ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

ΙΟΥΝΙΟΣ

Εποχή μεγάλης ποικιλομορφίας στον κήπο. Καθώς η ζέστη φουντώνει, άλλα φυτά ανθίζουν, άλλα έχουν απανθίσει, άλλα καρπίζουν και συγκομίζονται. Παράλληλα, συνεχίζονται οι λιπάνσεις και οι ψεκασμοί, τα βοτανίσματα και φυσικά το πότισμα. Ειδικότερα, κατά κατηγορία φυτών, η εικόνα έχει περίπου ως εξής:

Θάμνοι

Συνεχίζουν τα ελαφρά σκαλίσματα και τη λίπανση με αζωτούχα ή υδατοδιαλυτά πλήρη λιπάσματα. Στα χλωρωτικά φυτά προσθέτουμε σίδηρο. Στις μπορντούρες κόβουμε όλες τις κορυφές που αλλοιώνουν το σχήμα τους, με το ειδικό ψαλίδι. Καθαρίζουμε από ξερά άνθη ή ταξιανθίες στους θάμνους των οποίων η άνθηση τελείωσε.

Δέντρα

Στα καρποφόρα αφαιρούνται βλαστοί που βγαίνουν κάτω από το σημείο εμβολιασμού. Κορυφολογούμε τους λαίμαργους βλαστούς στα εσπεριδοειδή και αν σηκώνεται η φλούδα, μπορούμε να αρχίσουμε τους εμβολιασμούς (ενόφθαλμοι). Σ’ όλα τα δέντρα, αλλά ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή ρίχνουμε πλήρη σύνθετα λιπάσματα, κυρίως υδατοδιαλυτά (με ριζοπότισμα ή διαφυλλικά). Μετά τη φυσιολογική καρπόπτωση, αν έχουν παραμείνει πολλοί καρποί ή εφάπτονται μεταξύ τους, τους αραιώνουμε. Οι ψεκασμοί συνεχίζονται και αυτόν τον μήνα. Στις συκιές γίνεται ερινεασμός για τη γονιμοποίηση των σύκων (τοποθετούνται άγρια σύκα στα δέντρα), στις αρχές του μήνα.

Αμπέλι

Αραιώνουμε βλαστούς και φύλλωμα, στα φυτά που έχουν πυκνή βλάστηση, για να περνάει το φως μέχρι τα σταφύλια, που τώρα αρχίζουν καις σχηματίζονται αλλά και τα διαλύματα φαρμάκων που ψεκάζουν.

Λαχανικά

Σκαλίζουμε και βοτανίζουμε όπου χρειάζεται και στερεώνουμε ή υποστυλώνουμε τα φυτά που το έχουν ανάγκη (ντομάτες, αγγούρια, φασόλια κλπ.). Φροντίζουμε να γίνεται σωστά το πότισμα και συνεχίζουμε τους προληπτικούς και θεραπευτικούς ψεκασμούς ή και σκονίσματα. Τα κρεμμύδια είναι καλό να πατηθούν όταν ξεραθεί ελαφρά το φύλλωμά τους και να μαζευτούν σε λίγες μέρες, όταν ξεραθεί τελείως. Οι βολβοί αφήνονται εκτεθειμένοι στον ήλιο για να αποξεραθούν. Το ίδιο γίνεται και στις πατάτες, που μαζεύονται αργότερα, όταν ξεραθεί το υπέργειο τμήμα τους. Τέλος άλλα κηπευτικά μαζεύονται όταν ξεραθεί τελείως ολόκληρο το φυτό, όπως είναι τα σκόρδα και οι κολοκύθες.

Βολβώδη

Κόβουμε τα ανθοφόρα στελέχη των ειδών στα οποία η άνθιση τελείωσε και διατηρούμε τους βολβούς στο χώμα. Συνεχίζουμε όμως να τους φροντίζουμε και παρακολουθούμε μήπως υπάρχουν έντομα εδάφους, που τρώνε βολβούς και ριζώματα και τα αντιμετωπίζουμε ανάλογα.

Τριανταφυλλιά

Καθαρίζουμε τα φυτά από τα μαραμένα μπουμπούκια και ξερά λουλούδια, μια που τελειώνει σχεδόν η ανοιξιάτικη περίοδος άνθισης. Κόβουμε επίσης τυχόν άγρια βλαστάρια κάτω από το σημείο εμβολιασμού. Κάνουμε ελαφρύ λίπανση με πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα και συνεχίζουμε τους ψεκασμούς για ωίδιο, μελίγκρες και ψώρες.

Φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φροντίζουμε όπως και τις γαρδένιες.

Χλοοτάπητες

Μέχρι το τέλος του μήνα, πριν αρχίζει ο καύσωνας, συνεχίζεται απαραίτητα η λίπανση. Προσαρμόζουμε το πότισμα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και βοτανίζουμε ή ψεκάζουμε με ζιζανιοκτόνο, αλλά όχι τις θερμές ώρες της ημέρας. Το κούρεμα πρέπει να γίνεται τακτικά σε λίγο μεγαλύτερο ύψος (κατά 10-20%) από εκείνα που διατηρούσαμε το χειμώνα.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Οι εργασίες του προηγούμενου μήνα συνεχίζονται. Σε όλες τις περιοχές δίνεται μεγάλη προσοχή στο πότισμα που έχει καθοριστική σημασία, ιδίως κατά τις περιόδους καύσωνα. Ταυτόχρονα περιορίζεται η λίπανση.

Δέντρα

Στα εσπεριδοειδή πρέπει να κάνουμε λίπανση. Επίσης, σε όσα δέντρα έχουν συγκομιστεί οι καρποί, μια ελαφρά λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα. Η συγκομιδή των φρούτων πρέπει να γίνεται με τον ποδίσκο, γιατί έτσι διατηρούνται καλύτερα, αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν αμέσως. Χρειάζεται προσοχή όμως, για να μην κόψουμε και μέρος του βλαστού ή του κλαδιού, γιατί έτσι μπορεί να κοπούν και καρποφόρα όργανα που θα δώσουν καρπούς την επόμενη χρονιά.  Χρησιμοποιούμε καλά ακονισμένο μαχαίρι ή ψαλίδι, για να μην προκληθούν ζημιές στα φρούτα ή και στα φυτά, όπως συμβαίνει συνήθως αν τραβάμε με τα χέρια τα φρούτα, σπάζοντας τα κλαδιά κλπ.

Λαχανικά

Σπέρνουμε καρότα, ραπάνια, μαρούλια, παντζάρια, κ.α. καθώς και κουνουπίδια, λάχανα, πράσα σε σπορείο. Συνεχίζεται η συγκομιδή πολλών ειδών. Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να μαζεύουμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που μπορούμε να καταναλώσουμε. Εξαιρούνται τα είδη που πρέπει να μαζευτούν για να μην υπερωριμάσουν (π.χ. μπάμιες, φασόλια, κλπ.).

Γαρδένια, Καμέλια, Ορτανσία

Τα φυτά αυτά υποφέρουν από την έλλειψη ατμοσφαιρικής υγρασίας, γι’ αυτό είναι απαραίτητοι ψεκασμοί με καθαρό νερό. Φροντίζουμε να μην τα μετακινούμε από τη θέση τους εκτός και αν πρόκειται να τα τοποθετήσουμε σε πιο δροσερό και υγρό τόπο. Συνεχίζουμε επίσης, τη λίπανση με σίδηρο και κατάλληλα υδατοδιαλυτά λιπάσματα.

Εποχιακά

Ξεριζώνουμε όσα φυτά δεν ανθίζουν πια (πανσές, καλέντουλα, κ.α.). Επίσης μαζεύουμε το σπόρο από τα φυτά που αφήσαμε να σποριάσουν (βιολέτες, πανσέδες, σκυλάκια, κ.α.).

Δημήτρης Βασιλάκης, Γεωπόνος, Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

Πηγή: «ΠΕΝΑ»

Σ.Α.Σ  Ε.Η.Ε