ΤΙ ΓΕΡΝΑΕΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΑΣ ;

Αγαπητές μας φίλες, Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ανταπόκρισή σας στην επικοινωνία μεταξύ μας και με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε και τη φίλη μας Μαρία Κ., από τα Γιάννενα, που μας έστειλε τις παρακάτω ενδιαφέρουσες συμβουλές.

ΤΙ ΓΕΡΝΑΕΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΑΣ ;

Πιστολάκι, ανταύγειες, βούρτσισμα… είναι κάποιοι μόνο από τους «υπεύθυνους» για τη γήρανση των μαλλιών. Κι όμως, με τη σωστή φροντίδα μπορούν να ανακτήσουν τα χαμένα τους νιάτα.

Εμείς οι γυναίκες ταυτίζουμε την αντιγήρανση με το πρόσωπο, τα χέρια ή το κορμί. Κι όμως, και τα μαλλιά μας γερνάνε. Το συχνό πιστολάκι, το ίσιωμα, το ψαλίδι, το δυνατό βούρτσισμα και χτένισμα, οι βαφές, η ζημιά που προκαλεί ο ήλιος και το χλώριο σε συνδυασμό με τη γενετική γήρανση και τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα έχουν ως αποτέλεσμα να δείχνουν τα μαλλιά μας ταλαιπωρημένα και γερασμένα. Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό;

Συχνό Styling : Τα «γερασμένα» μαλλιά έχουν τάση για ξηρότητα και συνήθως είναι λεπτά και εύθραυστα. Η υπερβολική χρήση του σεσουάρ απορροφά την υγρασία της τρίχας και γερνάει τα μαλλιά μας πιο γρήγορα. Το πιστολάκι, το τράβηγμα και το ίσιωμα των μαλλιών προκαλούν ξηρότητα και ψαλίδα. Γι’ αυτό, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε μια προστατευτική κρέμα styling και να κάνουμε μία φορά την εβδομάδα ειδική θεραπεία για να αναπληρώνουμε τη χαμένη υγρασία των μαλλιών και να εμποδίζουμε την καταστροφή της τρίχας από τη θερμότητα.  Επιπλέον, καλό θα είναι να περιορίζουμε τη χρήση των συσκευών που εκπέμπουν θερμότητα και να αποφεύγουμε τα πιστολάκια που έχουν ισχύ μεγαλύτερη από 1.200 βατ. Επίσης, δεν πρέπει να πλησιάζουμε το πιστολάκι πολύ κοντά στην τρίχα. Σύμφωνα με το κομμωτή των σταρ Φίλιπ Κίνγκσλεϊ, το πιστολάκι θα πρέπει να απέχει από τα μαλλιά 15 πόντους τουλάχιστον. Ο γνωστός hair stylist συμβουλεύει: «Όταν τα μαλλιά σας είναι πολύ βρεγμένα, στεγνώστε τα στην υψηλότερη θερμοκρασία και στη συνέχεια αρχίστε να μειώνετε την ένταση της θερμότητας. Και ποτέ μα ποτέ μη χρησιμοποιείτε ψαλίδια για μπούκλες ή για ίσιωμα πάνω σε βρεγμένα ή νωπά μαλλιά, εκτός αν θέλετε να τα κάψετε.

Αλλαγή στο χρώμα : Μια από τις πρώτες δυσάρεστες αλλαγές που υφίστανται τα μαλλιά μας όταν αρχίσουν να γερνάνε είναι ότι το χρώμα αρχίζει να ξεθωριάζει. Αυτό συμβαίνει γιατί η ουσία που παράγεται στους θύλακες της τρίχας –η μελανίνη– μειώνεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται γκρίζα ή άσπρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β βοηθάει στη μείωση του κινδύνου να γκριζάρουμε, αλλά αυτό είναι κάτι που καθορίζεται κυρίως γενετικά. Αν η βαφή είναι απαραίτητη, καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε προϊόντα που προστατεύουν το χρώμα. Αυτό που προκαλεί τη γήρανση της τρίχας δεν είναι το βάψιμο, αλλά το συχνό βάψιμο. Γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγουμε τις απανωτές βαφές, ιδιαίτερα στα μαλλιά που είναι ήδη εύθραυστα. Μετά από κάθε βαφή είναι απαραίτητα τα προϊόντα περιποίησης. Οι χημικές ουσίες στις βαφές σπάνε τους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στα προστατευτικά κύτταρα της τρίχας και τις αποχωρίζουν από τη βάση τους. Έτσι, τα μαλλιά γίνονται ευάλωτα στον στατικό ηλεκτρισμό και στην υγρασία, δείχνουν θαμπά ή ξηρά. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικές οι θεραπείες βαθιάς περιποίησης δύο μέρες πριν και δύο μέρες μετά τη βαφή των μαλλιών. 

Αδύναμα μαλλιά :  Είναι σε όλες μας γνωστό πως οι υπερβολικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη απώλεια μαλλιών. «Στην πραγματικότητα, μπορεί να προκαλέσουν την αποδυνάμωση της διαμέτρου των θυλάκων της τρίχας», λέει ο Φίλιπ Κίνγκσλεϊ. «Γι’ αυτό, ακόμη κι αν είστε σε δίαιτα, μην παραλείπετε να τρώτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και σίδηρο, είναι απαραίτητο αν θέλετε τα μαλλιά σας να δείχνουν και να είναι υγιή. Κι αν έχετε χαμηλό σίδηρο, ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να πάρετε συμπληρώματα σιδήρου».

Νικήστε τα λεπτά μαλλιά : Καθώς μεγαλώνουμε, τα μαλλιά, εκτός από γκρίζα, γίνονται και πιο λεπτά. Φυσικά, αυτό συμβαίνει σταδιακά, οπότε μπορεί και να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να το παρατηρήσουμε. Όπως όμως μας πληροφορεί ο Φίλιπ Κίνκγσλεϊ, ακόμη και η εξασθένηση αντιμετωπίζεται με τα σωστά προϊόντα styling που ενισχύουν την τρίχα και με σαμπουάν και conditioner που δίνουν όγκο.

Μήπως πηγαίνετε σε πισίνα; : Τόσο το νερό της πισίνας που περιέχει χλώριο όσο και της θάλασσας με το αλάτι λειτουργούν καταστροφικά για τα μαλλιά. Γι’ αυτό και τα μαλλιά των κολυμβητών είναι συνήθως άγρια, έχουν την τάση να σπάνε, να κάνουν ψαλίδα και το χρώμα τους ξεθωριάζει. Είναι απαραίτητο λοιπόν το σκουφάκι ή κάποια προστατευτικά προϊόντα που συγκρατούν την υγρασία και εμποδίζουν τις επικίνδυνες χημικές ουσίες ή το αλάτι να εισχωρήσουν στην τρίχα.

 «Έχω ορμονικό» : Ορμονικές αλλαγές, όπως η χρήση αντισυλληπτικού χαπιού και η εμμηνόπαυση, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κατάσταση των μαλλιών σας. «Η εμμηνόπαυση προκαλεί πολύ μεγάλη παραγωγή σμήγματος. Η βαφή είναι πολύ καλός τρόπος να δώσετε όγκο στα μαλλιά σας και η χημική διαδικασία μπορεί να αποτρέψει τη λιπαρότητα. Επίσης, το αντισυλληπτικό ή ένα χάπι για την εμμηνόπαυση που θα σας προτείνει ο γιατρός σας μπορεί να δώσουν λύση. Συνδυάστε αυτές τις θεραπείες με μαλακτικές κρέμες και εντατικές θεραπείες ειδικές για ταλαιπωρημένα μαλλιά. Επίσης, οι παθήσεις του θυρεοειδούς και οι διαταραχές των θυρεοειδικών ορμονών μπορούν να προκαλέσουν απώλεια τριχών και λέπτυνση.

Λιγότερο άγχος : Το άγχος επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης και συχνά προκαλεί πρόωρο γκριζάρισμα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί και απώλεια μαλλιών. Θεραπευτικές δόσεις βιταμίνης Β, οι οποίες είναι ιδανικές για όσους έχουν έντονο άγχος, θεωρούνται ότι καθυστερούν σε κάποιες περιπτώσεις το γκριζάρισμα. Οι τεχνικές χαλάρωσης που μειώνουν το στρες βοηθούν επίσης τα μαλλιά και γενικότερα το κεφάλι αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος και μειώνοντας την απώλεια μαλλιών. Επίσης, ο συνδυασμός βιταμίνης Β και βιοτίνης μειώνει την απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με ειδικούς διατροφολόγους.

Λύσεις για τη μόλυνση : «Τα βαριά μεταλλικά στοιχεία από την περιβαλλοντική μόλυνση και η νικοτίνη από το κάπνισμα κολλάνε στα μαλλιά αφήνοντάς τα θαμπά, άψυχα και πρόωρα γηρασμένα», λέει ο Κρεγκ Χιούμπερτ, δημιουργικός διευθυντής της Therapi Haircare. «Μαζί με τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αφαιρούν από τα μαλλιά τη φυσική τους υγρασία», αποκαλύπτει ο Κίνγκσλεϊ. Λούζετε τα μαλλιά σας συχνά για να τα προστατέψετε από τη μόλυνση –είναι καλύτερα να τα λούζετε κάθε μέρα αν καπνίζετε ή ζείτε στην πόλη– με ένα απαλό, αλλά αντιοξειδωτικό σαμπουάν μην παραλείποντας ποτέ το κατάλληλο conditioner. Πριν τα χτενίσετε, απλώστε στα μαλλιά σας ένα προστατευτικό προϊόν περιποίησης που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, το οποίο θα τα προστατέψει απέναντι στη UV ακτινοβολία και στην απώλεια της φυσικής υγρασίας τους.

Και με την εγκυμοσύνη; : Οι ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε κάποιες γυναίκες χαρίζουν πυκνά, πλούσια μαλλιά. Σε άλλες πάλι δημιουργούν προβλήματα όπως τριχόπτωση, ξηροδερμία και αλλαγή στη «συμπεριφορά» της τρίχας. Οι δερματολόγοι μάς συνιστούν συμπληρώματα διατροφής, αλλά και σωστή διατροφή. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντικά ειδικά στο πρωινό και στο μεσημεριανό. Μια ομελέτα από ασπράδια μαζί με καπνιστό σολομό είναι ιδανική για το πρωί, ενώ το μεσημέρι μπορείτε να φάτε μια μερίδα κρέας χωρίς πολλά λιπαρά, όπως είναι το κοτόπουλο ή το ψάρι.

Για τον ΣΑΣ  ΕΗΕ

                                                                                          Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

                                                                                          ΚΙΑΜΟΥΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

                                                                                          ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΝΘΟΥΛΑ

                                                                                          ΚΟΝΤΗ ΡΕΝΑ