ΘΕΜΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΑ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
« Τα προβλήματα των μυοσκελετικών παθήσεων αποτελούν κοινό τόπο για τους Ευρωπαίους: πιο συγκεκριμενα στα κράτη-μέλη της E,E, το 25% του εργαζόμενου πληθυσμού έχει πόνους στην πλάτη (οσφυαλγίες) και το 23% έχει μυαλγίες. Πάνω από τους μισούς (62%) εκτελούν για μεγάλο διάστημα της ημέρας εργασίες, οι οποίες απαιτούν επαναλαμβανόμενη κίνηση των χεριών και των βραχιόνων. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό (46%) αναγκαστικά βρίσκεται σε επιπονες η κουραστικές στάσεις και το τέλος το 35% πρέπει να σηκώνει βάρος».
Ο εργασιακός χώρος είναι ο χώρος, στον οποίο οι εργαζόμενοι δαπανούν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους. Ανεξάρτητα από τη φύση της εργασίας, αν δηλαδή είναι χειρωνακτική ή γραφείου, το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να αποδειχτεί εχθρικό για όλους, καθώς νοσήματα, όπως οι μυοσκελετικές παθήσεις, μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους. Ως μυοσκελετικές παθήσεις θα μπορούσαν να οριστούν μια σειρά από φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές παθήσεις, που οδηγούν σε πόνο και λειτουργικές βλάβες του μυοσκελετικού συστήματος.
Τα αίτια που προκαλούν τη βλάβη των σωματικών δομών (σε μύες, συνδέσμους, τένοντες, αρθρώσεις, νεύρα ή κυκλοφορικό σύστημα) και σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον στο γραφείο, προκαλούνται είτε από φυσικούς παράγοντες (άσκηση δύναμης, δακτυλογράφηση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εν γένει άσκηση συνεχούς πιέσεως σε κάποιο σημείο του σώματος για παρατεταμένο διάστημα) είτε από Ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, όπως υψηλοί επαγγελματικοί στόχοι, υπερβολικός φόρτος εργασίας, μειωμένα χρονικά περιθώρια εκπλήρωσης εργασιών κλπ., που λειτουργούν ως στρεσογόνοι παράγοντες.
Αν είστε εργαζόμενος γραφείου και δουλεύετε με ηλεκτρονικό υπολογιστή, μπορεί να γίνει αποφυγή της υπερβολικής καταπόνησης με περιοδικά διαλλείματα. Το γραφείο πρέπει να βρίσκεται στο κατάλληλο ύψος, ώστε οι πήχεις σας να χρησιμοποιούν άνετα το πληκτρολόγιο, σχηματίζοντας μια γωνία 70 με 90 μοίρες σχετικά με το σώμα σας, Η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή πρέπει να απέχει σε μια απόσταση ενός βραχίονα από το σώμα σας. Η επιλογή σωστού καθίσματος παίζει σπουδαίο ρόλο για την αποφυγή της καταπόνησης του λαιμού και της πλάτης. Τα μάτια, ως προς την κόπωση, επηρεάζονται πιο άμεσα από τη μακροχρόνια χρήση του υπολογιστή, γι' αυτό φροντίστε, όταν εργάζεστε μπροστά στην οθόνη, να ανοιγοκλείνετε πλήρως τα μάτια σας και να κοιτάζετε συχνά μακριά. Αν γίνεται συχνή χρήση του τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των μυών του λαιμού και της πλάτης, γι' αυτό φροντίστε να προμηθευτείτε ακουστικά και μικρόφωνο που εφαρμόζει στο κεφάλι, Τα καλώδια πρέπει να είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο όχι μόνο για λόγους αισθητικής όσο για την αποφυγή ατυχήματος.
Μέτρα πρόληψης:
Κατά τη διάρκεια καθιστικής εργασίας οι ώμοι πρέπει να είναι χαλαροί.
Η οθόνη του υπολογιστή σας να είναι ακριβώς απέναντι σας και λίγο πιο χαμηλά από τον οριζόντιο άξονα των ματιών σας, ώστε αυχένας και οθόνη να είναι σε ευθεία.
Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της μέσης. Το κάθισμα πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να την στηρίζει, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι.
Η πλάτη του καθίσματος δεν πρέπει να προδιαθέτει σε κύφωση της σπονδυλικής στήλης.
Το ύψος των αγκώνων σας να είναι τουλάχιστον στο ύψος του γραφείου.
Η σωστή στάση για τα πόδια είναι με τα γόνατα λίγο πιο ψηλά από την αρχή του μηρού και να πατάνε καλά στο δάπεδο ή στο υποπόδιο.
Όταν πληκτρολογείτε στον υπολογιστή προσέξτε, έτσι ώστε οι καρποί σας να είναι σε ευθεία με τον πήχη και ο πήχης σας να στηρίζεται στο τραπέζι, όταν χρησιμοποιείτε το ποντίκι.
Το άνω μέρος της οθόνης να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο ή λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο των ματιών.
Γενικά εφαρμόζετε στον κανόνα των 90 μοιρών στη στάση του σώματος,
Οι βραχίονες του καθίσματος θα πρέπει να τοποθετούνται στο ύψος των αγκώνων, οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται σε ελαφρά απαγωγή και η γωνία του πήχη με τον βραχίονα του σώματος να είναι περίπου 90 μοίρες.
ΣΤΗ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Τα πιο συχνά μυοσκελετικά προβλήματα που παρουσιάζονται στη χειρωνακτική εργασία είναι η οσφυαλγία και η μυαλγία. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρατηρείται στον τομέα της γεωργία όπου:
Το 60% περίπου των εργαζομένων σε γεωργικές και αλιευτικές δραστηριότητες εκτίθεται σε επώδυνες στάσεις του σώματος τουλάχιστον τις μισές από τις ώρες εργασίες, ποσοστό μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο.
Το 50% περίπου των εργαζομένων στις προαναφερθείσες δραστηριότητες μεταφέρουν βαριά φορτία τουλάχιστον τις μισές από τις ώρες εργασίας.
Περισσότεροι από το 50% των εργαζομένων στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας εκτίθεται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών, τουλάχιστον τις μισές από τις ώρες εργασίας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι εργάζονται στους κλάδους της γεωργίας και των κατασκευών κινδυνεύουν περισσότερο από παθήσεις της οσφυϊκής χώρας, ενώ όσοι εργάζονται στους κλάδους της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας κινδυνεύουν περισσότερο από μυοσκελετικές παθήσεις των άνω άκρων.
Μέτρα πρόληψης:
Να σηκώνετε βάρος πάντα με λυγισμένα πόδια.
Να φοράτε προστατευτική ζώνη σε περίπτωση που η εργασία σας σχετίζεται με την άρση βαρών.
Να αποφεύγετε τη συνεχόμενη σκυμμένη θέση,
Η πίεση που ασκούν τα χέρια σε μια εργασία να προέρχεται από τη δύναμη του κορμού.
Η κοιλιά και η μέση να είναι πάντα σφιγμένες σε κινήσεις απότομες και επιβαρυντικές για το σώμα.
Σηκώνετε και μεταφέρετε το φορτίο με ίσους τους βραχίονες.
Στην ανύψωση φέρτε το φορτίο όσο πιο κοντά γίνεται στο σώμα σας.
Χρησιμοποιείστε τους μύες των ποδιών κατά την ανύψωση.
Στην ανύψωση τοποθετήστε τα πόδια σας γύρω από το φορτίο και το σώμα σας πάνω από αυτό ή προσπαθήστε να φέρετε το σώμα σας όσο πιο κοντά γίνεται στο φορτίο και μπροστά από αυτό,
Στην ώθηση και στην έλξη να χρησιμοποιείτε το ίδιο βάρος του σώματος — όταν σπρώχνετε να σκύβετε μπροστά, όταν τραβάτε να σκύβετε πίσω.
Κατά την ώθηση να αποφεύγετε να στρίβετε ή να γυρίζετε τον κορμό ναι να σκύβετε.
Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, φροντίστε να μειώσετε το βάρος σας, αφού είναι γνωστό ότι το υπερβάλλον βάρος επιδεινώνει υπάρχουσες καταστάσεις μυοσκελετικής φύσεως π.χ. οσφυαλγία.
ΠΗΓΗ: ΟΜΟΙΟπαθητική ΙΑΤΡΙΚΗ - Τριμηνιαίο Επιστημονικό Περιοδικό