ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

Η ΔΕΗ είναι περήφανη που πραγματοποίησε τον εξηλεκτρισμό των ελληνικών νησιών και εξασφαλίζει σήμερα τον εφοδιασμό των δεκάδων νησιών με ηλεκτρική ενέργεια στις ίδιες τιμές με της ηπειρωτικής χώρας, συμβάλλοντας στην ευημερία των κατοίκων και στην τουριστική ανάπτυξη.

Στο λιγνιτωρυχείο της Πτολεμαϊδας χτυπάει για πάνω από 50 χρόνια η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας. Ο φωτογραφικός φακός βρέθηκε δίπλα στην τελευταία, ίσως, γενιά εργατών λιγνίτη

Μέχρι και την δεκαετία του '50 η Ελλάδα κάλυπτε το 95% των ενεργειακών της αναγκών από εισαγωγές. Μετά από έρευνα του Γερμανού καθηγητή F. Kegel η χώρα ξεκίνησε να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα λιγνίτη που συγκεντρώνονταν κυρίως στην Δυτική Μακεδονία.

Σήμερα από την καύση του λιγνίτη προέρχεται πάνω από 50% της παραγωγής ενέργειας της χώρας. Το λιγνιτωρυχείο της Πτολεμαΐδας αποτελεί το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τους ανθρώπους, τις εγκαταστάσεις και την περιοχή αποθανάτισε πριν από λίγες ημέρες ο φωτογράφος Γιάννης Κολεσίδης.