ΘΕΜΑ : Τεστ Παπανικολάου

    Το τεστ Παπανικολάου είναι μια εξέταση ρουτίνας , την οποία πρέπει να πραγματοποιούν όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής και έπειτα ετησίως.

    Αποτελεί μια από τις εξετάσεις ρουτίνας και screening για τον καρκίνο του τραχήλου ( όπως η μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού) , που εφαρμόζονται σήμερα με σκοπό τον εντοπισμό πιθανών παθολογικών κυττάρων ή μη φυσιολογικών κυττάρων πάνω στον τράχηλο ενώ παράλληλα αποτελεί την πρώτη γραμμή εντοπισμού HPV ο όποιος πλέον να τείνει να αποκτήσει εικόνα επιδημίας αφού αγγίζει πάνω από 40 με 45 % του γυναίκειου πληθυσμού σήμερα.

 

    Επιπλέον , πέρα από τον εντοπισμό τυχόν παθολογικών ή μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλό  της γυναίκας με τεστ Παπανικολάου μπορούμε να εντοπίσουμε ελαφριές κολπίτιδες , τραχηλίτιδες ή πιθανές μυκητιασικές μολύνσεις , αυτό όμως μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και αποτελεί έναν επιστημονικό προβληματισμό για τους ιατρούς όσο και για τις ασθενείς , αποτελεί ο ιός HPV.

    To Τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνει μέση του κύκλου ( 10η έως 20η μέρα του κύκλου). Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λήψη του τεστ είναι η αποχή από τη σεξουαλική επαφή για δυο 24ωρα , η αποφυγή κολπικών  πλύσεων και η απουσία κολπικού αίματος .

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται ;

    Η εξέταση πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για τις γυναίκες που βρίσκονταν πριν την εμμηνόπαυση και κάθε έξι μήνες για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση . Ο λόγος είναι ότι μετά την εμμηνόπαυση οι τοπικοί  παράγοντες άμυνας  ελαττώνονται καθώς και ότι η συχνότητα  του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξάνει στην περίοδο αυτή. Η επανάληψη του Τεστ Παπανικολάου με αυτό το ρυθμό θεωρείται ικανοποιητική , δεδομένου ότι οι περισσότεροι τύποι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεγαλώνουν αργά.

    Με την ίδια συχνότητα συνίσταται να υποβάλλονται στο τεστ Παπανικολάου και οι γυναίκες που είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο : Εκείνες που έχουν περισσότερους από ένα σεξουαλικούς συντρόφους , γυναίκες που έχουν ιστορικό κάποιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου , κονδυλώματα και προηγούμενα Τεστ Παπανικολάου που δεν έχουν βγει φυσιολογικά .

    Δεν πρέπει να παραμελείτε χωρίς λόγο αυτήν την απλή εξέταση . Το τεστ Παπανικολάου  έχει πολύ μικρό κόστος , πολύ μικρή χρονική διάρκεια αλλά σώζει ζωές .

    Κατά καιρούς υλοποιούνται προγράμματα όπου οι γυναίκες μπορούν να κάνουν το τεστ Παπανικολάου δωρεάν.

Σ.Α.Σ Ε.Η.Ε