ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ ΕΜΜ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ

Αν είμαι σε αυτή τη θέση αγαπητοί Συνάδελφοι το οφείλω σε εσάς. Μαζί δουλέψαμε, μαζί αγωνιστήκαμε 10ετίες αλλά να είμαστε εξηγημένοι.

Αυτή τη θέση όπως καμία μέχρι τώρα σταδιοδρομία μου δεν τη βλέπω σαν αξίωμα, τη βλέπω σαν καθήκον γιατί έτσι έχουμε μάθει εμείς μέσα από τους αγώνες μας, μέσα από τη δουλειά μας από μικρά παιδιά μέχρι τώρα που ασπρίσαν τα μαλλιά μας μέσα στην επιχείρηση. Καθήκον γι’ αυτήν την επιχείρηση και για την χώρα μας. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι όσο και εάν έχει δυσκολίες η Ελλάδα μόνο με τη ΔΕΗ μπορεί να τις ξεπεράσει, όσο και εάν την πολεμάνε αυτήν την Επιχείρηση.

Ένα από τα πρώτα μου καθήκοντα και ένας από τους πρώτους στόχους είναι να ανέβει το ηθικό των συναδέλφων, των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια τρώνε ξύλο και το ξέρετε και καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ.  

Γνώμονας δείκτης γι’ αυτό είναι να φτάσουν στη δική σας αφοσίωση, στο δικό σας δέσιμο με τη ΔΕΗ˙ αυτό το οποίο σφυρηλατήθηκε, από 15 χρονών παιδιά που μπήκατε στη ΔΕΗ, σπουδάσατε και στη συνέχεια εργαστήκατε. Βέβαια φύγατε νωρίς, δεν ξέρω αν κάνατε καλά, εσείς ξέρετε. Πάντως από τη ΔΕΗ, από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμoύ, λείπετε.

Ένα από τα βασικά μας προβλήματα είναι οι προσλήψεις. Συμφωνώ με αυτά που είπε ο Γιάννης (Τσιβγούλης). Θα προσπαθήσουμε και θα κάνουμε πολλές προσλήψεις. Δε μπορεί να είναι ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού της ΔΕΗ 49 χρονών. Πρέπει να ξαναπάμε στα παλιά πρότυπα. Να μπει νέο αίμα και επειδή σε μεγάλο βαθμό η τεχνογνωσία έχει χαθεί, υπάρχει ακόμα, αλλά σε μεγάλο βαθμό η εμπειρία και η γνώση η δική σας έχει χαθεί, κάποιοι από σας να ετοιμάζετε όπλα, μπαλάσκες. Θα βρούμε τρόπους και μέσα από τις σχολές και με άλλους τρόπους ώστε όσοι έχετε κουράγιο και απ’ ότι σας βλέπω όλοι έχετε κουράγιο.

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες ξέρετε πολύ καλά και βλέπετε τις επιθέσεις που γίνονται εναντίον της ΔΕΗ. Δεν είναι τυχαίες και το ξέρετε. Κάποτε τη ΔΕΗ τη θέλανε γιατί μέσα από τα έργα της, μέσα από τις προμήθειές της, η ιδιωτική οικονομία επωφελείτο. Η βιομηχανία έγινε από μας σε μεγάλο βαθμό. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στήθηκαν και πρόκοψαν από τη ΔΕΗ, από τις επενδύσεις της ΔΕΗ που για πάρα πολλά χρόνια ακόμα και σήμερα, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα μας.

Από μια στιγμή κι ύστερα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ένα μέρος από την ιδιωτική οικονομία άρχισε να βλέπει ότι μπορεί να αποκαταστήσει τη ΔΕΗ στην παραγωγή και στις δραστηριότητές της και εκεί άρχισαν τα προβλήματα. Δεν θα επεκταθώ και δεν θα αναλύσω περισσότερο, απλώς με βάση αυτό το σκεπτικό σας λέω, ότι οι επιθέσεις που βλέπουμε δεν είναι τυχαίες.

Η ΔΕΗ φταίει για όλα. Για την ακρίβεια του ρεύματος, το μεγαλύτερο ψέμα, 2,8 δις τα τελευταία 4 χρόνια έχουν φύγει από τους Εργαζομένους της ΔΕΗ και όμως το ρεύμα δεν έχει φτηνύνει, ενώ παλιότερα που παίρναμε καλύτερους μισθούς, το ρεύμα ήταν πολύ φτηνότερο. Όπως είπα προχτές και σε μία άλλη εκδήλωση, το ρεύμα δεν φτήνυνε με τα 2,8 δις. Η ΔΕΗ δεν ήρθε σε καλύτερη θέση, δεν μειώθηκε ο δανεισμός της. Το κράτος και οι άλλοι μέτοχοι δεν πήρανε μερίσματα, που πήγανε λοιπόν αυτά τα λεφτά; Αυτά τα 2,8 δις πήγανε στις λεγόμενες στρεβλώσεις της αγοράς και σταματάω σε αυτό.

Είπε ο Γιάννης (Τσιβγούλης) ότι στη συνείδηση του λαού η ΔΕΗ είναι ενιαία. Πράγματι ΔΕΗ ξέρει ο λαός. Βέβαια υπάρχουν οι κανονισμοί, υπάρχει η ΕΕ, υπάρχουν οι δεσμεύσεις της χώρας μας, υπάρχει ο ανταγωνισμός. Εμείς θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια, ήδη είδατε από την πρώτη στιγμή που μίλησαν για Όμιλο ΔΕΗ και όχι για τρεις ανεξάρτητες Εταιρίες αλλά για Όμιλο ΔΕΗ. Αυτό πέρα από τα λόγια θα επεκταθεί, θα γίνει πράξη με συνέργειες όπως πχ. η εκπαίδευση, που πολύ σωστά είπε ο Γιάννης, μπορεί να είναι ενιαία και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε τελικά να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και μαζί με σας που είσαστε μια σοβαρή κοινωνική δύναμη θα ξανακάνουμε τη ΔΕΗ, στις νέες συνθήκες, ισχυρή, δυνατή γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να πάει μπροστά η πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, εύχομαι χρόνια πολλά στο Σύνδεσμό σας και συγχαρητήρια για την εκδήλωσή σας.