ΘΕΜΑ : Σωστή συντήρηση τροφίμων

  Το ψύχος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη συντήρηση των υγειονομικών, θρεπτικών και οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων. Συμμετέχει στη συντήρηση των τροφίμων σε δύο επίπεδα α) σε βιολογικό επίπεδο, με την επιβράδυνση της ανάπτυξης μικροβίων β) σε χημικό επίπεδο, επιβραδύνοντας σημαντικά την απώλεια των θρεπτικών συστατικών. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ψύχος δεν σταματά, για πάντα, τον πολλαπλασιασμό των μικρο-οργανισμών. Μία αύξηση της θερμοκρασίας επανενεργοποιεί τη δράση τους και μπορεί να οδήηγήσει σε ταχεία αλλοίωση των τροφίμων.

 

Στο σούπερ μάρκετ :

·               Αγοράστε το κρέας σας τελευταίο και φτάνοντας στο σπίτι τακτοποιήστε το πρώτο στο ψυγείο.

·               Εξετάστε το κρέας που αγοράσατε και τη συσκευασία του, πριν να απομακρυνθείτε  από το πάγκο και σε περίπτωση που υπάρχει διαρροή ζητήστε να σας το επανασυσκευάσουν.

·               Χρησιμοποιήστε δύο σακούλες σούπερ μάρκετ, ώστε να μην υπάρξει διαρροή χυμών που θα μπορούσε να μολύνει άλλα τρόφιμα, τα οποία καταναλώνονται ωμά.

Κατά τη μεταφορά στο σπίτι :

·               Το κρέας θα συντηρηθεί  καλύτερα σε μια ισοθερμική σακούλα.

·               Σε γενικές γραμμές, όμως, όταν έχετε ολοκληρώσει τα ψώνια σας μην καθυστερείτε την επιστροφή σας στο σπίτι γιατί το κρέας, ως ευπαθές τρόφιμο, μπορεί να αλλοιωθεί επικίνδυνα.

Η σωστή συντήρηση στο ψυγείο :

·               Η συχνή καθαριότητα του ψυγείου σας είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί εξασφαλίζει ένα υγιές περιβάλλον συντήρησης για όλα τα τρόφιμα.

·               Η ιδανική θερμοκρασία για τη συντήρηση του κρέατος είναι από 0 έως 20ο C, θερμοκρασία που επιτυγχάνεται στις ψυχρότερες περιοχές του ψυγείου.

·               Όταν ρυθμίζουμε το θερμοστάτη πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την εξωτερική θερμοκρασία. Έτσι, προσέχουμε να μην αφήνουμε ανοιχτή για ώρα την πόρτα του ψυγείου, τακτοποιώντας  τα ψώνια μας.

·               Ο κιμάς αλλοιώνεται ευκολότερα γιατί καθώς είναι «περασμένος», μεγαλύτερη επιφάνεια του έρχεται σε επαφή με τον αέρα και κατ’ επέκταση με διάφορους μικροοργανισμούς. Τακτοποιήστε τον στη συντήρηση σε θερμοκρασία 20ο C. Καταναλώστε τον μέσα στις 24 ώρες από την αγορά του, διαφορετικά διατηρήστε τον στην κατάψυξη.

·               Το κρέας του σούπερ μάρκετ συσκευασμένο σε δισκάκι φελιζόλ και τυλιγμένο με ειδικό φιλμ, διαπερατό από τον αέρα, διατηρείται γύρω στις 5 με 7 ημέρες, αναλόγως του τύπου κρέατος. Σεβαστείτε την ημερομηνία λήξης που βρίσκεται γραμμένη στην ετικέτα.

·               Το κρέας που είναι συσκευασμένο σε κενό οξυγόνου συντηρείται περισσότερο, μέχρι και 3 εβδομάδες.

·               Διατηρείτε το κρέας στην αρχική του συσκευασία. Όσο λιγότεροι χειρισμοί τόσο λιγότεροι κίνδυνοι για μόλυνση. Μην αφαιρείτε το πλαστικό φιλμ. Μπήκε για να προστατεύει το προϊόν.

·               Μην στοιβάζετε τα συσκευασμένα κρέατα το ένα πάνω στο άλλο. Καταστρέφεται το προστατευτικό φιλμ και το κρέας παύει να αναπνέει.

·               Μην ξεχνάτε ότι η ημερομηνία λήξης ισχύει για κλειστή συσκευασία. Από τη στιγμή που αρχίζετε να καταναλώνετε το προϊόν, μην ξεχνάτε ότι η ημερομηνία λήξης του πέφτει κατακόρυφα.

·               Για το κρέας που αγοράσατε στο χασάπη σας, αφαιρέστε το χαρτί και εάν δεν τακτοποιήσετε το κρέας στην κατάψυξη, μέσα στις ειδικές σακούλες βάλτε το σε πιάτο και καλύψτε το με το ειδικό προστατευτικό διαφανές φιλμ.

Η σωστή συντήρηση στον καταψύκτη :

Η θερμοκρασία του καταψύκτη δεν πρέπει να ξεπερνάει τους -18ο C. Mην ξεχνάτε όμως ότι η κατάψυξη των τροφίμων σταματά μεν τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών, δεν σκοτώνει όμως τους ήδη υπάρχοντες.

                                                          Σ.Α.Σ  Ε.Η.Ε.