ΘΕΜΑ : ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

     Το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό , τη διάρκεια του ταξιδιού  και την κατάσταση υγείας κάθε ταξιδιώτη. Ευνόητο είναι πως στο φαρμακείο θα τοποθετήσετε και όλα τα φάρμακα που αφορούν δικές σας ατομικές παθήσεις και χρειάζεται να λαμβάνετε συστηματικά. Επίσης για τις περιπτώσεις που ταλαιπωρείστε από κάτι ιδιαίτερο συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για το τι είναι απαραίτητο να διαθέτετε κατά την περίοδο των διακοπών σας .Το φαρμακείο σας πρέπει να περιέχει τα εξής :

§   Οξυζενέ για τον καθαρισμό πληγών .

§   Αντισηπτικό για τις πληγές ή τα τραύματα .

§   Ιωδιούχο διάλυμα για απολύμανση .

§   Οινόπνευμα για την αντισηψία του δέρματος και την απολύμανση αντικειμένων.

§   Βαμβάκι , αποστειρωμένες γάζες για την κάλυψη τραυμάτων και εγκαυμάτων, επιδέσμους,  leukoplast αυτοκόλλητες ταινίες.

§   Ελαστικό επίδεσμο που θα βοηθήσει σε περίπτωση διαστρέμματος ή κάκωσης .

§   Αιμοστατικό βαμβάκι.

§   Παγοκύστες ή πετσέτες για κομπρέσες .

§   Φυσιολογικός ορός.

§   Ισοτονικό διάλυμα για την αφυδάτωση από εμετό ή διάρροια.

§   Θερμόμετρο.

§   Σύριγγες των 5 ml .

§   Ψαλίδι και τσιμπιδάκι για να βγάλετε από το δέρμα σας τυχόν αγκάθια από φυτά ή αχινό ή κεντρί .

§   Γάντια μιας χρήσης.

§   Αλοιφή, spray ή  stick αμμωνίας για τα τσιμπήματα από έντομα ( όπως κουνούπια , μέλισσες ) αλλά και για τσιμπήματα από τσούχτρες και μέδουσες .

§   Εντομοαπωθητικό.

§   Αντιπυρετικά – αναλγητικά χάπια και / ή σιρόπι ( για παιδιά).

§   Αντισταμινικά χάπια και / ή σιρόπι (για παιδιά).

§   Αντιδιαρροικά χάπια .

§   Σκεύασμα κατά της ναυτίας ( δραμαμίνη) .

§   Τοπική αντιβιοτική αλοιφή ή κρέμα που αποτρέπει τυχόν λοιμώξεις σε μικρές πληγές και εκδορές.

§   Αντιϊσταμινική  αλοιφή για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων και του κνησμού που προκαλεί το τσίμπημα από έντομα ή  τσούχτρες.

§   Αντιφλεγμονώδη / Κορτικοστεροειδή αλοιφή ή κρέμα για ελαφρές τοπικές αλλεργίες  , έντονα τσιμπήματα , δερματικά εξανθήματα , δερματίτιδες ή μολύνσεις.

§   Ένεση κορτιζόνης για αλλεργικά άτομα προκειμένου να αποφευχθεί αλλεργικό σοκ. Βασική προϋπόθεση είναι η ένεση να εκτελεστεί από κάποιον που γνωρίζει τον τρόπο χορήγησης ενέσιμων σκευασμάτων ενδομυϊκά. Αν αυτό δεν είναι δυνατό σε αυτές τι περιπτώσεις θα πρέπει να καταφύγετε άμεσα σε κάποιο κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.

§   Αναλγητική αλοιφή για περιπτώσεις ελαφρών κακώσεων.

§   Κολλύριο για τα  μάτια για τυχόν ερεθισμούς των ματιών από τον ήλιο , τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας.

§   Κρέμα με πεπανθόλη ή gelαλόης για τα ηλιακά εγκαύματα για να ανακουφιστεί η φλεγμονή .

§   Ενυδατική lotion ή κρέμα για μετά τον ήλιο για καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος μετά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Πως θα προφυλάξετε το φαρμακείο σας

Για να μην βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα άχρηστο φαρμακείο όταν το χρειαστείτε , φροντίστε να το διατηρήσετε σωστά , τόσο στις μετακινήσεις σας , όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αν το ταξίδι είναι πολύωρο , μπορείτε να το τοποθετήσετε σε μια ισοθερμική τσάντα για να μην υπάρξουν αλλοιώσεις στο περιεχόμενο του λόγω θερμοκρασίας και στον προορισμό σας, τοποθετήστε το σε ένα ξηρό , δροσερό και σκοτεινό μέρος , βάζοντας στο ψυγείο ό,τι χρειάζεται .Παίρνετε μαζί σας στις βόλτες και την παραλία μόνο κάποια πολύ απαραίτητα π.χ. την κρέμα για τα τσιμπήματα.

Τα απαραίτητα τηλέφωνα που θα πρέπει να έχετε μαζί σας.

Πριν φύγετε για τις διακοπές σας και αφού έχετε επιλέξει τον κατάλληλο προορισμό , σειρά έχει να συγκεντρώσετε όλα τα απαραίτητα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης. Μεταξύ άλλων λοιπόν , θα πρέπει να αναζητήσετε τα εξής :

§   Το τηλέφωνο του νοσοκομείου ή του Κέντρου Υγείας του τόπου όπου θα παραθερίσετε.

§   Το τηλέφωνο του Αγροτικού Ιατρείου , αν το μέρος είναι πολύ μικρό , απομακρυσμένο.

§   Το τηλέφωνο του πλησιέστερου φαρμακείου.

§   Το τηλέφωνο για την αναζήτηση ταξί σε περιπτώσεις επείγουσας μεταφοράς , αν δε διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο .

§   Τέλος , καλό θα ήταν να σημειώσετε τον αριθμό του Κέντρου Δηλητηριάσεων , που εδρεύει στην Αθήνα , αλλά είναι σε  θέση να δώσει κατάλληλες τηλεφωνικές συμβουλές , σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης 210-7793777 .

Τέλος , να θυμηθείτε να γράψετε όλα τα τηλέφωνα του οικογενειακού γιατρού και του παιδίατρου ( κινητό  διακοπών) έτσι ώστε να επικοινωνήσατε μαζί τους όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.

Προσοχή στις χρόνιες παθήσεις .

Οι ταξιδιώτες που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα  φάρμακα και πάσχουν από νοσήματα τα οποία απαιτούν συχνή ιατρική παρακολούθηση ή μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ( όπως ηλικιωμένοι , ασθενείς με καρδιοπάθεια , ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη , ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια και ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα ) θα πρέπει :

§    να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν το ταξίδι.

§   να τοποθετούν φάρμακα που μεταφέρουν στην αρχική τους συσκευασία , όπου θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του ταξιδιώτη , το όνομα του θεράποντα ιατρού και η δοσολογία του φαρμάκου. Προκειμένου να προληφθεί η απώλεια τους συνίσταται να αποθηκεύονται στις χειραποσκευές.

§   να προμηθευτούν τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκων για τη διάρκεια του ταξιδιού καθώς και ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών

                           ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ                                                      


Πηγή: ΔΥΤΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

                                                                                                                                       Σ.Α.Σ Ε.Η.Ε