Καύσωνας: Ποιές είναι οι αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος;
Σε επίπεδα ρεκόρ για το 2015 βρίσκεται η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τις ημέρες του καύσιμα κυρίως εξαιτίας της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών από τα νοικοκυριά.
Για παράδειγμα, τις προηγούμενες ημέρες καταγράφεται σημαντική μείωση των εισαγωγών ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών ( Elpedison, Protergia, Ήρων και Korinthos Power) αύξησαν την παραγωγή τους. Το αντίθετο δηλαδή από ό,τι συνέβαινε μόλις λίγες εβδομάδες πριν.
Ποια είναι όμως η ακτινογραφία του συστήματος τις τελευταίες ημέρες (με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για τον ΗΕΠ);
Την περασμένη Δευτέρα το συνολικό φορτίο ήταν στις 178,5 GWh με την αιχμή, της ζήτησης στις 2 το μεσημέρι, να φτάνει στα 9.153 MW. Οι εισαγωγές ρεύματος ανήλθαν στις 18,8 GWh και αποτελούσαν το 10,5% του συνολικού φορτίου. Οι λιγνιτικές μονάδες την ώρα τις αιχμής έδωσαν 3.600 MW (ώρες πραγματικής λειτουργίας σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ), ενώ στο σύστημα μπήκαν τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και δύο των ανεξάρτητων παραγωγών.
Την Τρίτη, όταν ο υδράργυρος «χτύπησε» το … 40 η ζήτηση ρεύματος έφτασε σε υψηλότερα επίπεδα. Το συνολικό φορτίο ήταν 187,6 GWh, η αιχμή διαμορφώθηκε στα 9.432 MWενώ οι εισαγωγές ρεύματος ανέβηκαν στις 22 GWh καλύπτοντας το 11,7% της ζήτησης. Οι λιγνιτικές μονάδες έφτασαν τα 3.306 MW, ενώ αυξήθηκαν τα φυσικά αέρια (5 μονάδες της ΔΕΗ και 4 των ιδιωτών)
Την Τετάρτη, που επίσης είχαμε 40άρια το συνολικό φορτίο της ημέρας αυξήθηκε στις 192,3 GWh, ενώ η αιχμή έφτασε τα 9.674 Μεγαβάτ. Οι εισαγωγές έπεσαν στο 10,1% της κάλυψης των αναγκών κατανάλωσης ρεύματος, ενώ μείωση καταγράφηκε και στις λιγνιτικές μονάδες στα 3.496 MW σε σχέση με την Τρίτη. Η ομαλή τροφοδοσία του συστήματος διασφαλίστηκε από τις πέντε μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των τεσσάρων των ανεξάρτητων παραγωγών.
Χθες σύμφωνα με τον προγραμματισμό το συνολικό φορτίο έφτασε 196,8 GWh ενώ η αιχμή κατέρριψε τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών φτάνοντας τα 9.732 MW. Οι εισαγωγές, έπεσαν ακόμη περισσότερο, στο 8,8% της ζήτησης. Οι λιγνιτικές μονάδες διατήρησαν αμετάβλητη την ισχύ τους ενώ στο σύστημα μπήκαν και οι πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ιδιωτών όπως και οι πέντε της ΔΕΗ.
Για σήμερα πάντα με βάση τον ΗΕΠ, το φορτίο θα φτάσει σε νέο ρεκόρ των 200,6 GWh, με την αιχμή το μεσημέρι να προβλέπεται να φτάσει ακόμη πιο κοντά στα 10 GW, στα 9.888 MW. Οι εισαγωγές αναμένεται να τσιμπήσουν στο 10% της ζήτησης. Οι λιγνίτες θα καλύψουν το 43% της ζήτησης με μικρή μείωση στην παραγωγή σε σχέση με χθες ενώ και πάλι οι μονάδες αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την κάλυψη της ζήτησης και την ευστάθεια του συστήματος.
Επίσης στην κάλυψη των αναγκών της ηλεκτροδότησης συνεισφέρουν σημαντικά οι ΑΠΕ (κυρίως τα φωτοβολταϊκά). Και είναι ευνόητο ότι όταν τα φωτοβολταϊκά βγαίνουν από το σύστημα αργά το απόγευμα, η ευστάθεια του συστήματος εξασφαλίζεται από τις μονάδες αερίου αλλά και από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.
Εισαγωγές
Σημειώνεται ότι από την εισαγωγή των μέτρων ελέγχου στις τράπεζες, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές, που επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα των μονάδων αερίου.
Έτσι στις 26 Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, οι εισαγωγές έφθαναν τις 40.839 MWh, με 38.383 MWh να διοχετεύονται εντός των συνόρων και μόλις 2.456 MWh να προωθούνται προς εξαγωγή. Την ίδια ημέρα η λιγνιτική παραγωγή ήταν 58.456 MWh, οι μονάδες φυσικού αερίου συνεισέφεραν 8.596 MWh, τα υδροηλεκτρικά 12.967 MWh.
Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 21 Ιουλίου, οι εισαγωγές ρεύματος περιορίζονταν μόλις στις 22.469 MWh, με μόλις 3.700 MWh να διοχετεύονται εντός των συνόρων και το μεγαλύτερο μέρος αυτών, δηλαδή 18.752 MWh να προωθούνται προς εξαγωγή. Την ίδια ημέρα η λιγνιτική παραγωγή έφθανε στις 76.331 MWh, η συνεισφορά των μονάδων φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε στις 46.569 MWh ενώ και τα υδροηλεκτρικά ήταν αυξημένα στις 20.454 MWh.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι δεν μπορεί να κρίνεται ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της αγοράς και οι ανάγκες του συστήματος με όρους κρίσης και χαμηλής ζήτησης. Διότι μπορεί τους προηγούμενους μήνες της υποτονικής ζήτησης, όντως να μη χρειαζόταν το σύστημα τα backups που είχε ανάγκη παλαιότερα, ωστόσο ακόμη και εν μέσω κρίσης, χωρίς ουσιαστική αλλαγή στη ζήτηση, με τον καύσωνα αμέσως χρειάστηκαν εφεδρείες.
Πηγή : http://enter4news.gr/?p=4170