Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ΕΚΠΈΜΠΕΙ SOS

H Βραζιλία καταστρέφει κάθε λεπτό δάση έκτασης ίσης με 4 γήπεδα ποδοσφαίρου στον Αμαζόνιο. Τον Ιούλιο μόνο, αποψίλώθηκαν (στον Αμαζόνιο) δάση που η έκτασή τους ισούται με έκταση μεγαλύτερη του Λονδίνου. (Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο άναψε το πράσινο φως για την ανεξέλεγκτη και παράνομη εκμετάλλευση του Αμαζονίου. Να σημειωθεί ότι το δάσος του Αμαζονίου περιέχει το 30% όλων των ειδών και αποτελεί μια παγκόσμια δεξαμενή διοξειδίου του άνθρακα.

 

- Αυτή τη στιγμή καίγονται 28 εκατομμύρια στρέμματα δάσους στην Σιβηρία.

-Τουλάχιστον 30 μετεωρολογικοί σταθμοί σε Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία με ιστορικό μετρήσεων άνω των 70 ετών κατέγραψαν ρεκόρ θερμοκρασιών μέσα στον Ιούλιο. (Σε ορισμένες περιοχές της Γαλλία οι θερμοκρασίες έφτασαν στους 42.6οC. Στη βόρεια Γερμανία, η ζέστη στέρεψε λίμνες και ποτάμια. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πόλη Λίνγκεν, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που αποτελεί πλέον νέο εθνικό ρεκόρ για την Γερμανία: 42.6°C.).

-Η Ανταρκτική σημείωσε αύξηση 600% της ετήσιας απώλειας μάζας πάγου μεταξύ 1979 και 2017, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Έρβαϊν της Καλιφόρνια, το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επιπλέον ότι η επιτάχυνση της τήξης προκάλεσε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας περισσότερο από 1,3 εκατοστά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

-Τα τελευταία χρόνια, έχει εμφανιστεί μια νέα μορφή μετανάστευσης, όπου άνθρωποι, που αποκαλούνται «κλιματικοί πρόσφυγες», εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, εξαιτίας της επίδρασης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2018 εκτιμά ότι, μέχρι το 2050, θα υπάρξουν 143 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί μετανάστες από περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής νοτίως της Σαχάρας και της νοτιοανατολικής Ασίας.

-Έχουμε 12 χρόνια για να περιορίσουμε τις καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

-Οι Βρετανοί δήλωσαν κατά 71% ότι το κλίμα είναι πολύ πιο πιεστικό θέμα από το Brexit.

Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να κάνω αστρολογικές συσχετίσεις αφού η ανησυχία για τις κλιματικές μεταβολές και τις συνέπειές τους (παρούσα εδώ και δεκαετίες) έφτασε σε κρεσέντο κι έγινε καθημερνό θέμα με καθημερινές τρομακτικές αφορμές με την είσοδο του Ουρανού στον Ταύρο (Μάιος 2017- Απρίλιος του 2026).

Με αιχμές το οικονομική σύστημα- το χρήμα και τις τράπεζες και τη Γη- φύση, κλίμα και τροφή ο Ουρανός προκαλεί με την είσοδό του στον Ταύρο κύματα σοκ και αστάθεια ώστε να μας μετακινήσει από την αυταρέσκεια και τον εφησυχασμό. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής έγινε παγκόσμιο κυρίαρχο θέμα με αποκορύφωμα (Οκτώβριος 2018) τη δραματική προειδοποίηση-έκκληση των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ που επισήμανε ότι ο πλανήτης βρίσκεται πλέον εκτός στόχου για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5ο βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ταυτόχρονα τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ΟΟΣΑ μείωσαν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη για το τρέχον έτος. «Πλησιάζουν καταιγίδες», προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- Ιανουάριος 2019.

Ο κόσμος συνεχίζει και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αναταραχή με επείγοντα ζητήματα το κλίμα και την οικονομία. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι ο υλισμός του μοντέρνου κόσμου τίθεται εν αμφιβόλω όπως και ο Δυτικός καπιταλισμός στο σύνολό του. Ταυτόχρονα οι οραματιστές ακτιβιστές που αγωνίζονται και θα αγωνστούν για ένα διαφορετικό κόσμο είναι ήδη εδώ.