ΘΕΜΑ: ΩΦΕΛΙΜΑ Ή ΒΛΑΒΕΡΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΜΠΑΝΙΑ;

Τα μπάνια στη θάλασσα θεωρούνται ευεργετικά κυρίωςγια όσους υποφέρουν από ρευματισμούς, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα ή αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας, κυτταρίτιδας, αϋπνίας, στρες κ.ά. Επίσης, το θαλασσινό νερό σε συνδυασμό με τον ήλιο έχει ευεργετικά αποτελέσματα και σε δερματοπάθειες, όπως η κνίδωση, το ατοπικό έκζεμα και η ψωρίαση. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι περιπτώσεις που το θαλασσινό νερό δημιουργεί ή επιδεινώνει κάποια προβλήματα υγείας. Γνωρίστε λοιπόν, πότε και γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα μπάνια.

 

ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ: ΟΧΙ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ!

Μπορεί η αερόβια άσκηση, όπως είναι το κολύμπι, να ενδείκνυται για τους καρδιοπαθείς, όμως πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνεται με προσοχή και να μην υπερβαίνουν οι ασθενείς τα προσωπικά τους όρια. Τα άτομα που πάσχουν από οποιαδήποτε καρδιοπάθεια και ιδιαίτερα αρρυθμίες πρέπει να είναι συντηρητικά. Να κολυμπούν σε μικρό βάθος (1-2 μέτρα) και πάντα να επιδιώκουν να υπάρχει κάποιος κοντά τους. Γενικά πρέπει να μπαίνουν σιγά σιγά στη θάλασσα και να αποφεύγουν τα πολύ κρύα νερά.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ

Όσοι λαμβάνουν φάρμακα και ιδιαίτερα αγγειοδιασταλτικά ή διουρητικά, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα. Τα φάρμακα αυτά, που χορηγούνται κυρίως σε όσους πάσχουν από υπέρταση, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη, προκαλούν διαστολή των αρτηριών και των φλεβών ή αφαιρούν νερό από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι να πέφτει απότομα η πίεση, με κίνδυνο να προκληθεί λιποθυμία, η οποία μέσα στη θάλασσα συνήθως οδηγεί σε πνιγμό.

Προσοχή!: Η επαφή με το νερό πρέπει να γίνεται σταδιακά, ώστε να μπορέσει το σώμα να προσαρμοστεί στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Επίσης να αποφεύγετε την κολύμβηση τις μεσημεριανές ώρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

ΩΤΙΤΙΔΑ; ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΒΟΥΤΙΕΣ

Συνήθως το κολύμπι δεν είναι πρόβλημα για κάποιον που πάσχει από χρόνια ωτίτιδα. Όμως, πρόβλημα μπορούν να προκαλέσουν οι βουτιές εξαιτίας της ξαφνικής αλλαγής πίεσης στο αυτί. Αυτό γιατί οι περισσότερες χρόνιες μολύνσεις των αυτιών είναι ωτίτιδες του μέσου ωτός, με τη φλεγμονή να βρίσκεται στο τμήμα του αυτιού πίσω από το τύμπανο, άρα καλά προφυλαγμένη από το νερό. Μόνο στην εξωτερική ωτίτιδα (όταν δηλαδή νιώθετε το αυτί σας βουλωμένο, πονάει ή έχετε και φαγούρα) συνιστάται αποχή από το νερό για μερικές μέρες, όσες δηλαδή χρειάζονται για να θεραπευτεί. Εάν έχετε βουλωμένη μύτη, επίσης απαγορεύονται οι βουτιές, γιατί μπορεί να παρουσιαστεί οξύς πόνος στα αυτιά (αδυναμία εξίσωσης των πιέσεων) και αιφνίδιος ίλιγγος ή και απώλεια προσανατολισμού, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Προσοχή!: Εάν έχετε προδιάθεση για εξωτερική ωτίτιδα ή πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα, καλό είναι πριν από τα καλοκαιρινά μπάνια να επισκέπτεστε τον ωτορινολαρυγγολόγο για φροντίδα των αυτιών και ιδιαίτερες οδηγίες.

«ΝΑΙ» ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΤΙΣ «ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ»;

Δεν υπάρχει λόγος υγείας που να σας απαγορεύει να μπείτε στη θάλασσα κατά τις ημέρες της περιόδου, λένε σήμερα οι ειδικοί. «Το μπάνιο δεν απαγορεύεται. Το αν θα μπείτε στη θάλασσα ή όχι εξαρτάται από εσάς και τη διάθεσή σας», επισημαίνουν από την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία.

Μην ξεχνάτε: Στις ενήλικες γυναίκες οι δύο πρώτες μέρες της περιόδου είναι αυτές κατά τις οποίες η αιμορραγία είναι μεγαλύτερη και παρουσιάζονται συχνότερα κράμπες και πόνοι, ενώ στις νεαρές κοπέλες έχει παρατηρηθεί πως η έμμηνος ρύση ξεκινάει με σχετικά μικρή ροή αίματος, η οποία γίνεται μεγαλύτερη μετά την τρίτη ή τέταρτη μέρα.

Προσοχή!: Τόσο κατά τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως όσο και όλο τον υπόλοιπο μήνα, δεν πρέπει να αφήνετε το βρεγμένο μαγιό να στεγνώνει επάνω στο σώμα σας. Επίσης, ειδικά όταν είστε αδιάθετη, προσπαθήστε να αποφεύγετε τις βουτιές σε πολύ κρύες θάλασσες. Ο οργανισμός σας προσπαθεί να αποβάλλει αίμα και το κρύο νερό, το οποίο συμβάλλει στη συστολή των αγγείων, δεν βοηθάει την κατάσταση.

ΠΡΟΣΟΧΗ! 

   ·         Μην κολυμπάτε όταν νιώθετε αδιαθεσία.

Το κολύμπι για να είναι ωφέλιμο απαιτεί εγρήγορση και καλή σωματική και ψυχική κατάσταση. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν αισθάνεστε καλά, θα πρέπει να το αποφεύγετε.

   ·         Προσοχή στο κολύμπι σε άγνωστες θάλασσες.

Και ειδικά σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα κ.λ.π.

   ·         Ποτέ τα παιδιά στη θάλασσα.

Κανείς δεν θα πρέπει να αναλαμβάνει την εποπτεία περισσότερων των δύο παιδιών.

   ·         Να αποφεύγετε τη νυχτερινή κολύμβηση.

Ακόμη και με πανσέληνο εγκυμονεί κινδύνους, αφού η ορατότητα είναι περιορισμένη και η επικοινωνία περιορίζεται μόνο στις ομιλίες.

   ·         Να αποφεύγετε τα πολύ κρύα και τα αμφιβόλου καθαρότητας νερά.

Οι θάλασσες που δεν είναι καθαρές μπορεί να προκαλέσουν κολπίτιδες ή κυστίτιδες στις γυναίκες, ενώ όταν τα νερά είναι πολύ κρύα, επίφοβες είναι και οι σαλπιγγίτιδες.

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ;

Υπάρχουν άνθρωποι που παρουσιάζουν μία φυσική ευαισθησία στο κρύο. Όταν λοιπόν μπαίνουν στη θάλασσα, ακόμη κι αν είναι δροσερό το νερό, κι όχι απαραίτητα παγωμένο, απελευθερώνονται στον οργανισμό τους ουσίες όπως η ισταμίνη, που προκαλούν διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις (κοκκινίλες, πρήξιμο, φαγούρα) και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στη λιποθυμία. Αν παρουσιάζετε το χειμώνα αλλεργικές αντιδράσεις στο κρύο, πρέπει να προστατεύεστε πριν από τα καλοκαιρινά σας μπάνια με ειδική φαρμακευτική αγωγή.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ!  

Πηγή: Περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ Σ.Α.Σ Ε.Η.Ε

Η  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ρ.  ΚΟΝΤΗ, Σ. ΚΙΑΜΟΥΡΗ, A.KOKKINOY