ΘΕΜΑ: Νηστεία και επιδράσεις της φυτικής διατροφής

ΤΜΗΜΑ: ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ                                                                         

 

ΘΕΜΑ: Νηστεία και επιδράσεις της φυτικής διατροφής

 

Η νηστεία αποτελεί μέρος των θρησκευτικών, πολιτισμικών και διατροφικών παραδόσεων των ανθρώπων από αρχαιοτάτων χρόνων. Η νηστεία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, βασίζεται κυρίως στην αποφυγή κατανάλωσης προϊόντων ζωικής προέλευσης.

 

Οι επιδράσεις στην υγεία της φυτικής διατροφής ενδιαφέρουν όχι μόνο το πλατύ κοινό αλλά και τους ιατρούς και επιστήμονες γενικότερα.

Οι φυτικές χημικές ουσίες περιέχονται σε φυτά και τους καρπούς τους. Η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό χημικών ενώσεων, που αποκαλούνται φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν ιδιότητες που παίζουν ένα σημαντικότατο ρόλο στην καταπολέμηση και στην πρόληψη ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών. Κατά τα τελευταία χρόνια η μελέτη των ουσιών αυτών, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες, έφερε στο φως στοιχεία που τεκμηριώνουν το γιατί τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και άλλα εδέσματα που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο, είναι τόσο ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι φυτοχημικές ουσίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουν τα έντονα χαρακτηριστικά χρώματα τους στα φρούτα και στα λαχανικά, δεν δρουν από μόνες τους και απομονωμένα για να προσφέρουν τις θετικές τους επιδράσεις. Στην πραγματικότητα οι φυτοχημικές ουσίες σε συνέργια με τα υπόλοιπα χρήσιμα περιεχόμενα των φυτών, δηλαδή τις βιταμίνες, τις καροτινοειδείς ουσίες και τα ανόργανα στοιχεία, δρουν με ένα ισοζυγισμένο και αλληλοεξαρτώμενο τρόπο. Εάν οι φυτοχημικές ουσίες ληφθούν από μόνες τους, δια μέσου ενός φαρμακευτικού σκευάσματος, δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα που παρατηρούνται, όταν απορροφούνται φυσιολογικά από τον οργανισμό, με την κατανάλωση των τροφίμων που τις περιέχουν. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν οι ουσίες αυτές ληφθούν τεχνητά, σαν φάρμακο και από μόνες τους, μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Είναι λοιπόν σημαντικό να συγκρατήσουμε ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα των φυτοχημικών ουσιών υπάρχουν μόνο όταν απορροφούνται στον οργανισμό δια μέσου της κατανάλωσης τροφίμων που προέρχονται από το φυτικό κόσμο.

Δυστυχώς πολύ λίγοι από εμάς τρώμε προϊόντα που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο στο βαθμό που θα έπρεπε. Οι αναγκαίες ποσότητες είναι τουλάχιστο να τρώμε 5 φορές την ημέρα ένα φρούτο ή λαχανικό ή ακόμη κάτι άλλο από το φυτικό βασίλειο όπως ξηρούς καρπούς, όσπρια ή δημητριακά. Μάλιστα συστήνεται από πολλούς ειδικούς να τρώμε μέχρι και 7 φορές την ημέρα μία μερίδα από τρόφιμα που προέρχονται από το φυτικό κόσμο (μία μερίδα ισοδυναμεί περίπου με 80 γραμμάρια).

Οι φυτοχημικές ουσίες είναι ισχυρά όπλα εναντίον των ασθενειών τα οποία μας τα προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο η φύση. Οι επιδράσεις τους καλύπτουν την καταπολέμηση και την πρόληψη ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών.

Αυξήστε την πρόσληψη των φυτοχημικών ουσιών από τον οργανισμό σας με τους ακόλουθους τρόπους:

ü  Διπλασιάστε τις μερίδες που τρώτε, των αγαπημένων σας λαχανικών.

ü  Σταδιακά να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά που δεν έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Να τρώτε όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποικιλία εδεσμάτων που προέρχονται από το φυτικό κόσμο.

ü  Να τρώτε το σύνολο του φρούτου και όχι μόνο το χυμό του. Ο χυμός περιέχει περισσότερες θερμίδες και λιγότερες φυτοχημικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις ασθένειες.

ü  Αντικαταστήστε γεύματα που βασίζονται στο κρέας με χορτοφαγικά εδέσματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνετε την πρόσληψη φυτοχημικών ουσιών και παράλληλα μειώνετε τη λήψη πολλών νοσηρών λιπαρών ουσιών.

ü  Να συμπεριλαμβάνετε στα φαγητά σας άφθονα χόρτα, βότανα ή και μπαχαρικά όπως βασιλικό, μαϊντανό και άλλα. Να τα τρώτε τόσο ωμά όσο και ψημένα μέσα στο φαγητό.

ü  Αντικαταστήστε τα γλυκά και ζαχαρώδη τρόφιμα με ξηρούς καρπούς. Μπορείτε επίσης να βάλετε στην κατάψυξη σταφύλι ή κομμάτια από πορτοκάλι για να έχετε να τρώτε κάτι παγωμένο για ποικιλία παρά κάτι άλλο με λίπη ή υπερβολική ζάχαρη.

      Οι έρευνες φέρνουν καθημερινά στην επιφάνεια νέα στοιχεία σχετικά με τις φυτοχημικές ουσίες.

Οι πιο γνωστές φυτοχημικές ουσίες είναι οι ακόλουθες:

Φλαβονοειδείς ουσίες: Περιέχονται σε καρότα, πιπέρια, φράουλες, μούρα, ντομάτες. Φαίνεται ότι έχουν ιδιότητες που εμποδίζουν την εξάπλωση του καρκίνου.

Λυκοπένη: Περιέχεται μέσα σε φρούτα και λαχανικά κόκκινου χρώματος. Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένη. Έχει δράσεις εναντίον του καρκίνου του προστάτη, μειώνει την κακή χοληστερόλη στο αίμα.

Καροτινοειδείς ουσίες: Περιλαμβάνουν τη β-καροτίνη και περιέχονται στα λαχανικά που έχουν χρώμα κίτρινο, πορτοκαλί όπως επίσης και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Υπάρχουν επίσης και σε φρούτα όπως τα βερίκοκα. Τα καρότα, το σπανάκι, οι γλυκές πατάτες, οι ντομάτες περιέχουν επίσης καροτινοειδείς ουσίες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η λυκοπένη. Οι καροτινοειδείς ουσίες βοηθούν στη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων και αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Ισοφλαβόνες: Περιέχονται κυρίως στη σόγια και στα προϊόντα της. Φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες οι ισοφλαβόνες μειώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας.

Σουλφίδια (allyl sulfides): Περιέχονται στο σκόρδο, στα κρεμμύδια, στο πράσο. Βοηθούν εναντίον του καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομαχιού, του πνεύμονα. Βελτιώνουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Η καλύτερη προστασία και πρόληψη για τις ασθένειες καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής, είναι η υγιεινή διατροφή (Σημείωση Εν. Δράσης: Και η καλή ψυχολογία)

Έστω και εάν δεν έχετε αρχίσει να τρώτε με το σωστό τρόπο, δεν είναι αργά να ξεκινήσετε τώρα…

ΠΗΓΗ: medlook.net