ΜΕΙΝΕΤΕ ΝΕΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Είναι σαφές πως κάθε τι που τρώμε έχει την καλή ή κακή του επίδραση στον οργανισμό μας. Ποιες είναι, όμως, οι τροφές αυτές που μπορούν να συμβάλλουν στο να αποφύγουμε συγκεκριμένες παθήσεις και να καθυστερήσουμε τα γηρατειά;

Ελαιόλαδο :

          «Εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λιπαρά που περιέχει το ελαιόλαδο είναι ίσως από τους βασικούς λόγους για τα χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων και καρκίνου στο ελληνικό νησί της Κρήτης». Αυτό αναφέρεται γιατί το ελαιόλαδο περιέχει και ισχυρά αντιοξειδωτικά, που μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα άλλο…

Γιαούρτι :

          Δεν έχουν ακόμα αποδειχθεί οι πιθανές ικανότητες του γιαουρτιού που αποτρέπουν τα γηρατειά, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο αποτελεί ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης, αλλά και σε «καλά βακτήρια», που κάνουν καλό στα έντερα. Το αν είναι τυχαίο ότι στα τα τέλη της δεκαετίας του ’70 στη Γεωργία είχαν τους περισσότερους υπεραιωνόβιους από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου και βασικό κομμάτι της διατροφής τους ήταν το γιαούρτι, ελέγχεται ακόμα.

Ψάρι :

Αποτελεί μια άφθονη πηγή λιπαρών Ωμέγα-3, που εμποδίζουν την αύξηση της χοληστερίνης και προστατεύουν την καρδιά. Πιθανόν ήταν και η αιτία που οι ντόπιοι στην Αλάσκα δεν υπέφεραν από καρδιοπάθειες… Έτρωγαν βασικά και κυρίως ψάρι.

Σοκολάτα :

          Πολλά έχουν ειπωθεί για τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην υγεία. Είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο, αλλά αυτό που την κάνει ξεχωριστή (σε αντίθεση με τη λευκή σοκολάτα) είναι πολυφαινόλες, ουσίες αντιοξειδωτικές που, καθώς φαίνεται από μελέτες, επιδρούν θετικά στην υπέρταση, στη θρόμβωση και στο νευρικό σύστημα, ωφελώντας τον οργανισμό.

Ξηροί καρποί :

          Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά επιπλέον περιέχουν πρωτεϊνεςκαι ακόρεστα λιπαρά οξέα. Επομένως, η κατανάλωση ξηρών καρπών ωφελεί στην ανάπτυξη των παιδιών, το καρδιαγγειακό σύστημα και τη συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ιδίως οι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, έχουν ήπια αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.

Κρασί :

          Πάντα σε λογικές ποσότητες (1-2 ποτηράκια), το κρασί λειτουργεί σαν ασπίδα στις καρδιοπάθειες, τον διαβήτη και την απώλεια μνήμης, που συνδυάζεται με το πέρασμα του χρόνου. Ειδικότερα για το κόκκινο κρασί έχει γίνει πολύ κουβέντα, με έρευνες που έχουν διενεργηθεί σε ζώα να δείχνουν ότι μπορεί ακόμα και να ενεργοποιεί γονίδια που καθυστερούν τη γήρανση των κυττάρων.

ΣΑΣ ΕΗΕ