΟΛ όπου δούλευε ως συγκολλητής Ιμάντος μεταφοράς λιγνίτη γιατί η ταινία (“εκινήθη αιφνιδίως” ) πήρε μπροστά τον παρέσυρε και τον σκότωσε.
Νικολάου Ευθύμιος: (7 Μαίου 1974) Ορυχείο Καρδιάς Ετών 33 με καταγωγή από την Αιανή Κοζάνης και κάτοικος Χαραυγής. Σκοτώθηκε στο Ορυχείο Καρδιάς όταν τον παρέσυρε ο ταινιόδρομος όπου εργαζόταν σαν επιτηρητής του “τέρματος ταινιοδρόμου”
Καρπούζας Ηλίας: (10 Ιουλίου 1974) ΛΙΠΤΟΛ Ετών 15! Δούλευε ως μαθητευόμενος στο συνεργείο αυτοκινήτων της ΛΙΠΤΟΛ. Τον παρέσυρε και τον σκότωσε Χειριστής μηχανήματος με ντιζελοκίντητο εκσκαφέα, μόνιμος εργαζόμενος της ΔΕΗ, ενώ το θύμα στεκόταν στον τοίχο, έπεσε πάνω του και και τον τραυμάτισε θανάσιμα
Κοντούλης Χρήστος: (18 Ιουλίου 1974). Φράγμα Πολυφύτου. 'Έπεσε από ύψος 30 μέτρων και σκοτώθηκε στο φράγμα.
Καλίτσιος Γεώργιος: 2 Ιουλίου 1974 Φράγμα Πολυφύτου Ετών 60 από τα Κρανίδια Κοζάνης. Δούλευε ως φύλακας στο εργοτάξιο. Πνίγηκε στη Λίμνη όταν βούλιαξε κρις κραφτ της εταιρείας “ΞΕΚΤΕ Σκαπανέας” με 8 εργάτες επιβαίνοντες, μαζί του πνίγηκαν και άλλοι δυο εργαζόμενοι. Τα πτώματα τους δε βρέθηκαν ποτέ παρά τις εκτεταμένες έρευνες με πλοία ελικόπτερα και βατραχανθρώπους.
Λαμπρόπουλος Παρασκευάς (2 Ιουλίου 1974 Φράγμα Πολυφύτου) ετών 32 από τον Κρόκο τεχνίτης ξυλοτύπων Στο Μοιραίο Κρις κραφτ αγνοούμενος
Μπογιατσής Απόστολος: (2 Ιουλίου 1974) Φράγμα Πολυφύτου Ετών 25 μονταδόρος από τα Γιαννιτσά κάτοικος Πτολεμαΐδας στο ίδιο μοιραίο κρις κραφτ
Τσογκίδης Ιωάννης: (2 Μαρτίου 1975) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας Ετών 43 χειριστής προωθητήρος. Το θύμα εργαζόταν στο στόμιο τροφοδοσίας λιγνίτη όπου γλίστρησε, έπεσε μέσα και βρήκε τραγικό θάνατο.
Βελόπουλος Δημήτριος (26 Απριλίου 1975 Φράγμα Πολυφύτου ετών 28 από την Πτολεμαΐδα, χειριστής μηχανημάτων σκοτώθηκε στην κατασκευή της ψηλής γέφυρας Σερβίων όταν στην προσπάθειά του να φορτώσει σε φορτηγό προκατασκευασμένο καλούπι που μετέφερε με τελεφερίκ του ξέφυγε κι έπεσε πάνω στο φορτηγό και τον σκότωσε.
Πιτσάκης Αναστάσιος (8 Ιουνίου 1975) Φράγμα Πολυφύτου 27 χρονών. Σκοτώθηκε πέφτοντας από ύψος 40 μέτρων ενώ δούλευε στη Ψηλή γέφυρα Σερβίων. Προσπαθούσαν να τοποθετήσουν τσιμεντοδοκούς όταν κατέρρευσε το υποστύλωμα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Πιτσάκης και να τραυματισθούν άλλοι δυο εργάτες ο Γεώργιος Κωτίδης και ο Γεώργιος Μαλιούρας
Μηνάς Ιωάννης (14 Απριλίου 1976) ΛΙΠΤΟΛ 35 ετών από τον Άγιο Χριστόφορο πατέρας 3 ανήλικων τέκνων. Σκοτώθηκε στο Ορυχείο Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ. Τον παρέσυρε και τον σκότωσε προωθητήρας.
Κοτρίδης Παναγιώτης (29 Ιουλίου 1976) ΑΗΣ Καρδιάς ετών 49 από την Πτολεμαΐδα. Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία. Συγκεκριμένα ενώ εργαζόταν με την ανύψωση στύλου στον περίβολο του εργοστασίου με τον Ιωάννη Γκουτζομήτρο 45 ετών από τις Λαζαράδες ο στύλος ακούμπησε σε διερχόμενη ηλεκτροφόρο γραμμή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Κοτρίδης και να τραυματιστεί σοβαρά ο Ιωάννης Γκουτζομήτρος
Ποιμενίδης Ιωάννης (11 Γενάρη 1978 ) Ορυχείο Κύριου Πεδίου ετών 53 από την Άρδεσσα. Σκοτώθηκε όταν στο Κύριο Πεδίο όπου εργαζόταν ως χειριστής ηλεκτροκίνητου εκσκαφέα έγινε τεράστια κατολίσθηση και καταπλακώθηκε από όγκους χώματος που υπολογίστηκε σε 2 έως 2,5 εκατομμύρια κυβικά. Το πτώμα του βρέθηκε μετά από έρευνες που γινόταν νύχτα και μέρα και μετά από 5 ολόκληρες μέρες, 60 μέτρα μακριά από τον εκσκαφέα. Στον εκσκαφέα βρίσκονταν 7 εργαζόμενοι οι οποίοι προειδοποιήθηκαν από τον Ποιμενίδη “φύγετε έρχεται το βουνό” και γλύτωσαν εκτός από τον εργατοεπιτηρητή Τούμπα Αχιλλέα 53 χρονών από τον Κόμανο ο οποίος τραυματίστηκε. Υπήρχαν σημάδια (ρωγμές) που τις εντόπισαν οι εργαζόμενοι και το γνωστοποίησαν στους υπεύθυνους, αλλά τα στελέχη έλεγαν ότι “αυτά είναι συνηθισμένα φαινόμενα”. Τον τόπο του ατυχήματος επισκέφτηκε εκτός των άλλων και ο Υπουργός Β.Ε Νίκος Μάρτης.
Μεντεκίδης Αντώνιος (12 Γενάρη 1978) Ορυχείο Κυρίου Πεδίου 33 ετών από τον Άγιο Χριστόφορο (ή Καρυοχώρι). Σκοτώθηκε στο Κύριο Πεδίο πέφτοντας με αυτοκίνητο από 85 μέτρα ύψος στο κενό που δημιουργήθηκε από την μεγάλη κατολίσθηση που έγινε στο Ορυχείο την προηγούμενη μέρα και αυτός δεν το γνώριζε. Ο άτυχος Μεντεκίδης είχε δυο ανήλικα παιδιά και συντηρούσε και άλλα δύο του αδερφού του που ήταν ορφανά από μάνα και πατέρα.
Δημητριάδης Χαράλαμπος (7 Μάρτη 1978) ΑΗΣ Καρδιάς ετών 24 από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης. Δούλευε στην κατασκευή των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς. Τον καταπλάκωσε Μπούμα τηλεσκοπικού γερανού Ντεμακ που ανατράπηκε. Τραυματίστηκε ελαφρά και ο Περικλής Μπιλιάτης κάτοικος Ποντοκώμης.
Κουντής Νικόλαος (20 Ιουλίου 1978) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ετών 28 από την Ερμακιά. Δούλευε σαν χειριστής βαρούλκου διακίνησης βαγονιού τέφρας. Βρήκε τραγικό θάνατο με αποκεφαλισμό όταν μπλέχτηκε η μπλούζα του στο συρματόσχοινο του μηχανήματος που χειριζόταν και τον τράβηξε μέσα και του έκοψε το χέρι, στην προσπάθεια του να γυρίσει για να απεγκλωβιστεί πήρε κάποια κλίση και το μηχάνημα του έκοψε τελείως και το κεφάλι.
Γαβριηλίδης Παναγιώτης (31 Αυγούστου 1979) ΑΗΣ Καρδιάς 23 ετών από το Μαυροδένδρι Κοζάνης . Δούλευε στην κατασκευή των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς ως μονταδόρος για λογαριασμό της ΤΕΧΝΟΜ ΑΤΕ. Ό άτυχος Γαβριηλίδης έπεσε από ύψος 70 μέτρων όπου δούλευε στην τοποθέτηση πλαισίων στο κτίριο των λεβήτων όταν ξέφυγε από τον γάντζο που ήταν δεμένος και βρέθηκε στο κενό. Όπως έπεφτε χτύπησε σ ένα δοκάρι το οποίο τον έκοψε στα δυο κι έτσι βρέθηκε στο έδαφος!!!!
Παπαδόπουλος Ιορδάνης (24 Γενάρη 1980) Ορυχείο Καρδιάς 53 ετών από τη Χαραυγή Κοζάνης. Ήταν Παντρεμένος και είχε τρία παιδιά. Δούλευε ως επιτηρητής ταινιοδρόμων. Το αντικείμενό του εκείνη την ημέρα ήταν να επιτηρεί ένα βαρούλκο αποξέστη ταινιοδρόμου. Ενώ το βαρούλκο δούλευε κανονικά σημειώθηκε βλάβη σ ένα διπλανό αποξέστη που τον επιτηρούσε άλλος συνάδελφος και πήγε να τον βοηθήσει, Τα συρματόσχοινα είχαν μπερδευτεί για αυτό έβαλε τα χέρια του να τα ξεμπερδέψει κι εκείνη τη στιγμή πήρε μπροστά ο ταινιόδρομος με αποτέλεσμα ο άτυχος εργαζόμενος να συνθλιβεί στην κυριολεξία ανάμεσα στα δυο βαρούλκα.
Πεκιαρίδης Χ, Ευστάθιος (8 Αυγούστου 1981) Ορυχείο Καρδιάς ετών 43 παντρεμένος πατέρα δυο ανήλικων παιδιών. Σκοτώθηκε όταν κατά τη διάρκεια εργασιών ο ταινιόδρομος πήρε μπροστά και τον σφήνωσε ανάμεσα στα στο ράουλο και στην ταινία με τραγικό και απερίγραπτο αποτέλεσμα.
Δουλκερίδης Ευστάθιος (2 Νοέμβρη 1981) (δεν βρέθηκαν επιπλέον στοιχεία)
Χανς Σμιθ (8 Φλεβάρη 1982) ΑΗΣ Καρδιάς 43 χρονών. Γερμανός τεχνικός που δούλευε ως ηλεκτρολόγος στην ανάδοχο Εταιρεία που έπρεπε να παραδώσει τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς στη ΔΕΗ μετά από το διάστημα της δοκιμαστικής λειτουργίας. Προκλήθηκε πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα όπου τραυματίστηκαν σοβαρά εκτός από τον Σμιθ και οι Έλληνες βοηθοί του, Στ. Στεφόπουλος και Χρήστος Παπαγιάννης. Ο Χανς Σμιθ μεταφέρθηκε με ιδιωτικό αεροπλάνο (με έξοδα της εταιρείας του) στη Γερμανία για να νοσηλευτεί αλλά μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο στη Γερμανία εξέπνευσε. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ όμως καταγγέλλει ότι το προσωπικό της ΔΕΗ βρισκόταν σε απεργία εκείνη την ημέρα και η ΔΕΗ κάλεσε τον Γερμανό Ηλεκτρολόγο και τους βοηθούς του να βάλουν μπροστά τη Μονάδα δημιουργώντας στην ουσία απεργοσπαστικό μηχανισμό. Εκτός από το θανατηφόρο και τους τραυματισμούς η ζημιές στον εξοπλισμό είναι τεράστιες και υπολογίζεται ότι θα κάνει δυο μήνες για να επιδιορθωθούν.
Παπαδόπουλος Χαράλαμπος (11 Ιούνη 1982) ορυχείο Καρδιάς ετών 34 από το Μαυροδένδρι Κοζάνης εργάτης. Πέθανε από αιμορραγία όταν κόπηκε το χέρι του που πιάστηκε στην ταινία καδοτροχού.
Στράντζαλης Μιχάλης (23 Αυγούστου 1982) ετών 50 από Θεσσαλονίκη. Σκοτώθηκε στη Γαλάνη Κοζάνης όπου για άγνωστους λόγους ανατινάχτηκε το φορτηγάκι που ήταν γεμάτο εκρηκτικά. Ο θανόντας δούλευε ως γομωτής στην εταιρεία ΣΑΕ ΕΛΛΑΣ για λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο οδηγός και οι άλλοι εργαζόμενοι κινούνταν προς το αυτοκίνητο και ευτυχώς δεν πρόλαβαν να πλησιάσουν αλλιώς θα θρηνούσαμε πολλά θύματα.
Χρυσανθίδης Χρήστος (29 Σεπτέμβρη 1982) (δεν βρέθηκαν επιπλέον στοιχεία)
Μηνάς Νικόλαος του ελευθερίου (23 Μάρτη 1983) ετών 18. Σκοτώθηκε στην Αιανή Κοζάνης όταν έπεσε από μεγάλο ύψος, από Σιδερένιο Πύργο της ΔΕΗ όπου δούλευε στις κατασκευές του Δικτύου υψηλής τάσης.
Θωμαίδης Κωνσταντίνος (21 Απρίλη 1983) Λίμνη Πολυφύτου 24 ετών από την Ακρινή Κοζάνης. Σκοτώθηκε όταν τον χτύπησε νερό με μεγάλη πίεση από αγωγό που δοκίμαζε για να στείλουν νερό για τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ. Ο Θωμαίδης δούλευε ως μονταδόρος στην ΕΛΜΕΚ, εταιρεία που κατασκεύαζε έργο της ΔΕΗ
Μοιρίδης Θόδωρος (27 Ιούνη1983) ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 22 χρονών από τον Τετράλοφο Κοζάνης. Σκοτώθηκε στην κατασκευή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου δούλευε σε κατασκευαστική εταιρεία και ασχολούμενος με τη μεταφορά οικοδομικών υλικών έπεσε από ύψος 12 μέτρων και τραυματίστηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Κοζάνης όπου απεβίωσε μετά από πολύωρη μάχη με το Θάνατο.
Ιωαννίδης Αλέξανδρος (2 Αυγούστου 1983) ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 48 ετών κάτοικος Πτολεμαΐδας Μονταδόρος στο επάγγελμα. Ο άτυχος μονταδόρος εργαζόταν στην κατασκευή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με την εταιρεία “Τεχνική Ένωση” και συγκεκριμένα στην κατασκευή του δεύτερου πύργου ψύξεως. Την συγκεκριμένη μέρα ο εργαζόμενος ασχολούνταν με την αποσυναρμολόγηση οικοδομικού γερανού σε ύψος 110 μέτρων όταν ένα συρματόσχοινο του γερανού ξέφυγε από τη τροχαλία στηρίξεως κατά τη στιγμή που κατέβαζε ένα αποσυναρμολογημένο τμήμα του και τον τραυμάτισε σοβαρά. Εκτός των άλλων δεν υπήρχε πρόσβαση για να κατεβάσουν τον τραυματία γι αυτό τον σκοπό ήρθε ελικόπτερο του στρατού κατά τις 16.00 μμ (το ατύχημα έγινε κατά τις 11.00πμ) και τον μετέφερε στο έδαφος και από εκεί με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στην Κλινική του Χάμουργκα στην Κοζάνη όπου και απεβίωσε.
Μασιός Νικόλαος (3 Νοέμβρη 1983) ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ετών 33 κάτοικος Κοζάνης. Δούλευε στη εταιρεία ΜΕΤΚΑ στην κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ σαν Ηλεκτροσυγκολλητής και όταν συνέβη το ατύχημα ασχολούνταν με την τοποθέτηση μεταλλικών σχαρών και έπεσε από ύψος 50 μέτρων και διαμελίστηκε.
Κεσκινίδης Παντελής (18 Σεπτέμβρη 1984) ΑΗΣ Αμυνταίου ετών 24 από την Άρδεσσα Εορδαίας. Σκοτώθηκε στην κατασκευή του ΑΗΣ Αμύνταιου-Φιλώτα. Βρήκε τραγικό θάνατο αφού έπεσε στο έδαφος από ύψος 41 μέτρων, από τον πύργο ψύξεως όπου εργαζόταν σαν βοηθός μονταδόρος στην εταιρεία “ΒΙΟΚΑΠΑΤ”. Συνελήφθη ο υπεύθυνος Μηχανικός της Εταιρείας.
Καραγιαννάκος Μιχάλης (14 Νοέμβρη 1984) ΛΙΠΤΟΛ 42 ετών από το Ανατολικό Εορδαίας. Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στο λιγνιτωρυχείο όταν για άγνωστους λόγους ανέβηκε στην ηλεκτράμαξα, όπου εργαζόταν και ήρθε σε επαφή με την κεραία παροχής ρεύματος Υψηλής Τάσης η οποία τον κεραυνοβόλησε. Ο άτυχος εργαζόμενος άφησε πίσω του σύζυγο και 3 ανήλικα τέκνα. Στην κηδεία του παρευρέθηκε πλήθος κόσμου γιατί ήταν αγαπητό άτομο και πρόεδρος της Τ.Ε Της ΝΔ, Στεφάνι έστειλε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κων/Μητσοτάκης.
Σπανός Γεώργιος (16 Νοέμβρη 1984) ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 24 χρονών με καταγωγή από τα Γρεβενά κάτοικος Κοζάνης. Σκοτώθηκε από Ηλεκτροπληξία λόγω βραχυκυκλώματος δυο μόλις μέρες αργότερα από το θανατηφόρο του Μιχάλη Καραγιαννάκου που σκοτώθηκε πάλι από ηλεκτροπληξία στη ΛΙΠΤΟΛ
Καπουρκατσίδης Βασίλειος (20 Μάρτη 1984) Ορυχείο Κομάνου ετών 52 εργάτης από το Αντίγονο Φλώρινας. Σκοτώθηκε όταν τον παρέσυρε φορτηγό που κουβαλούσε λιγνίτη. Πρωτόδικα καταδικάστηκε ο οδηγός του φορτηγού γιατί έκανε όπισθεν χωρίς να προσέχει με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό άτυχου Καπουρκατσίδη.
Χατζηκώστας Χρήστος (30 Δεκέμβρη 1984) ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 42 ετών από το Κλείτος Κοζάνης. Δούλευε παραμονή πρωτοχρονιάς όταν έχασε την Ισορροπία του και έπεσε από σκαλωσιά ύψους 5 μέτρων.
Κώττης Αλέξανδρος (13 Γενάρη 1985) Ορυχείο Καρδιάς ετών 30 κάτοικος Κοζάνης. Το θύμα καθόταν μέσα σε σταθμευμένο όχημα, σε εσωτερικό δρόμο του Ορυχείου, όταν έπεσε πάνω του άλλο φορτηγό που το οδηγούσε ο Λαζαρίδης Αλέξανδρος ο οποίος ντεραπάρισμα, χτύπησε σε ένα λόφο από λιγνίτη και μετά η καρότσα του έπεσε πάνω στην καμπίνα του σταθμευμένου φορτηγού και σκότωσε τον άτυχο Κώττη Αλέξανδρο
Γαννιτσόπουλος Μιχαήλ (29 Γενάρη 1985) Ορυχεία Βεύης ετών 52 από τη Βεύη πατέρας 3 παιδιών. Εργαζόταν σε τρακτέρ με αντικείμενο την άντληση υδάτων του Ορυχείου, όταν το τρακτέρ γλίστρησε και έπεσε σε λιμνάζοντα ύδατα του Ορυχείου βάθους τριών μέτρων, τον δύστυχο εργάτη ανέσυραν μετά από μια ώρα πνιγμένο οι συνάδελφοί του.
Ιωαννίδης Στέφανος (7 Μάρτη 1985) ΑΗΣ Αμυνταίου ετών 25 κάτοικος Πεδινού Φλώρινας. Δούλευε στον υπό κατασκευή ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα στην εταιρεία ΒΙΟΚΑΤ. Ο νεαρός Ιωαννίδης βοηθούσε στη μεταφορά μεταλλικού καλαθιού γερανού με χειριστή τον Πασχάλη Τριανταφυλλίδη όταν ο βραχίωνας του γερανού ακούμπησε σε εναέριο δίκτυο Υψηλής Τάσης και τον κεραυνοβόλο θάνατο του νεαρού εργάτη. Ο χειριστής του γερανού συνελήφθη.
Τσολάκης Απόστολος (9 Απρίλη 1985) Ορυχείο Καρδιάς ετών 45. Ήταν παντρεμένος και είχε δυο παιδιά. Εργαζόταν ως ΗΜΕΤΕΟ στον εκσκαφέα Ε-5. Βρέθηκε από τους συναδέλφους του νεκρός στην πλατφόρμα του εκσκαφέα. Όπως όλα έδειχναν παρασύρθηκε από την μπούμα απορρίψεως του εκσκαφέα.
Αθανασιάδης Αθανάσιος (17 Σεπτέμβρη 1985) Ορυχείο Βορείου Πεδίου ετών 43 κάτοικος Ποντοκώμης Δούλευε ως επιτηρητής ταινιοδρόμων στη νυχτερινή βάρδια μόνος του όταν βρέθηκε νεκρός από συναδέλφους του της Πρωινής Βάρδιας ώρα 6,00 πρωινή.
Τραμωτής Βασίλειος (13 Νοέμβρη 1985) Ορυχείο Βόρειου Πεδίου ετών 46 έγγαμος από τη Μαυροπηγή Πτολεμαΐδας. Δούλευε στη νυχτερινή βάρδια ως Επιτηρητής Ταινιοδρόμων. Βρέθηκε νεκρός το πρωί από συναδέλφους του της Πρωινής Βάρδιας.
Κάργας Νικόλαος (15 Μάη 1986) Ορυχείο Βορείου Πεδίου ετών 51 από την Πτολεμαΐδα. Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών. Χειριστής ηλεκτροκίνητου εκσκαφέα. Σκοτώθηκε σ ένα τραγικό διπλό εργατικό ατύχημα όταν το χέρι του μπλέχτηκε σε συρματόσχοινο στο Βαρούλκο ανυψώσεως της Μπούμας ταινίας φορτώσεως. Ο Κάργας έδωσε οδηγίες στον άλλο Χειριστή (Θεοδώρου Νικόλαο) που ήταν στο χειριστήριο για να τον απεγκλωβίσει λέγοντάς του και ποιο κουμπί θα πατήσει. Αυτός όμως πάνω στην ταραχή του έκανε λάθος κίνηση με αποτέλεσμα να τον μαζέψει το βαρούλκο και να βρει τραγικό θάνατο. Ο Θεοδώρου μόλις είδε νεκρό τον συνάδελφό του πήδηξε από τον εκσκαφέα και έδωσε τέλος στη ζωή του.
Θεοδώρου Νικόλαος (15 Μάη 1986) Ορυχείο βορείου πεδίου 27 ετών από τον Άγιο Χριστόφορο Πτολεμαΐδας. Σκοτώθηκε όταν από λάθος κίνηση του χειριστηρίου αντί να απεγκλωβίσει τον συνάδελφό του Κάργα Νικόλαο από το Βαρούλκο, έκανε αντίθετη κίνηση και τον μάζεψε ολόκληρο το συρματόσχοινο του βαρούλκου. Ο Θεοδώρου θεωρώντας υπεύθυνο τον εαυτό του για τον τραγικό θάνατο του Κάργα, έπεσε από τον εκσκαφέα δίνοντας κι αυτός ένα τραγικό τέλος στη Ζωή του.
Μουρατίδης Μελέτιος. (11 Ιούλη 1986). Τραυματίστηκε βαριά από ηλεκτροπληξία και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσ/νίκης όπου και κατέληξε
Σιχίδης Παρασκευάς (17 Ιούλη 1986) Ορυχείο Βορείου πεδίου 36 ετών από την Πτολεμαΐδα. Δούλευε ως Ηλεκτροτεχνίτης εναέριων δικτύων. Σκοτώθηκε όταν υπέστη θανατηφόρο ηλεκτροπληξία γιατί ενώ χαλάρωσε για λίγο τον αγωγό (καλώδιο χωρίς τάση) που χρησιμοποιούσε, αυτό ακούμπησε στα σύρματα Υψηλής Τάσης με αποτέλεσμα και οι τρεις εργαζόμενοι να πάθουν Ηλεκτροπληξία που για τον Σεχίδη ήταν μοιραία. Τραυματίστηκαν και οι τεχνίτες Σωκράτης Ρωμανόπουλος και Νικόλαος Φωστήρας που δούλευαν μαζί του.
Εμμανουήλ Βασίλειος 21 Σεπτέμβρη 1986 ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 46 ετών από τη Μαυροπηγή Κοζάνης έγγαμος και πατέρας 2 παιδιών. Το θύμα δούλευε ως εργάτης και την ώρα του δυστυχήματος ήταν ανεβασμένος πάνω σε σκαλωσιά στα 15 μέτρα ύψος και μαζί με άλλους συναδέλφους του ανέβαζαν σιδηροσωλήνες όταν έχασε την ισορροπία του, έπεσε στο έδαφος και σκοτώθηκε.
Ψάρρας Δημήτριος (23 Σεπτέμβρη 1987) Ορυχείο Καρδιάς ετών 36 κάτοικος Κομάνου Εορδαίας. Ο Ψάρρας δούλευε στα Δομικά ως ελαιοχρωματιστής και εκείνο το διάστημα απασχολούνταν στο Ορυχείο Καρδιάς όπου έβαφαν έναν ηλεκτροκίνητο καδοφόρο εκσκαφέα που είχε βγει σε συντήρηση. Έπεσε στο δάπεδο από ύψος 27 μέτρων ανάμεσα σε εργαζόμενους που δούλευαν εκείνη τη στιγμή στο δάπεδο και όπως ήταν φυσικό έπαθαν σοκ.
Γραβάνης Αχιλλέας (12 Φλεβάρη 1988) Ορυχείο Καρυοχωρίου ετών 35 κάτοικος Πτολεμαΐδας. Δούλευε σαν χειριστής εκσκαπτικού μηχανήματος (τσάπα) στην εταιρεία ΑΚΜΗ Α.Ε όταν έγινε μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο και τον καταπλάκωσε με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία κάτω από ένα τεράστιο όγκο χώματος
Λαζαρίδης Γεώργιος (1 Ιούνη 1988) Ορυχείο Αμυνταίου ετών 35 κάτοικος Πτολεμαΐδας. Εργαζόταν στο ως ηλεκτρολόγος στο Α' Χειριστήριο ηλεκτροκίνητου καδοφόρουυ εκσκαφέα όταν το χειριστήριο ανατράπηκε έπεσε από ύψος 12 μέτρων και σκοτώθηκε
Πιτσιάβας Ευάγγελος (23 Αυγούστου 1988) Διανομή Κοζάνης 30 ετών κάτοικος Κοζάνης. Είχε προσληφθεί πριν ενάμισι χρόνο στη ΔΕΗ, παντρεύτηκε πριν ένα χρόνο και δούλευε στη διανομή Κοζάνης. Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στο Χωριό Αγία Παρασκευή της Κοζάνης όταν εκτελώντας εργασίας επιδιόρθωσης βλάβης στο δίκτυο έπεσε από στύλο της ΔΕΗ από ύψος έξη μέτρων. Όπως κατήγγειλε το Συνδικάτο ΕΤΕ/ΔΕΗ ο άτυχος εργαζόμενος εργαζόταν μόνος του κατά παράβαση των κανονισμών.
Στυλιανάκος Γεώργιος (6 Σεπτέμβρη 1988) Ορυχείο Καρδιάς ετών 44. Ο Στυλιανάκος ήταν εργοδηγός στο Συνεργείο Μεταθέσεων του Ορυχείου Καρδιάς όταν καλέστηκε να πάει στη Φλώρινα με μπουλντόζες του Ορυχείου για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της μεγάλης Πυρκαγιάς του 1988. Το βράδυ 5-9-1988 μέσα στη νύχτα και στις φωτιές τον πάτησε μπουλντόζα που Χειριζόταν συνάδελφος και φίλος του άτυχου εργοδηγού
Αλεξάκης Αλέξανδρος (11 Γενάρη 1990) Ορυχείο Καρδιάς ετών 24 κάτοικος Πτολεμαΐδας. Δούλευε σαν εργάτης και εκείνη τη στιγμή εργαζόταν για την επιδιόρθωση βλάβης σε ταινία μεταφοράς λιγνίτη όπου σφηνώθηκε ανάμεσα σ αυτή και στο τύμπανο του ταινιόδρομου με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.
Δραγανούδης Κωνσταντίνος (14 Αυγούστου 1990) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 36 ετών από το Αντίγονο Φλώρινας, έγγαμος πατέρας τριών παιδιών. Ήταν Μηχανολόγος τεχνολόγος και δούλευε ως υπεύθυνος εργοδηγός στη συντήρηση μηχανημάτων στην 3η Μονάδα. Σκοτώθηκε όταν έπεσε σε ακάλυπτο αγωγό από ύψος 45 μέτρων.
Μαλισόβας Πέτροςτου Γεωργίου (15/7/1992) Φράγμα ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ ετών 56 . Καταγόμενος από τη Μακρινιάδα Άρτας. Δούλευε ως Πιστολαδόρος στην Εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε και απασχολούνταν στην διάνοιξη στοάς για το νέο υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ που θα γινόταν στην Μονή Ιλαρίωνος. Σκοτώθηκε όταν κατάπεσε μέρος της οροφής κατά τη διάρκεια εργασιών αγκύρωσης. Ο υπεύθυνος μηχανικός της Μηχανικής εξαφανίστηκε για να γλυτώσει το αυτόφωρο αφού καταγγέλθηκαν έλλειψη βασικών μέτρα ασφάλειας.
Δολιός Γεώργιος(25 Μάρτη 1993) Ορυχείο Αμυνταίου από τη Μελίτη Φλώρινας. Ο Δολιός δούλευε σε σταματημένη ταινία μεταφοράς λιγνίτη μαζί με τον Δουβλετή Γιάννη όταν από κακή συνεννόηση ο ταινιόδρομος τέθηκε σε λειτουργία τραυματίζοντας θανάσιμα το Δολιό και σοβαρά τον Δουβλετή
Πουτογλίδης Γεώργιος(1 Αυγούστου 1993) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών από την Ακρινή Κοζάνης Χειριστής. Σκοτώθηκε στο Βέρμιο όπου είχε σταλεί από τη ΔΕΗ για κατάσβεση πυρκαγιάς όταν η μπουλντόζα γλίστρησε και έπεσε σε χαράδρα.
Σαμαράς Κυριάκος(2 Αυγούστου 1996) Ετών 25 από το Προάστειο. Βρέθηκε από συναδέλφους του σοβαρά τραυματισμένος στο χώρο της τέφρας, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Εργαζόταν στην κατασκευή της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
Παρναβέλης Χρύσανθος(4 Αυγούστου 1996) Ορυχείο Βορείου Πεδίου ετών 39 κάτοικος Πτολεμαΐδας από την Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Το ατύχημα συνέβη όταν το μηχάνημα έργων τύπου Ούνιμακ που οδηγούσε ο Παρναβέλης συγκρούστηκε με άλλο όχημα της ΔΕΗ και ανετράπη.
Φορτινάνος Ιωάννηςτου Νικολάου(10-12-1996) Κάτοικος Κοζάνης ετών 30. Σκοτώθηκε στο Νότιο Πεδίο όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαινε ως συνοδηγός συγκρούστηκε με μηχάνημα έργων της ΔΕΗ (φορτωτή). Τραυματίστηκαν ο οδηγός του φορτηγού και ο Χειριστής του φορτωτή.
Σελημίδης Βασίλειοςτου Ιωάννη. (28/1/1997) ΑΗΣ Καρδιάς. Ήταν από το Κλείτος και διέμενε στο Δρέπανο, 31 χρονών παντρεμένος και είχε ένα ανήλικο παιδί. Σκοτώθηκε στον ΑΗΣ Καρδιάς όταν κατά τη διάρκεια της εργασίας του ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια.
Κωνσταντινόπουλος Ιωάννης(14/4/1997) Λιγνιτωρυχεία Βεγόρας. Κάτοικος Λόφων Φλώρινας, 38 χρονών, Παντρεμένος και πατέρας δυο ανήλικων παιδιών. Καταπλακώθηκε από τόνους χώματα όταν στην προσπάθειά του να εξορύξει κοίτασμα λιγνίτη έπεσε το πρανές και τον καταπλάκωσε. Το πτώμα του βρέθηκε μετά από πάρα πολλές ώρες αφού ο όγκος των χωμάτων που τον πλάκωσε ήταν τεράστιος. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι δεν παίρνονται ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας κατά την εξόρυξη και όταν διαμαρτύρονται γι αυτό αντιμετωπίζουν την απόλυση και την τρομοκρατία από τους ιδιώτες, ιδιοκτήτες του ορυχείου.
Κιουρουκίδης Ευστάθιος(8 Οκτωβρίου 1997) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ετών 29 (υπάλληλος ΔΕΗ). Επιστρέφοντας, προς το σημείο όπου θα συναντούσε την ομάδα συντήρησης και σε χώρο σκοτεινό, κάτω από πύργο ψύξεως γλιστρώντας χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Αναίσθητος από το χτύπημα στο κεφάλι κύλισε το κορμί του σε σημείο όπου υπήρχε μικρή ποσότητα λιμνάζοντων υδάτων και λάσπη. Ο θάνατος του διαπιστώθηκε λίγη ώρα αργότερα στο κρατικό νοσοκομείο Κοζάνης και σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, οφείλονταν σε πνιγμό και κατάποση λάσπης. Την επόμενη μέρα στο σημείο του ατυχήματος η ΔΕΗ είχε τοποθετήσει κάγκελα ασφαλείας καθώς και φώτα. Αν υπήρχαν από πριν, ως όφειλε η ΔΕΗ, ο Στάθης δεν θα είχε πνιγεί...
Αραιλούδης Ιωάννης(14 Νοεμβρίου 1998) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 38 ετών, πατέρας 2 παιδιών (εργάτης στη ΔΕΗ). Σκοτώθηκε πέφτοντας στον ταινιόδρομο του Κυρίου πεδίου. Ο άτυχος εργαζόμενος βρέθηκε διαμελισμένος στην αυλή του λιγνίτη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ανάμεσα σε χιλιάδες τόνους κάρβουνου μετά από δύο μέρες. Οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πιστεύουν ότι ο συνάδελφός τους παρασύρθηκε από την ταινία μεταφοράς του λιγνίτη, καθώς επιχειρούσε να την περάσει, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να τον αντιληφθεί για να τον βοηθήσει.
Τσαντσαρίδης Δημήτριος(30 Απριλίου 1999) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου 21 ετών (εργάτης με 8μηνη σύμβαση). Παραμονή Πρωτομαγιάς, άφησε την τελευταία του πνοή ο εργάτης Δημήτρης Τσαντσαρίδης, από την Κρυόβρυση Εορδαίας. Ο θάνατος υπήρξε ακαριαίος και προήλθε από ηλεκτροπληξία λόγω βραχυκυκλώματος σε καλώδιο υψηλής τάσης. Ο άτυχος εργάτης προσπαθούσε με άλλους συναδέλφους του να διορθώσει βλάβη σε ταινιόδρομο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι ήταν απαραίτητο να γίνει διακοπή ρεύματος πριν να ξεκινήσουν αυτές οι εργασίες. Αγανακτησμένοι κάτοικοι της Κρυόβρυσης και συνάδελφοι του αδικοχαμένου νέου έκαψαν το στεφάνι που έστειλε Συνδικάτο της ΔΕΗ
Πουλιόπουλος Αθανάσιος(2 Φλεβάρη 2001) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου ετών 42 υπάλληλος της ΔΕΗ, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών από το Τρανόβαλτο Κοζάνης. Σκοτώθηκε στο Ορυχείο όταν ο φορτωτής που χειριζόταν γλίστρησε λόγω παγωνιάς και ανατράπηκε.
Βαρταλάμης Αθανάσιος(13 Ιούλη 2001) Α.Η.Σ. Καρδιάς 36 ετών (εργάτης σε εργολάβο) Στον ΑΗΣ Καρδιάς άφησε την τελευταία του πνοή ο εργάτης Αθανάσιος Βαρταλάμης από την Ποντοκώμη Κοζάνης, την ώρα που χειριζόταν μηχάνημα καθαρισμού. Έχασε την ισορροπία του, έπεσε και παρασύρθηκε από το μηχάνημα, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του.
Παπαηλίας Γεώργιος(30 Ιουλίου 2001) Ορυχείο Αμυνταίου 33 χρόνων. Άλλο ένα εργατικό δυστύχημα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Αμύνταιο έγινε αιτία να χάσει τη ζωή του ο ηλεκτρολόγος Γιώργος Παπαηλίας. Ο άτυχος ηλεκτρολόγος εργαζόταν στον αποθέτη του εν λόγω Ορυχείου. Προσπαθούσε να επισκευάσει την ταινία του αποθέτη που είχε υποστεί βλάβη, όταν χτύπησε σε τάση 1.490 βολτ και ο θάνατος επήλθε ακαριαία.
Ριτάκας Απόστολος(17 Σεπτέμβρη 2001) Ορυχείο Βόρειου Τομέα 35 χρονών. Τραγικό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε στα Ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, με θύμα τον 35χρονο ηλεκτρολόγο Απόστολο Ριτάκα και τραυματισμένο τον επίσης ηλεκτρολόγο Γιώργο Τσαχουρίδη. Συγκεκριμένα, οι δύο ηλεκτρολόγοι πήραν εντολή από την τεχνική διεύθυνση του ορυχείου να πάνε με όχημα σε κάποιο σημείο του ορυχείου να διορθώσουν μία βλάβη. Μετά από 2 ώρες περίπου, στις 5 το πρωί, και ενώ η Βλάβη είχε αποκατασταθεί, πήραν εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους. Ενώ ο ένας από τους δύο ηλεκτρολόγους που οδηγούσε το αυτοκίνητο της εταιρίας μανουβράριζε, για να πάρει το δρόμο του γυρισμού, μέσα στη σκοτεινιά το όχημα κατέπεσε σε λάκκο 5 μέτρων, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός εργαζόμενου και το σοβαρό τραυματισμό του άλλου.
Σερπέσης Νικόλαος (17/6/2004)Ορυχείο Καρδιάς ετών 50 παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών από τον Φιλώτα Φλώρινας. Δούλευε σαν ηλεκτροσυγκολλητής στο συνεργείο Μηχανημάτων Ορυχείου Καρδιάς. Πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά το χρόνο προσέλευσής του στην εργασία. Μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο αλλά δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν και πέθανε σε μισή ώρα. Χαρακτηρίστηκε από την διεύθυνση της ΔΕΗ ως εργατικό ατύχημα λόγω της φύσης της εργασίας του και την πίεση που δέχτηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες λόγω εντατικοποίησης.
Τσιανάκας Ιωάννης(31 Αυγούστου 2004) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου 41 ετών (υπάλληλος ΔΕΗ) Ο Τσιανάκας Ιωάννης έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από Χωματουργικό μηχάνημα που κουβαλούσε 85 τόνους λιγνίτη, στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου στην Πτολεμαΐδα. Ο εργαζόμενος οδηγούσε υπηρεσιακό όχημα της ΔΕΗ τύπου τζιπ όταν από άγνωστη αιτία το αυτοκίνητο προσέκρουσε στη δεξιά πλευρά προπορευόμενου χωματουργικού οχήματος που μετέφερε λιγνίτη, με συνέπεια να καταπλακωθεί το τζιπ και ο εργάτης να βρει φρικτό θάνατο.
Αθανασιάδης Γεώργιος 9/9/2004(αναζητούνται περισσότερα στοιχεία)
MaliBledi (24 Νοέμβρη 2004) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου ετών 21 (οδηγός σε εργολάβο) Νεκρός ο 21χρονος οδηγός φορτηγού Bledi Mali από την Κορυτσά της Αλβανίας. Ο εργάτης σκοτώθηκε όταν ανατράπηκε το φορτηγό που οδηγούσε. Εργαζόταν ανασφάλιστος σε εργολάβο, ο οποίος προσπάθησε να αποκρύψει το ατύχημα.
Γεωργιάδης Χρυσόστομος (26/12/2004) Ορυχείο Καρδιάς.Ετών 50 παντρεμένος και πατέρας 4 παιδιών από τον Ανθότοπο Κοζάνης. Πέθανε στο σχόλασμα της απογευματινής βάρδιας όπου δούλευε ως Β΄ Χειριστής ηλεκτροκίνητου καδοφόρου εκσκαφέα, από οξύ εγκεφαλικό. Η ΔΕΗ αναγνώρισε τι ευθύνες της και χαρακτηρίστηκε εργατικό ατύχημα.
Ευθυμιάδης Κων/νος(23 Φλεβάρη 2005) ΑΗΣ. Αγ. Δημητρίου 62 ετών, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών (εργάτης σε εργολάβο) Νεκρός είναι ο εργάτης Ευθυμιάδης Κωνσταντίνος από το Κλείτος Κοζάνης ο οποίος εργαζόταν στον καθαρισμό των ταινιοδρόμων μεταφοράς του λιγνίτη στην εταιρία ΒΕΚΑ που είχε αναλάβει την εργολαβία καθαριότητας. Σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς, ενώ προσπαθούσε να καθαρίσει με ειδικό εργαλείο (ξύστρα) υπολείμματα από ταινία μεταφοράς λιγνίτη. Το αριστερό του χέρι μάγκωσε στον περιστροφικό κύλινδρο της ταινίας με αποτέλεσμα να του συνθλίψει όλο το χέρι μέχρι τον ώμο και το κεφάλι. Το νεκρό εργάτη βρήκε ο επιτηρητής που κάνει επιθεώρηση στα σιλό του ΑΗΣ.
Κασαράκης Λάζαρος(11 Απριλίου 2005) Α.Η.Σ. Καρδίας ετών 34 (εργάτης σε εργολάβο) Πέθανε την ώρα που δούλευε μέσα στο λέβητα του ΑΗΣ Καρδιάς κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Ο εργάτης δούλευε σε συνεργείο εργολάβου που ανέλαβε από τη ΔΕΗ την εργολαβία συντήρησης του λέβητα του ΑΗΣ Καρδιάς. Τον βρήκαν νεκρό οι συνάδελφοί του που πήγαν να τον αλλάξουν στη βάρδια, λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα. Δούλευε μέσα σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, καθαρίζοντας το λέβητα όπου γίνεται η καύση και απελευθερώνεται η τέφρα.
Καρυπίδης Παρασκευάς(23 Μαρτίου 2006) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου 49 ετών (υπάλληλος ΔΕΗ) Ο τεχνίτης Καρυπίδης Παρασκευάς τραυματίστηκε θανάσιμα (ξεψύχησε δυο μέρες μετά στο νοσοκομείο). Τεχνίτης μηχανολογικής συντήρησης βαρέων οχημάτων κλήθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ, στη λήξη της απογευματινής βάρδιας, να επισκευάσει γεωτρύπανο στο τμήμα Σκληρών του ορυχείου. Ακινητοποίησε το φορτηγό βάζοντας ταχύτητα, ακριβώς απέναντι από το σημείο της βλάβης, ώστε με τα φώτα του οχήματος να φωτίζει το χώρο, για να μπορέσει να δει και να επισκευάσει το πρόβλημα. Το όχημα μετακινήθηκε και τον καταπλάκωσε σφηνώνοντας τον πάνω στο γεωτρύπανο. Το συγκεκριμένο φορτηγό είχε κατασκευαστεί την δεκαετία του ΄60 και δεν είχε χειρόφρενο. Είχαν καταργήσει το χειρόφρενο με ντίζα για να μην δημιουργούν προβλήματα το χειμώνα.
Κεσκερίδης Γεώργιος(28/9/2006) Ετών 45 κάτοικος, εν ζωή, Μαυροπηγής. Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών. Σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στο Ορυχείο Κομάνου όταν το φορτηγό που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε ανάχωμα του ορυχείου.
Νίτσος Γεώργιος(18 Οκτωβρίου 2006) Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας 45 ετών, πατέρας 3 ανήλικων παιδιών (οδηγός σε εργολάβο) Ο 45χρονος από το Μεταξά Κοζάνης, εργαζόμενος ως οδηγός σε εργολάβο έκανε μεταφορές στις αποθέσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας από το ορυχείο του Κυρίου Πεδίου, καταπλακώθηκε από το φορτηγό και τον λιγνίτη που κουβαλούσε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί. Ο εργαζόμενος που κινούνταν σε χώρο απόθεσης λιγνίτη, προσέγγισε με το φορτηγό που οδηγούσε την άκρη του πρανούς για την απόθεση του λιγνίτη, με αποτέλεσμα οι δύο πίσω τροχοί να βρεθούν στο κενό. Ο ίδιος, στην προσπάθειά του να βγει από το αυτοκίνητο, έπεσε και τελικά καταπλακώθηκε από το όχημα. Όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, στο χώρο θα έπρεπε να υπάρχει «τουμπαδόρος», δηλαδή εργαζόμενος που θα καθοδηγεί τους οδηγούς των φορτηγών που προσεγγίζουν κάνοντας όπισθεν, για να αδειάσουν το λιγνίτη.
Μορφίδης Μόρφης(8 Μαϊού 2007) ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ετών 42, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών - (εργάτης σε εργολάβο) Ο εργάτης στην προσπάθεια του να καθαρίσει τη χοάνη της μονάδας, αντί να ανέβει από πάνω και να χτυπήσει με το δονητή για να πέσει η τέφρα κάτω, άνοιξε την θύρα χαμηλά της χοάνης και επιχείρησε από κάτω με ξύστρα να κατεβάσει κομμάτια τέφρας που ήταν κολλημένα. Την ώρα που βρισκόταν στη βάση του σιλό η υγροποιημένη τέφρα έπεσε πάνω του, με αποτέλεσμα να πάθει ασφυξία αφού θάφτηκε ζωντανός.
Κωτούλας Αθανάσιος(19 Ιουνίου 2007) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου ετών 51, πατέρας 2 παιδιών (εργοδηγός, υπάλληλος ΔΕΗ). Έχασε τη ζωή του όταν το όχημα τύπου “ούνιμοκ” που οδηγούσε κατακρημνίστηκε σε γκρεμό. Ο 51χρονος εργοδηγός Κωτούλας Αθανάσιος από την Άνω Κώμη κατά την διάρκεια ελέγχου στο εργοτάξιο και στα μηχανήματα εξόρυξης έπεσε με το αυτοκίνητο από ύψος 20 μέτρων, απ' όπου ανασύρθηκε νεκρός. Το ατύχημα έγινε 1:00 η ώρα το βράδυ. Ο εργαζόμενος κινούνταν σε ένα δρόμο μέσα στο ορυχείο ο οποίος θα έπρεπε να είχε κλείσει. Ο συγκεκριμένος δρόμος είχε κοπεί στα δύο πριν από τρεις μέρες λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας, οπότε ο εργάτης μην έχοντας καλή ορατότητα λόγω νύχτας, ξαφνικά βρέθηκε στο κενό.
Τεμουρτζίδης Παναγιώτης (26/5/2007) ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ ΛΚΔΜ ετών 50 απότον Φιλώτα Φλώρινας. Ο άτυχος εργαζόμενος δούλευε ως Χειριστής λέβητα στον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο στις 15/5/2007 και χρειάστηκε να μεταφερθεί επειγόντως για νοσηλεία αλλά δυστυχώς η εντατική του Μποδοσάκειου ήταν κλειστή και στη Θεσσαλονίκη που μεταφέρθηκε δεν βρέθηκε κρεβάτι! Έτσι μεταφέρθηκε στην εντατική του νοσοκομείου Δράμας και μετά πάλι σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου κατέληξε στις 26/5/2007. Η Διεύθυνση της ΔΕΗ αναγνώρισε ότι εκτός των άλλων καταλυτικό ρόλο έπαιξε το άγχος και το εργασιακό στρες αλλά και η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού γι αυτό και χαρακτηρίστηκε εργατικό ατύχημα.
Φετίμ Κρόσι(2 Ιουλίου 2007) Ορυχείο Καρδίας ετών 27 Ο Κρόσι Φετίμ από την Αλβανία, οδηγός σε εργολάβο, ανασύρθηκε νεκρός όταν το φορτηγό που οδηγούσε παρέκκλινε από την πορεία του και ανατράπηκε. Καταπλακώθηκε από το τεράστιο φορτηγό που οδηγούσε σε κατηφόρα. Η πλατεία στην οποία άδειαζαν τα φορτηγά ήταν μικρή. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε επαρκείς χώρος για να γυρίζουν εύκολα τα φορτηγά τα οποία αναγκαστικά έπαιρναν κλειστή στροφή σε συνδυασμό με την ταχύτητα και το βρεγμένο οδόστρωμα προκάλεσαν το ατύχημα. Ξεψύχησε λίγα λεπτά αργότερα στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας. Ο Φετίμ, έμπειρος οδηγός, δούλευε 4 χρόνια ως οδηγός σε εργολάβους της Δ.Ε.Η. είχε χαρτιά και τους τελευταίους 4 μήνες ήταν μέλος σωματίου εργαζομένων.
Δαβίνης Ιωάννης(14 Ιουνίου 2008) Α.Η.Σ. Αγ. Δημητρίου ετών 37 (μηχανοτεχνίτης-υπάλληλος ΔΕΗ) Βρέθηκε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Τον εργαζόμενο βρήκαν οι συνάδελφοι του (στο υπόγειο του λεβητοστάσιο της 4ης μονάδας) θανάσιμα τραυματισμένο πιθανόν λόγο πτώσης από ύψος. Ο Δαβίνης εργαζόταν ως μηχανοτεχνίτης στην ομάδα συντήρησης στροβίλων.
Τσιώνης Στέργιος(7 Ιουλίου 2008) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου 49 ετών (εκλεκτής πύργου ελέγχου - υπάλληλος ΔΕΗ) Ο εργαζόμενος έπαθε ανακοπή καρδιάς την ώρα που εργαζόταν στον πύργο ελέγχου του νοτίου πεδίου.
Παράσχος Ιωάννης (18/6/2009) Ορυχείο Καρδιάς. Αιφνίδιος θάνατος εν ώρα υπηρεσίας από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Χαρακτηρίστηκε εργατικό ατύχημα αφού αναγνωρίστηκε το άγχος και το εργασιακό στρες ως συνυπεύθυνοι παράγοντες για το θάνατο του άτυχου εργαζόμενου
Τιγκιανίδης Γεώργιος(12 Ιουλίου 2008) ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ 49 ετών (υπάλληλος ΔΕΗ) Ο εργαζόμενος υπέστη ανακοπή καρδιάς εν ώρα υπηρεσίας στον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ. Είχε προηγηθεί μια πολυήμερη και ιδιαίτερα απαιτητική βάρδια εργασίας, η οποία αποτελούνταν από συνεχόμενα 12ωρα. Ο Τιγκιανίδης δούλευε στον ΑΗΣ του βιομηχανικού συγκροτήματος που παράγει ρεύμα για τη λειτουργία των ορυχείων. Ήταν παντρεμένος και περιμένανε δεύτερο παιδί.
Νίκου Μάρκος(4 Φλεβάρη 2009) Διανομή Κοζάνης ετών 46, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών (εναερίτης-υπάλληλος ΔΕΗ) από το Βελβεντό Κοζάνης δούλευε στη ΔΕΗ ως ηλεκτρολόγος στην διανομή. Το δυστύχημα συνέβη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κάτω Κώμης, όπου ο άτυχος 47χρονος πήγε για να επιδιορθώσει βλάβη σε καλώδια παροχής ρεύματος και ενώ βρισκόταν πάνω σε στύλο της ΔΕΗ, υπέστη ηλεκτροπληξία.
Κωνσταντόπουλος Νίκος(15 Απριλίου 2009) ΑΗΣ Καρδίας 48 ετών, πατέρας 2 παιδιών (υπομηχανικός, υπάλληλος ΔΕΗ) από το Ρύμνιο Κοζάνης. Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στο Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδίας Κοζάνης. όπου εργαζόταν. Ο εργαζόμενος, εργοδηγός στην ειδικότητα και πολύ έμπειρος, τη στιγμή που επιχειρούνταν μετρήσεις για την επανεκκίνηση της 4ης μονάδας του ΑΗΣ, η οποία βρισκόταν σε συντήρηση χτυπήθηκε από υψηλή τάση όταν πήγε να κάνει κάποια μέτρηση σε μετασχηματιστή του σταθμού. και έπεσε στο κενό. Το ρεύμα τον πέταξε στο έδαφος από ύψος πέντε μέτρων. Πέθανε από ηλεκτροπληξία πριν ακόμη φτάσει στο χώρο το ασθενοφόρο.
Αντρεατίκ Ρίκα(15 Ιουλίου 2009) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου 32 ετών, πατέρας 2 παιδιών 4 και 2 χρονών (εργάτης σε εργολάβο). Ο Αλβανός εργάτης εργάζονταν σε συνεργείο επισκευής αυτοκίνητων εργολάβου όταν τον καταπλάκωσε και τον ακινητοποίησε η καρότσα του φορτηγού που επισκεύαζε, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά. Βαριά τραυματίας και με εσωτερική αιμορραγία διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης όπου 15 μέρες μετά υπέκυψε στα τραύματα του. Ο εργάτης δούλευε για 12 συνεχόμενα χρόνια και ήταν μέλος του συνεργείου συντήρησης βαρέων οχημάτων της εργολαβικής εταιρείας.
Καλαιτσής Γεώργιος(7 Σεπτέμβρη 2010) Βελβενδός ετών 36 παντρεμένος με ένα παιδί. Δούλευε σε εργολάβο για λογαριασμό της ΔΕΗ σε έργα επέκτασης του δικτύου για τον ηλεκτροφωτισμό φωτοβολταϊκού πάρκου έξω από το Βελβενδό. Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία όταν το ανυψωτικό μηχάνημα που χειριζόταν ο άτυχος εργαζόμενος ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ.
Παπανικολάου Ιωάννης(31 Αυγούστου 2011) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου ετών 55. Πατέρας 5 παιδιών από τη Λάβα Σερβίων. Ο άτυχος εργαζόμενος δούλευε οδηγός σε εργολάβο της ΔΕΗ που εκτελούσε χωματουργικές εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ στα σκληρά του Νοτίου Πεδίου όταν καταπλακώθηκε μέσα στο φορτηγό από τόνους Χώμα αφού έγινε κατολίσθηση του πρανούς την ώρα που περίμενε να φορτώσει. Αιτία ο ανορθόδοξος τρόπος εργασίας και η καταστρατήγηση του Κανονισμού Μεταλλευτικών Εργασιών.
Βλάχος Χαράλαμπος (22/6/2011)ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 45 χρονών από την Κοζάνη πατέρας τριών παιδιών. Δούλευε σε εργολάβο για λογαριασμό της τηλεθέρμανσης και σκοτώθηκε όταν έγινε έκρηξη σε δεξαμενή όπου εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής και εκτελούσε εργασίες αμμοβολής. Πιθανολογείται ότι η έκρηξη έγινε από σπινθήρα που μάλλον δημιούργησε ο ελαττωματικός προβολέας που χρησιμοποίησε ο άτυχος εργαζόμενος στο εσωτερικό της δεξαμενής για φωτισμό.
Καραστογιάννης Νικόλαος(27 Δεκεμβρίου 2012) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου 38 Χρονών. Ο άτυχος εργαζόμενος που δούλευε ως ΗΜΕΤΕΟ στην Α' Ομάδα της Βάρδιας του Νοτίου Πεδίου βρέθηκε από συναδέλφους του χτυπημένος (μάλλον από κομμάτι λιγνίτη) στο δάπεδο ανάμεσα στις ερπύστριες. Εκείνη την ώρα δούλευε ως κατευθυντής στον εκσκαφέα αφού ο Κατευθυντής έκανε τη δουλειά του χειριστή μπουλντόζας γιατί η επιχείρηση τους υποχρέωσε να βγάλουν διπλώματα λόγω έλλειψης Χειριστών. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη όπου και κατέληξε δυο μέρες αργότερα στις 29/12-2012.
Μασούρας Νικόλαος (14 Φλεβάρη 2014) Τομέας Περιβάλλοντος ΛΚΔΜ 56 ετών. Ο εργαζόμενος βρέθηκε πνιγμένος σε τεχνητή λίμνη της ΔΕΗ, σε χώρο αποκατάστασης εδαφών στην προσπάθειά του, σύμφωνα με πληροφορίες, να σπρώξει στη λίμνη πλωτή κατασκευή. Ήταν μόνος του και οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως τους υπεύθυνους για τους κινδύνους της συγκεκριμένης λίμνης. 101. Τσίγκας Γεώργιος (17 Ιουλίου 2014) Σχηματισμός Σκληρών Νοτίου Πεδίου 42 ετών πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, που δούλευε ως χειριστής σκαπτικού μηχανήματος τύπου σόβερ στα «σκληρά» του Νοτίου Πεδίου και «κατέληξε» στο νοσοκομείο της Κοζάνης αφού είχε τραυματιστεί σοβαρά σε σύγκρουση του σκαπτικού που χειριζόταν με χωματουργικό όχημα των ορυχείων τύπου τάμπερ που έπεσε πάνω στο κουβούκλιο του μηχανήματος που χειριζόταν και το γκρέμισε μαζί με τον άτυχο εργαζόμενο
Δρίλες Μιχάλης (24 Δεκέμβρη 2014) Ορυχείο Βορείου Πεδίου 34 ετών από τον Αετό Φλώρινας. Σκοτώθηκε παραμονές Χριστουγέννων όταν καταπλακώθηκε από πόρτα φορτηγού που καλέστηκε να επισκευάσει σε εργολαβία της ΔΕΗ ως ηλεκτροσυγκολλητής.
Φενερίδης Χριστόφορος (29.10.15) Ορυχείο Μαυροπηγής. Ο 54χρονος από το Ανατολικό Εορδαίας ήταν ιδιοκτήτης και οδηγός φορτηγού που δούλευε σε εργολάβο της ΔΕΗ. Σταμάτησε στο Χώρο στάθμευσης και κατέβηκε να κάνει έλεγχο στο φορτηγό το οποίο για άγνωστο λόγο ξεκίνησε και τον παρέσυρε σπάζοντάς του το κρανίο.
Μελετίου Συμεών (4/12/2015) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου. Ο 50χρονος ιδιοκτήτης και οδηγός φορτηγού με καταγωγή από την Καρδίτσα ήταν παντρεμένος και είχε ένα ανήλικο παιδί. Ήρθε από την Καρδίτσα να βγάλει ένα μεροκάματο στους εργολάβους των Ορυχείων και Βρήκε τραγικό θάνατο όταν στη προσπάθειά του να αδειάσει την καρότσα του φορτηγού έπεσε από το Πρανές και σκοτώθηκε. Τα αίτια λίγο πολύ γνωστά. Εντατικοποίηση για να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα δρομολόγια και μείωση προσωπικού αφού δεν υπήρχε τουμπαδόρος ο οποίος ελέγχει και κάνει κουμάντο στο φορτηγό για να μην πέσει στο πρανές.
Χατζής Ιωάννης (7/3/2016) Ορυχείο Αμυνταίου. Ο 42χρονος πατέρας τριών παιδιών από το Κλειδί Φλώρινας δούλευε ως ηλεκτρολόγος στη Βάρδια του ορυχείου όταν καλέστηκε να επιδιορθώσει βλάβη στον αποθέτη Α4 στην απογευματινή βάρδια. Για άγνωστους λόγους κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα τάσης 6.000 volt. Τραυματίστηκαν ελαφρότερα άλλοι δυο εργαζόμενοι
Πανιτσίδης Λάζαρος (18/8/2017) Ορυχείο Καρδιάς. Ο άτυχος εργαζόμενος ήταν 35 χρονών και πατέρας δυο ανήλικων παιδιών. Ήταν με πρόσληψη ανειδίκευτου εργάτη σε υπεργολάβο της ΔΕΗ και εκτελούσε χρέη χειριστού Κλαρκ όταν κατά τη διάρκεια συναρμολόγησης πέδιλων ερπύστριας καδοφόρου ηλεκτροκίνητου εκσκαφέα το κλαρκ τουμπάρισε και τον καταπλάκωσε. Κατά τον έλεγχο της ΕΜΒΕ προέκυψε ότι ο αδικοχαμένος εργαζόμενος εκτός του ότι είχε σύμβαση ανειδίκευτου, ήταν ασφαλισμένος μόνο για δυο μέρες την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη ενώ το ατύχημα έγινε Σάββατο. Επίσης το Κλαρκ δεν είχε άδεια κυκλοφορίας ούτε καν ήταν δηλωμένο στη διεύθυνση του ορυχείου.