Αντιγήρανση

Το καλοκαίρι πέρασε, για άλλους ευχάριστα και για άλλους με πολλά προβλήματα. Όπως και να το κάνουμε όμως, όλες μας εκτεθήκαμε στον ήλιο ή κολυμπήσαμε σε κάποια θάλασσα. Ανεξάρτητα από τη ψυχαγωγία μας, υπεστήκαμε όμως χωρίς να το ξέρουμε τις συνέπειες αυτής της ευχαρίστησης. Συνέπειες που έχουν άμεση επίπτωση σ’ εμάς τις ίδιες και έχουν σχέση με την αναπόφευκτη γήρανση καθώς μάλιστα μεγαλώνουμε.

Ας δούμε λοιπόν τα στοιχεία που βρήκαμε σχετικά με τη γήρανση.

Η γήρανση είναι ένα σύνολο βλαβερών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα καθώς μεγαλώνουμε. Η διαδικασία αυτή ξεκινά από την ενηλικίωση, επιταχύνει στη μέση ηλικία, κάνοντας ένα γιγαντιαίο άλμα μετά την ηλικία των πενήντα χρόνων. Η γήρανση του δέρματος είναι ένα φυσικό φαινόμενο που οδηγεί στην απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, στην εμφάνιση ρυτίδων ή κηλίδων ιδιαίτερα σε ακάλυπτες περιοχές. Η γήρανση μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμη και να αναστραφεί σε πολλές περιπτώσεις, διατηρώντας και ανακτώντας πάλι τη νεότητα και το σφρίγος σας.

Η αντιγήρανση είναι η διαδικασία κατά την οποία προσπαθούμε να καθυστερήσουμε τη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Τη φυσιολογική, δηλαδή, φθορά του οργανισμού εσωτερικά και εξωτερικά, που επέρχεται καθώς περνούν τα χρόνια και οδηγεί στην προοδευτική επιδείνωση της κατάστασης των κυττάρων, των ιστών, των οργάνων και στη φθίνουσα πορεία όλων των ικανοτήτων ενός ατόμου. Είναι δύσκολο να οριστεί η ακριβής χρονική στιγμή έναρξης της γήρανσης του ανθρώπου.

Η επικρατέστερη αιτία της γήρανσης, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, είναι η θεωρία των ελευθέρων ριζών. Η γήρανση των κυττάρων προκαλείται, όταν αυτά υποστούν μόνιμες βλάβες από συνεχείς επιθέσεις ορισμένων χημικών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

ΠΩΣ ΓΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ;

* Οι ακτίνες UV απελευθερώνουν την ενέργειά τους στο δέρμα, σχηματίζοντας τις πολύ βλαβερές «ελεύθερες ρίζες». Η οξείδωση που προκαλείται, αλλοιώνει τα κύτταρα και τους ιστούς του δέρματος. Με την πάροδο της ηλικίας, οι ίνες κολλαγόνου υφίστανται γλυκοζυλίωση (επίδραση των σακχάρων στις πρωτεΐνες) και έτσι σκληραίνουν.

* Ο καπνός, το αλκοόλ και η ρύπανση αποτελούν επίσης επιθετικούς παράγοντες.

* Στις γυναίκες, η εμμηνόπαυση είναι ακόμα ένας παράγοντας που επιταχύνει τα σημάδια της γήρανσης.

Οι ρυτίδες είναι ένα από τα “σημάδια γήρανσης”. Πολλοί και διαφορετικοί λόγοι παίζουν ρόλο στην δημιουργία και την τραχύτητα των ρυτίδων:

* Η ποιότητα του δέρματος

* η κληρονομικότητα

* ο τρόπος ζωής

* οι συνθήκες του περιβάλλοντος

* η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο

* ο τρόπος ζωής όπως το άγχος και οι μειωμένες ώρες ύπνου

Η έκθεση στον ήλιο και η μόλυνση μπορούν να καταστρέψουν το δέρμα με «τις ελεύθερες ρίζες» οι οποίες καταστρέφουν ειδικά τα συστατικά του συνδετικού ιστού: το κολλαγόνο, την ελαστίνη και το υαλουρονικό οξύ.

* Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι οι κύριες υποστηρικτικές ίνες του δέρματός μας που παρέχουν ελαστικότητα και σύσφιξη.

* Το υαλουρονικό οξύ συγκρατεί την υγρασία και δίνει στο δέρμα την λεία και ομοιόμορφη όψη του.

Με την πάροδο του χρόνου, η συγκέντρωση του κολλαγόνου και του υαλουρονικού οξέος μειώνεται και το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και την πυκνότητά του. Η δομή του δέρματος «σπάει» και ρυτίδες εμφανίζονται στην επιφάνεια.

Ωστόσο δημιουργούμε και πολλές ρυτίδες από μόνοι μας – με την κίνηση των μυών του προσώπου ή ακόμη και με τις συνηθισμένες εκφράσεις του προσώπου μας. Με τον χρόνο αυτές οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες γίνονται πιο βαθιές και μόνιμες. Οι καπνιστές για παράδειγμα, δημιουργούν περισσότερες κάθετες ρυτίδες γύρω από το στόμα από ότι οι μη καπνιστές, απλά και μόνο από την καθημερινή χρήση των μυών γύρω από το στόμα και την επαναλαμβανόμενη κίνηση του καπνίσματος.

Η λήψη περιορισμένης ποσότητας υγρών είναι ένας ακόμη παράγοντας γήρανσης του δέρματος. Πολλοί από εμάς δεν καταναλώνουμε αρκετά υγρά και αυτό προκαλεί αφυδάτωση στο δέρμα. Η έλλειψη υγρών μπορεί εύκολα να καλυφθεί με νερό ή με ισοτονικά ροφήματα.

Το ξηρό δέρμα είναι συνήθως η πρώτη ένδειξη για την δημιουργία ρυτίδων στο μέλλον.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η πρόληψη αποτελεί το πιο σημαντικό στάδιο!

* Ο ήλιος όπως γνωρίζουμε μπορεί να γίνει ιδιαίτερα βλαπτικός! Επομένως δεν ξεχνάμε α) την περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και β) την χρήση ενός αντηλιακού με υψηλό δείκτη για προστασία από τις ακτίνες UVA.

* Εξίσου σημαντική η καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος.

* Ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας και την ηλικία, προτείνουμε κρέμες που περιέχουν αντιοξειδωτικά ενεργά συστατικά, οξέα φρούτων, βιταμίνη C ή ρετινόλη που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, υπάρχουν κρέμες που καταπολεμούν τη γλυκοζυλίωση κα επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης του προσώπου.

* Για τις γυναίκες που κινούνται πολύ σε εξωτερικούς χώρους, προτείνουμε τη χρήση κρέμας ημέρας με αντηλιακά φίλτρα από την έναρξη της άνοιξης και μετά.

* Τα προϊόντα αντιγήρανσης λειτουργούν σε συνεργασία και επηρεάζουν τα βασικά δομικά συστατικά του δέρματος (κολλαγόνο, ελαστίνη και υαλουρονικό) και υποστηρίζουν τις φυσικές λειτουργίες κάθε επιπέδου του δέρματος. Προσφέρουν στο δέρμα ενεργά συστατικά με συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα ενεργοποιούν την σύνθεση του κολλαγόνου και εξουδετερώνουν την διάλυση του κολλαγόνου, που αποτελεί παράγοντα γήρανσης. Μια ακόμη σημαντική επίδραση των προϊόντων αυτών είναι η προστασία των νέων κυττάρων του δέρματος, ιδίως των βλαστοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα αποτελούν ρεζέρβα για την δημιουργία νέων κυττάρων του δέρματος και πρέπει να διατηρούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

* Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που βοηθά στην αντιγήρανση είναι ο καλός ύπνος ή αλλιώς ο ύπνος της ομορφιάς! Τον αναφέρουμε έτσι γιατί πραγματικά μας βοηθάει να παραμένουμε όμορφοι. Η διάσπαση των κυττάρων του δέρματος καθώς και ο ρυθμός ανανέωσής τους είναι υψηλότερος κατά την διάρκεια του ύπνου. Κατά την διάρκεια της ημέρας το σώμα δεν έχει χρόνο να ανανεωθεί. Γι' αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στο δέρμα μας την ευκαιρία να αναγεννηθεί με έναν καλό ύπνο. Αν παράλληλα χρησιμοποιείτε μια επανορθωτική κρέμα νύχτας, μπορείτε να υποστηρίξετε την διαδικασία ανανέωσης του δέρματός σας, γιατί το δέρμα σας μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά καλύτερα το βράδυ.

* Ας αναλογιστούμε τα οφέλη που θα έχει η διακοπή του καπνίσματος και ένα πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά διαιτολόγιο, στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Οτιδήποτε είναι καλό στην καθημερινή διατροφή για το σώμα μας είναι καλό και για το δέρμα μας. Πολλά ζωτικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει κανείς από μια υγιή διατροφή, υποστηρίζουν τις σημαντικές λειτουργίες του δέρματος εσωτερικά, όπως οι βιταμίνες C, A, και Ε. Τα εσπεριδοειδή φρούτα και οι πιπεριές για παράδειγμα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ η βιταμίνη E βρίσκεται κυρίως σε έλαια λαχανικών και ξηρούς καρπούς. Η βιταμίνη Α είναι διαθέσιμη σε αφθονία στα πορτοκάλια, στα καρότα και στο σπανάκι.

* Η βιοτίνη (βιταμίνη Η) και το μεταλλικό στοιχείο Zinc μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος, μιας και τα δυο αναλαμβάνουν πολύ σημαντικές λειτουργίες στην διαδικασία μεταβολισμού του δέρματος. Είναι διαθέσιμα στα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή είναι σημαντικά για το δέρμα και βρίσκονται σε πολλές τροφές. Μερικά παραδείγματα είναι η βιταμίνη Ε και το λυκοπένιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το όμορφο χρώμα στις ντομάτες.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

* Οι φράουλες και τα μούρα, είναι τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες φρούτα. Μπορούν να προστατέψουν τον εγκέφαλο και την μνήμη μας τα οποία εύκολα «ξεθωριάζουν» με την πάροδο του χρόνου αλλά και να επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης.

* Το σπανάκι έχει αποδειχθεί πως παρουσιάζει εκπληκτικά αποτελέσματα προς την ίδια κατεύθυνση με τα παραπάνω.

* Τα καρυκεύματα όπως το μαύρο πιπέρι, το κάρυ, το κύμινο και το καυτερό πιπέρι, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στο πέρασμα του χρόνου καθώς συμβάλουν και στην απώλεια βάρους.

* Το αυγό, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, σύμπλεγμα βιταμινών Β, λεκιθίνη και ω-3.

* Το αβοκάντο, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, λουτεϊνη και σε φυτικές ίνες.

* Τα αμύγδαλα, πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β,Ε, μαγνήσιο και ασβέστιο.

* Γιαούρτι, πλούσιο σε βιταμίνες συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και προβιοτικά.

* Ξερά δαμάσκηνα πλούσιο σε β-καροτένιο, χαλκό και φυτικές ίνες.

* Καρότο, πλούσιο σε β-καροτένιο και φυτικές ίνες.

* Ελαιόλαδο:, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά και πολυφαινόλες.

Σε κάθε περίπτωση πολύ σημαντική είναι και η μείωση των θερμίδων που καταναλώνεις κάθε μέρα, αλλά και η σωστή διατροφή που περιλαμβάνει μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

ΓΙΑ ΤΟΝ Σ.Α.Σ Ε.Η.Ε

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ρ. ΚΟΝΤΗ, Σ. ΚΙΑΜΟΥΡΗ, A.KOKKINOY