ΘΕΜΑ: Ηλιακή τριπαραγωγή

MΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΙΧΜΩΝ ΣΤΟ ΔIΚΤYΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

       Είναι γνωστό το πρόβλημα των αιχμών στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής στη Χώρα μας, με τη διαρκώς αυξανόμενη χρήση κλιματιστικών κατά  τους καλοκαιρινούς μήνες.

       Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι ακραίες θερμοκρασίες που το συνοδεύουν επιδεινώνουν συνεχώς αυτό το πρόβλημα.

 

       Το ηλεκτρικό σύστημα στην Ελλάδα έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από τις άλλες Μεσογειακές Χώρες  προσομοιάζοντάς το περισσότερο με εκείνο ενός νησιού:

  1. Παρότι η χώρα μας είναι ηπειρωτική στην μεγαλύτερή της έκταση, οι ασθενείς διασυνδέσεις με τα Ευρωπαϊκά δίκτυα δεν της επιτρέπουν ουσιαστική υποστήριξη με εισαγωγές ρεύματος σε περιόδους αιχμών, αφού το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι γειτονικές χώρες.
  2. Η ανάπτυξη των αστικών περιοχών με τον συνεχή περιορισμό του πρασίνου αλλά και αυτή του τουρισμού μετατόπισαν την αιχμή του συστήματος από τον χειμώνα που ήταν παλιότερα στο καλοκαίρι, με όλο και αυξανόμενες ανάγκες σε κλιματισμό, ζεστό νερό, εστίαση  κ.λ.π.
  3. Η κύρια αιτία αιχμής το καλοκαίρι είναι η ταυτόχρονη λειτουργία των μονάδων κλιματισμού στο μέγιστο φορτίο τους  τις θερμότερες ημέρες, οπότε μάλιστα οι μονάδες βάσης της ΔΕΗ λόγω των υψηλών θερμοκρασιών παρουσιάζουν μείωση της ισχύος τους επιδεινώνοντας έτσι την κατάσταση (η ισχύς των αεριοστροβίλων φθάνει σε ποσοστά μείωσης 20% - 25%).

      Για τους λόγους αυτούς αναγκάζεται η ΔΕΗ να προβλέπει μεγάλα επίπεδα εφεδρείας, που χρησιμοποιούνται για λίγες δεκάδες ώρες το καλοκαίρι ώστε να αντιμετωπίζεται η αιχμή χωρίς επώδυνες διακοπές ή τον  κίνδυνο «μπλακ – άουτ».

      Το 2005 π.χ. υποχρεώθηκε να κρατά 2,5  Μονάδες Συνδυασμένου Κύκλου των 400 MW σε εφεδρεία για να καλύψει την αιχμή των 1050 MW που εμφανίσθηκε για 50 (!)ώρες.

     Μέσα στην προσεχή 10ετία η κατάσταση  θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς για την κάλυψη της αιχμής των 50 ωρών θα απαιτούνται εφεδρείες 1600 MW ενώ για αιχμή λίγων εκατοντάδων  ωρών θα απαιτούνται 2500 MW.

      Ο ΔΕΣΜΗΕ, που διαχειρίζεται σήμερα το σύστημα ηλεκτρισμού, αν δε βρει τρόπο για ελκυστική επιχειρηματικά κάλυψη της αιχμής θα αναγκάζεται σε πανάκριβες λύσεις μονάδων (π.χ. ενοικιάσεις) γεγονός που μεταφράζεται σε επιβάρυνση τελικά του κοινωνικού συνόλου μέσω των τιμολογίων.

      Μεταξύ των διαφόρων μεθόδων ψαλιδισμού των αιχμών, που οι περισσότερες είτε απαιτούν σημαντικές επενδύσεις είτε έχουν αντιδημοτικό ή πυροσβεστικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα αποτελεσματική και επιχειρηματικά ελκυστική λύση αποτελεί η ευρεία χρήση Συστημάτων Ηλιακής Τριπαραγωγής που βασίζονται σε μια νέα γενιά Υβριδικών Φωτοβολταικών Συγκεντρωτικού Τύπου.

      Το Υβριδικό Φ/Β σύστημα χρησιμοποιεί καινοτομικούς ανακλαστήρες ολικής ανάκλησης από απλό γυαλί οι οποίοι συγκεντρώνουν φως δυναμικότητας 1000 ήλιων (εξαφανίζοντας πρακτικά το ακριβό συστατικό της Φ/Β τεχνολογίας) και με την χρήση ανθεκτικών Φ/Β  κυψελίδων  παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

      Ως παραπροϊόν παράγεται ζεστό νερό από την ψύξη των  Φ/Β  κυψελίδων ενώ συνδυάζοντας μία χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης αντλία θερμότητας  μπορεί να παράγεται συγχρόνως και ψυχρό νερό για τα κυκλώματα  κλιματισμού το καλοκαίρι.

      Η τιμή της Υβριδικής Φ/Β  Γεννήτριας είναι παραπλήσια με την τιμή του συμβατικού ηλιακού θερμοσίφωνα για την ίδια ποσότητα ζεστού νερού.

      Το τελικό προϊόν παράγει ηλεκτρική ενέργεια από Φ/Β, ζεστό νερό και κλιματισμό σε μια προσιτή τιμή που μεταφράζεται σε 3600 € /ΚWp  Φ/Β.

      Αυτό το κόστος είναι περίπου το μισό των συμβατικών Φ/Β, ενώ δίνει τριπλάσια παραγωγή/υποκατάσταση ηλ.ενέργειας και 3 ή 7 φορές μεγαλύτερη παραγωγή ζεστού ή χλιαρού νερού (το καλοκαίρι) μαζί με το κρύο, σε σύγκριση με την παραγωγή ενέργειας από συμβατικά Φ/Β.

      Επί πλέον κάθε KWp εγκατεστημένης Μονάδας Τριπαραγωγής ψαλιδίζει 4 KW  ηλεκτρικού φορτίου αιχμής.

      Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις Επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού με οξύ πρόβλημα αιχμών, να αποσβέσουν το κόστος αγοράς των Μονάδων Ηλιακής Τριπαραγωγής αμέσως μετά την εγκατάστασή τους (τα 4 KW  της ψαλιδιζόμενης ισχύος αιχμής έχουν για τις Επιχειρήσεις ηλεκτρισμού το ίδιο κόστος σχεδόν με το 1 KWp των Μονάδων Τριπαραγωγής.)

     Σύμφωνα με αυτά η εγκατάσταση Συστήματος Τριπαραγωγής με ισχύ 2 KWp ηλεκτρική παράγει συγχρόνως και 1000 lit νερό (90οC) ή 2 KWp ηλεκτρική ισχύ και 32000 BTU κλιματισμό μαζί με  2000 lit  χλιαρό νερό (35οC – 45oC) το καλοκαίρι.

       Η  επιφάνεια που καταλαμβάνει το σύστημα είναι η μισή από αυτήν που θα απαιτούνταν για την ίδια παραγωγή από ένα κλασικό Φ/Β.

       Το σύστημα, το οποίο ως ιδέα βραβεύτηκε από το ΙΟΒΕ, στην πιλοτική του εφαρμογή επιδοτήθηκε από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΥΠΑΝ 2000-2006 και βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής του με ανάδοχο φορέα το ΚΔΕΠ/ΔΕΗ (Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων) και συνεργαζόμενο φορέα τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

       Η υιοθέτησή του από τη ΔΕΗ για μαζική παραγωγή και εγκατάσταση στους πελάτες της, ιδιαίτερα των νησιών, θα έχει πολλαπλάσια οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε σύγκριση με τις κλασικές μορφές των   Φ/Β.

                        

ΧΡ. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

                                                                                                                Μ-Η  ΕΜΠ

 τ. Δ/ΝΤΗΣ ΔΕΗ