images/saseheskitsa/tmimapsixologikis.jpg

" Η ΖΩΉ ΕΙΝΑΙ ΈΝΑ ΔΏΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΟΊΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΌΧΙ ΈΝΑ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΛΎΣΟΥΜΕ "

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΜΕ.
ΕΥΔΟΚΙΑ ΤΙΝΤΖΗ-ΣΑΒΒΙΔΑΚΗ*
Επέλεξα αυτή την φράση για να ξεκινήσω την επικοινωνία μου μαζί σας, θέλοντας να σας θυμίσω πως πάντα υπάρχει χρόνος για ν ανοίξει κάποιος το δώρο του, όσο κι αν ο χρόνος τρέχει, κι αν κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι ήδη αργά και πως η ζωή έφυγε χωρίς να προλάβουν να την ζήσουν. Η δουλειά του χρόνου είναι να τρέχει, η δική μας είναι να τον αναγνωρίζει και να τον απολαμβάνει. Μην εκπλήσσεστε που αναφέρομαι στην απόλαυση μέσα σε μια εποχή με τόσες μεγάλες αλλαγές και εξελίξεις που αδυνατούμε να τις προλάβουμε και να τις καταλάβουμε γιατί αυτόματα μας έρχεται το νέο κύμα αναγκών.

Φοβίες, άγχος, κρίσεις πανικού. Συμπτώματα, η σημασία της άσκησης και της διατροφής (panic Attacks)

Ο φόβος και το άγχος είναι έμφυτα συναισθήματα. Άλλοι είναι πιο ευαίσθητοι σ'αυτά, και άλλοι ίσως να έχουν μάθει να τα ελέγχουν. Ο φόβος για το άγνωστο, δίχως κάποια λογική ή συγκεκριμένη αφορμή, για το μέλλον μας, για την υγεία μας και για όλα αυτά θα μείνουν μαζί μας ως το υπόλοιπο της ζωής μας. Οι φοβίες σχετίζονται με ένα παράλογο φόβο π.χ. έντομα ή ζώα, αίμα, ασανσέρ, αεροπλάνο, τούνελ, κεραυνοί κ.ά . Τα άτομα αντιλαμβάνονται ότι ο φόβος τους είναι υπερβολικός αλλά δεν μπορούν να τον διαχειριστούν. Συνήθως αυτό που κάνουν είναι να αποφεύγουν ό,τι τους προκαλεί αυτό τον παράλογο φόβο. Οι φοβίες εμφανίζονται σε διάφορες ηλικίες ανάλογα με το είδος τους.

‘‘Ψυχό-κοινωνικοί κίνδυνοι στους…εργασιακούς χώρους’’

      Οι στενοχώριες και τα όποια προβλήματα μας δημιουργούνται στο εργασιακό περιβάλλον και επιβαρύνουν την ψυχική μας υγεία, όχι μόνο δεν πρέπει να τα θεωρούμε «προσωπική μας υπόθεση» και να τα αποσιωπούμε, αλλά αντιθέτως, οφείλουμε να τα συζητούμε καλοπροαίρετα με τους συναδέλφους και τον προϊστάμενο, γιατί η εξομάλυνση τους είναι η υπόθεση που, πέρα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αφορά και συμφέρει κυρίως τη διοίκηση και την εργοδοσία. Αυτό είναι το – απλοποιημένο εδώ - συμπέρασμα που βγαίνει από την πρόσφατη έκθεση του γνωστού Eurofound που μελέτησε τρόπους αντιμετώπισης των όποιων ψυχό-κοινωνικών κινδύνων μπορεί να πλήξουν τους εργαζόμενους στον τομέα μετάλλου σε χώρες της Ευρώπης ( www.eurofound.eu ). Χαρακτηρίζει δε την άμεση συμμετοχή των εργαζομένων για τη διαχείριση των ψυχό-κοινωνικών κινδύνων όπως και των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια τους, ως «το κλειδί» για την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών που εφαρμόζουν οι εταιρείες προκειμένου να αποτρέψουν τους κινδύνους αυτούς στους εργασιακούς χώρους. Αναφέρεται στις πρακτικές τριών εταιριών : στην ArectorMittal στη Γαλλία, στη Rautaruukki στη Φιλανδία και στη Salzgitter AG στη Γερμανία, οι οποίες σημειωτέον, δραστηριοποιούνται με διαφορετική εμβέλεια - παγκόσμια, ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική.