ΘΕΜΑ: Βούισμα αυτών

ΒΟΥΪΖΟΥΝ Τ’ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ! ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ;

   Κάτι βουίζει επίμονα στα αυτιά σας ; Νιώθετε ότι μέσα «έχουν μπει τζιτζίκια» ; Ακούτε σφυρίγματα, θροΐσματα και διάφορους άλλους ήχους, ενώ δεν δέχεστε κανένα ακουστικό ερέθισμα ; Αναρωτιέστε αν φταίει η μουσική που ακούτε στη διαπασών ή το κινητό σας ; Φοβάστε ότι μπορεί να κουφαθείτε ;

   Αν ακούτε θορύβους που μοιάζουν συνήθως με συριγμούς, σφυρίγματα, θροΐσματα και τους ακούτε μόνο εσείς και κανείς άλλος, δεν πρόκειται δηλαδή για εξωτερικούς ήχους, τότε υποφέρετε από «εμβοές», όπως λέγονται επιστημονικά. Το βουητό στο ένα ή και στα δύο αφτιά είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες, τις περισσότερες φορές απλές, γι αυτό μην πανικοβάλλεστε. Οι εμβοές δεν προκαλούν ούτε κώφωση, ούτε θάνατο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις οφείλονται σε κάτι σοβαρό.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΒΟΥΗΤΟ

   Το βουητό στα αυτά μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Η πιο συχνή είναι η ύπαρξη κυψελίδας, συσσωρευμένου δηλαδή κεριού μέσα στο αυτί. Η έκθεση, επίσης, σε πολύ δυνατό θόρυβο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του ακουστικού νεύρου (ακουστικό τραύμα). Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, οι περισσότεροι από τους νέους που συχνάζουν σε κλαμπ με δυνατή μουσική, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εμβοών τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Αν τώρα το βουητό συνοδεύεται και από άλλα δύο συμπτώματα, βαρηκοΐα και ίλιγγο, τότε πιθανόν να πρόκειται για τη νόσο Meniere, ένα σύνδρομο που εκδηλώνεται με κρίσεις που περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως βουητό, βαρηκοΐα, ίλιγγο, διαρκούν λίγες μέρες, στη συνέχεια υποχωρούν και επανέρχονται ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι :

Ωτίτιδες, Αναιμία, Υψηλή ή χαμηλή πίεση (υπέρταση ή υπόταση), Προβλήματα με το θυρεοειδή, Παθήσεις του λαβύρινθου, Παρενέργειες φαρμάκων, Παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (αυχενικό σύνδρομο), Όγκος στον εγκέφαλο ή στο ακουστικό νεύρο (σπάνιες περιπτώσεις).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μόλις αντιληφθείτε ότι βουίζουν τα αυτιά σας, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, προκειμένου να γίνει διάγνωση. Η αντιμετώπιση των εμβοών θα εξαρτηθεί από την αιτία που τις προκαλεί. Αν, για παράδειγμα, οφείλονται σε βύσμα κυψελίδας, τότε αυτή πρέπει να αφαιρεθεί για να σταματήσει το βουητό. Αν οφείλονται σε ωτίτιδα, πρέπει να αντιμετωπιστεί η ωτίτιδα με φαρμακευτική αγωγή. Αν οφείλονται σε υπέρταση, πρέπει να ρυθμιστεί η πίεση για να εξαφανιστούν και οι εμβοές. Αν τώρα οι εμβοές οφείλονται σε μόνιμη πτώση του ακουστικού νεύρου (βαρηκοΐα λόγω ηλικίας), τότε δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία που να μπορεί να τις εξαλείψει και πρέπει να τις υπομείνετε στωικά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τεχνικές που «απαλύνουν» το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα και είναι χρήσιμες τόσο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, όσο και στις περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι προσωρινό.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΩ ΑΜΕΣΑ;

   Υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε προσωρινά μέχρι να απαλλαγείτε οριστικά από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα.

  • Όσο πιο ήσυχο είναι το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε, τόσο εντονότερα θα ακούτε τις εμβοές. Γι’ αυτό, καλύψτε τις με απαλή μουσική σε χαμηλή ένταση.
  • Δοκιμάστε να κοιμηθείτε με δύο μαξιλάρια. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε την αποσυμφόρηση της κεφαλής, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ένταση των εμβοών. Πολλοί ανακουφίζονται με αυτόν τον τρόπο, όχι όμως όλοι, γι αυτό εφαρμόστε το μόνο αν έχετε αποτέλεσμα.
  • Αν η πτώση του ακουστικού νεύρου είναι μόνιμη, οι συσκευές για τη βελτίωση της ακοής βοηθούν σημαντικά στη μείωση αντίληψης των εμβοών. Επίσης, αποτελεσματικές είναι και διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, διότι σας βοηθούν να ηρεμείτε και να επικεντρώνετε την προσοχή σας αλλού.

ΤΙ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ;

  • Το κάπνισμα συνήθως επιτείνει τι εμβοές, γιατί προκαλεί σπασμό στα τριχοειδή αγγεία, με αποτέλεσμα να γίνεται ελλιπής αιμάτωση στη γύρω περιοχή (λαβύρινθος, κύτταρα ακουστικού νεύρου, κλπ.).
  • Η ασπιρίνη, ο καφές και το αλκοόλ ενοχοποιούνται επίσης για επιδείνωση των εμβοών, γι’ αυτό η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.
  • Παρόλο που πολλοί ασθενείς τελευταία φοβούνται ότι για το βουητό μπορεί να φταίει και το κινητό τους τηλέφωνο, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει τεκμηριωθεί.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΚΟΗ ΣΑΣ

   Η πρόληψη, λένε οι γιατροί, είναι η καλύτερη θεραπεία. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των εμβοών. Οι παρακάτω συμβουλές βοηθούν σε μεγάλο βαθμό και τους υγιείς, ώστε να προφυλαχθούν από αιτίες που μπορεί να τους προκαλέσουν εμβοές στο μέλλον, αλλά και όσους υποφέρουν ήδη, ώστε να μην επιδεινώσουν το πρόβλημά τους.

  • Αποφεύγετε να συχνάζετε σε χώρους με πολύ θόρυβο.
  • Μην ακούτε πολύ δυνατά μουσική, γιατί μπορεί να προκληθούν βλάβες στο ακουστικό νεύρο.
  • Φροντίστε, όταν ακούτε μουσική μέσω ακουστικών να μην είναι πολύ δυνατή η ένταση. Αν νιώσετε πόνο στα αυτιά ή στο κεφάλι, είναι ένδειξη ότι το παρακάνατε και πρέπει να μειώσετε την ένταση του ήχου.
  • Όταν πηγαίνετε σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, φροντίστε να μην κάθεστε κοντά στα ηχεία.
  • Καλό θα ήταν, επίσης, κατά διαστήματα να απομακρύνεστε από το χώρο με τη δυνατή μουσική, βγαίνοντας για λίγο έξω και κάνοντας ένα πεντάλεπτο διάλειμμα.
  • Για να αποφύγετε τη συσσώρευση κυψελίδας, μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες, γιατί έτσι τη σπρώχνετε πιο μέσα. Τυλίξτε ένα χαρτομάντιλο στο δάχτυλό σας και αφαιρέστε την κυψελίδα που είναι έξω-έξω.

                                                                                                                                Σ.Α.Σ Ε.Η.Ε