Πέθανε ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης

Έφυγε αργά χθες το βράδυ από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο Ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, ο τελευταίος της παλιάς φρουράς των ελλήνων ζωγράφων. 

Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά από επιδείνωση της υγείας του. Πρόκειται για πολύ μεγάλη απώλεια καθώς θεωρείτο ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους που διαμόρφωσαν την ελληνική μεταπολεμική ζωγραφική μαζί με τον Γιάννη Μόραλη. 

Περφόρμερ της πινελιάς

Με πλούσιο πνευματικό, καλλιτεχνικό και διδακτικό έργο, ύμνησε το ελληνικό φως και χρώμα. Εχει δωρίσει πάνω από 200 έργα στην Εθνική μας Πινακοθήκη. «Μεγάλος μάστορας αλλά και αριστοκράτης του χρώματος. Με θεματολογία κλασσική, ως πρόφαση και αφετηρία για να ξεδιπλώσει το άφθονο, το δικό του μοναδικό χρώμα. Σαν μεγάλος μετεμπρεσσιονιστης του 19ου αιώνα που μυστηριωδώς μεταπήδησε στον 21ο κι έμοιαζε τοσο φρέσκος και ορμητικός και περφόρμερ της πινελιάς οσο ελάχιστοι σύγχρονοι. Είχε έναν βαθειά κρυμμένο στοχασμό για τη φιλοσοφία της τέχνης του πίσω απ' τις γρήγορες πινελιές και την "ήσυχη ζωη" όσων απεικόνιζε σε χρωματική αναταραχή», σημειώνει ο τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης. 

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη στην οδό Σκουφά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κηδευτεί την επόμενη ημέρα, Τρίτη, στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την αγαπημένη του ΄Υδρα που τόσο ύμνησε με τη ζωγραφική του. 

 

Η ζωή του

  Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1925 και το 1940 πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής ενώ την ίδια χρονιά γνωρίζει τους «πραγματικούς του δασκάλους», τον Πικιώνη και τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα. Το 1943 σπουδάζει ζωγραφική στο προπαρασκευαστικό τμήμα της «Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών» στην Αθήνα, κοντά στους Δ. Μπισκίνη και Π. Μαθιόπουλο. Ακολουθεί η εισαγωγή του στα εργαστήρια της Σχολής, κοντά στον Κ. Παρθένη, απ' όπου αποφοίτησε το 1949. Μέλος της ομάδας Αρμός Α και αργότερα της ομάδας Αρμός Β, το 1951 διορίστηκε επιμελητής στην έδρα του ελεύθερου σχεδίου με καθηγητή τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα στην Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Από το 1953 έως το 1956, ο Π. Τέτσης εγκαθίσταται στο Παρίσι, με υποτροφία του ΙΚΥ. Εκεί, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού διδάσκεται την τέχνη της χαλκογραφίας. Από το 1958 έως το 1976 διδάσκει στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών (γνωστή αργότερα ως «Σχολή Βακαλό»), ενώ παράλληλα (έως το 1962) διδάσκει ελεύθερο σχέδιο στη «Σχολή Σχεδιαστών του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου». Το 1958 το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης τον εκλέγει μεταξύ Ελλήνων υποψηφίων για το διεθνές βραβείο του Μουσείου Γκουνγκενχάιμ, όπου και εκτίθεται το έργο του. Ακολουθεί (1962) το Βραβείο Κριτικών για το έργο «Το Ναυπηγείο», ενώ το 1970 ορίζεται εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Μπιενάλε Βενετίας. Λόγω των ειδικών πολιτικών συνθηκών αρνείται τη συμμετοχή. Το 1976 ο Π. Τέτσης εκλέγεται καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής, όπου διδάσκει έως το 1991. Το 1989 η σύγκλητος τον εκλέγει πρύτανη του Ιδρύματος και το 1993 εκλέγεται τακτικό μέλος στην Ακαδημία Αθηνών.

Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις ως εκπρόσωπος της Ελλάδας. Έχει παρουσιάσει έργα του σε 90 ατομικές και σε πάρα πολλές θεματικές - ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Ο γιος του, Αλέξης, παρέλαβε το μεγάλο βραβείο, Γιάννη Μόραλη, προς τιμήν του την περασμένη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου

  Στον Παναγιώτη Τέτση δόθηκε τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου  τοπρώτο Εικαστικό Βραβείο «Γιάννης Μόραλης»  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο ίδιος ήταν ήδη αρκετά καταβεβλημένος από τα προβλήματα υγείας του, κι έτσι τη διάκριση παρέλαβε ο γιος του, Αλέξης. Στη φωτογραφία μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά από τη βραδιά. 

«Αλήθεια ποιος μπορεί να φανταστεί την Ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής χωρίς την παρουσία του Τέτση; Η συνολική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής θα έχανε ακαριαία τους υψηλότατους τόνους της και κυρίως αυτόν τον μεταδοτικό παλμό, αυτόν τον ακαταμάχητο οίστρο, το ιαματικό αίσθημα ζωτικής ευφορίας και ψυχικής υγείας που αποπνέουν τα έργα του Υδραίου δημιουργού», είχε πεί πριν λίγες ημέρες η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και στενή του φίλη , Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Να διατεθούν 20% των έργων του για να εμπλουτίσει η Ενθική Πινακοθήκη τις συλλογές της 

Από τα 200 έργα που έχει δωρίσει στην Εθνική Πινακοθήκη, ζητήσε με επιστολή του να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται η μνημειακή «Λαϊκή αγορά» του ,στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του.

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης επιβεβαιώνει...

Η κηδεία του Παναγιώτη Τέτση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου  στις 2.30 μ.μ. (οδός Σκουφά, Κολωνάκι). Στη νεκρώσιμη ακολουθία θα παραστεί ο Μητροπολίτης Ύδρας – Σπετσών – Αιγίνης – Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ. Η ταφή θα γίνει στην Ύδρα, την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 12.00 το μεσημέρι. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να διατεθούν τα χρήματα για το Κουλούρειο Νοσοκομείο «Παναγία Φανερωμένη» της Ύδρας.

ΠΗΓΗ: www.thetoc.gr